Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц з соцально психолог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

3. Структура соціальної психології

Структура соціальної психології:

  1. науково-методологічний розділ (предмет, об'єкт, завдання, функції, категорії, методи та ін. питання);

  2. історія розвитку соціальної психології;

  3. соціально-психологічні проблеми особистості;

  4. соціально-психологічна характеристика спілкування;

  5. соціальна психологія малих та великих груп і масових явищ;

  6. прикладна соціальна психологія.

4. Зв’язок соціальної психології з іншими дисциплінами

Зв'язок соціальної психології з іншими науками

Соціальна психологія черпає відомості з різних галузей психологічних, соціологічних та загальногуманітарних знань, вона також пов'язана і з точними науками: математикою, інформатикою та ін. Одночасно вона збагачує ці дисципліни і своїми відкриттями.

Загальна психологія дозволяє соціальній психології більш точно зрозуміти і методологічно вірно осмислити психологічні особливості особистості, яка є об'єктом суспільних відносин і носієм соціальної психіки.

Соціологія та філософія дають можливість соціальній психології методично точно та теоретично вірно підходити до розуміння сутності соціально-психологічних явищ та процесів, специфіки суспільної свідомості, їх походження, особливостей розвитку та ролі в житті і діяльності людей.

Політичні та економічні науки допомагають соціальній психології зрозуміти, які політичні/економічні явища і як впливають на суспільну свідомість людей і як змінюється соціальна психіка людей в умовах політичної/економічної діяльності і під її впливом.

Культурологія, етнологія дають можливість соціальній психології адекватно і правильно інтерпретувати вплив культури і національної приналежності на специфіку прояву соціально-психологічних феноменів.

Педагогічні науки надають соціальній психології інформацію про основі напрямки навчання і виховання людей, що дозволяє їй виробляти рекомендації щодо соціально-психологічного забезпечення цих процесів.

5.Галузі соціальної психології.

Завдання, які вирішує соціальна психологія як наука, велика різноманітність і складність соціально-психологічних явищ, які вона вивчає, та спільностей, в яких вони виникають, визначили виникнення і розвиток її конкретних галузей:

  • етнопсихологія - вивчає особливості людей як представників різних етнічних спільнот;

  • психологія релігії - вивчає психологію людей-представників різних релігійних спільнот, їх релігійну діяльність, взаємостосунки між різними релігійними конфесіями;

  • політична психологія - досліджує різні сторони психічних явищ та процесів, що відносяться до сфери політичного життя суспільства і політичної діяльності людей;

  • психологія управління займається аналізом проблем, пов'язаних з впливом на групи, суспільство в цілому чи окремі його ланки з метою їх впорядкування, збереження якісної специфіки, удосконалення і розвитку;

  • психологія соціального впливу - поки що недостатньо розвинута - займається вивченням особливостей, закономірностей і методів впливу на людей і групи в різних умовах їх життя і діяльності;

  • психологія спілкування розкриває своєрідність процесів взаємодії і обміну інформацією між людьми і соціальними групами;

  • психологія сімейних відносин - вивчає соціально-психологічні явища і процеси, які виникають у процесі взаємодії членів сім'ї як представників певної групи;

  • соціальна психологія особистості - вивчає соціально-психологічні особливості людини як особистості;

  • психологія масової комунікації - вивчає соціально-психологічні явища і процеси, що характеризують особливості руху і поширення інформації у суспільстві;

  • психологія малої групи - вивчає соціально-психологічні явища і процеси , що виникають і розвиваються у малій групі;

психологія конфліктів - досліджує психологічні особливості різних конфліктів, виявляє шляхи найбільш ефективного їх вирішення.

НЕ 1.2. (1 год.) Історія формування соціальної психологічнихідей

План.

  1. Етапи становлення соціальної психології як науки.

  2. Розвиток соціальної психології у колишньому СРСР.

  3. Розвиток соціальної психології в Україні.

Література:

1. Андреева Г.М. Социальная психология: Учебник для высш.уч.заведений. –5-е изд., испр. и доп. М.: Аспект Пресс, 2004. – 365с.– С.3-40.

2. Битянова М.Р. Социальная психология: наука, практика и образ мыслей. Учебное пособие. – М.: Изд-во ЭКСМО – Пресс, 2001. – 576с. – С.24-43.

3. Крысько В.Г. Социальная психология: Схемы и комментарии. – М.: Изд-во ВЛАДОС – ПРЕСС, 2001.–208с. – С. 30-31, 36-38.

4. Коваленко А.Б., Корнєв М.Н. Соціальна психологія: Підручник. – К., 2006. – 400с.- С.17-26, 37-43.

5. Москаленко В.В. Соціальна психологія: Підручник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 624с. – С.50-66.

6. Орбан-Лембрик Л.Е. Соціальна психологія: Посібник. – К.: Академвидав, 2003. – 448с. – С.23-49.

7. Орбан-Лембрик Л.Е. Становлення соціальної психології на Прикарпатті //Психологія – 2002. – № 4 – 5 (36 – 37) – С. 7 – 11.

8. Психология: Учебник/ Под общ. ред. В.Н.Дружинина. – СПб.: Питер, 2000.– С.325 – 381.

9.Социальная психология: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений /Под общ. ред. А.Н.Сухова, А.А.Деркача. – М.: Издательский центр «Академия», 2002. – 600с. – С.8-24.

10.Шибутани Т. Социальная психология.– М., 1969. – С.45 – 129.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]