Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц з соцально психолог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать
  1. Функції соціального психолога в бізнес-консалтинговій фірмі, pr-технологіях і рекламній справі

Функції соціального психолога в бізнес-консалтинговій фірмі та PR-технологіях і рекламній справі визначити важко, оскільки таких професій немає у переліку професій. Це нове для нашої країни.

У книзі Георгія Георгійовича Почепцова «Паблик рилейшнз для профессионалов» наводиться така цитата для розмежування усіх видів комуніка­тивного впливу:

«Якщо чоловік відправляється на вечірку і потім говорить якій-небудь жінці, що їй необхідний чоловік і тому вона повинна піти з ним додому, то це – маркетинг. Якщо він встає на крісло і оголошує компанії, яка зібралася, про свою досвідченість в коханні, то це – реклама. Якщо він говорить жінці, що він – найвеличніший коханець в світі, і вона повинна негайно відправити­ся з ним додому, то це – продаж. Якщо ж вона підходить до нього і гово­рить, що чула про нього як про чудового коханця і готова відправитися з ним додому, то це – паблік рілейшнз».

Консалтинг вирішує питання управлінської, економічної, фінансової, інвестиційної діяльності організацій, стратегічного планування, оптимізації загального функціонування компанії, ведення бізнесу, дослідження і прогнозування ринків збуту, руху цін і т.д.

Іншими словами, консалтинг – це будь-яка допомога, яка надається зовнішніми консультантами, у вирішенні тієї чи іншої проблеми.

Основна мета консалтингу – покращення якості керівництва, підвищення ефективності діяльності компанії в цілому і збільшення індивідуальної ефективності праці кожного робітника.

Коли звертаються до консалтингових фірм?

1) коли підприємство, яке має статус надійного, намічує перебудову всієї системи, пов’язану або з розширенням, або зі зміною форми власності, або до корінних змін спектру діяльності підприємства і переорієнтації її на більш перспективні чи/або вигідні напрямки бізнесу.

2) коли підприємство, яке має статус надійного, з метою утвердження своїх позицій на ринку і створення необхідного іміджу в очах потенційних партнерів, звертається до послуг консультанта (наприклад, аудитора), проводить ревізію своєї діяльності (аудиторську перевірку) і потім оприлюднює її результати.

3) коли підприємство знаходиться в критичному становищі (на грані краху) і власними силами з цього положення вибратися не може, у зв’язку з відсутністю досвіду і внутрішніх ресурсів для адекватної і своєчасної реакції на ситуацію, що склалася. Послуги консультанта у цьому випадку носять характер кризового консалтингу.

Вимоги до консалтингової фірми (консалтера/консультанта)

1. Консультант (консалтер) повинен володіти відпрацьованою технологією завдань і необхідними навичками в формулюванні організаційного діагнозу, стратегічному плануванні, використанні інформаційних систем, а також методами аналізу і прогнозування економічного становища, діагностики загальної виробничої ситуації, встановлення контактів (спілкування і утвердження) і т.д.

2. Консультант повинен бути незалежним від поставщиків продуктів і рішень в вибраній області, від традицій, неписаних законів, які побутують в організації, політики, управлінського апарату. Судження консультанта повинно носити вільний і об’єктивний характер.

3. Консалтингова компанія – структура зовнішня по відношенню до організації, яку консультують.

4. Консультант зобов’язаний надавати замовникам допомогу в використанні їх власного досвіду для безперервного удосконалення своєї діяльності.

5. З метою нагромадження, аналізу, переробки і використання отриманого досвіду консультант повинен працювати з багатьма клієнтами.

6. Консультант повинен володіти навчаючим впливом на клієнтів.

Види консалтингу:

1. Аналітична діяльність (аналіз та оцінка внутрішньогосподарської і фінансової діяльності підприємства-клієнта, аналіз інвестиційних проектів, дослідження діяльності конкурентів, ринків збуту, руху цін і т.д.);

2. Прогнозування (на основі проведеного аналізу і методик, які використовує консультант – складаються прогнози за напрямками, перерахованими вище);

3. Консультації з широкого кола питань, які стосуються як діяльності компанії-клієнта, так і ринку в цілому;

4. Ревізія діяльності підприємства-клієнта;

5. Участь в діяльності підприємства-клієнта (стратегічне планування, вирішення сукупності проблем, пов’язаних з організацією управління в різних сферах діяльності підприємства, а також розробка і втілення інформаційних систем, системна інтеграція і т.д.).

Основні напрямки консалтингу:

1. Консалтинг в області податків і юридичні послуги.

2. Аудит, бухгалтерський облік, звітність і ревізійна діяльність.

3. Консалтинг в області управління (задіяні психологи).

Управлінських консультантів ділять на: експертних, процесних і навчаючих.

Позиція консультанта визначається як домінуюча по відношенню до того, кого консультують, а його професіоналізм не піддається жодним сумнівам.

Мета діяльності експертних консультантів: розробка стратегії і політики підприємства, основних напрямів його розвитку.

Процесні консультанти допомагають осмислити вже намічені консультантом цілі і організують діяльність по їх досягненню. Більшість консультантів сьогодні процесні – ті, котрі відповідають за той чи інший процес на підприємстві.

Навчаючі консультанти – в основному викладачі економічних вузів чи вихідці з системи перепідготовки кадрів.

Дженералісти – ставлять цілі різних підрозділів підприємства і здійснюють їх досягнення, охопивши, таким чином область і експертного і процесного консультування.

Концептуалісти – вирішують завдання великої концептуальної складності.

Системні аналітики – займаються правильною стиковкою стратегічних завдань, завдань організаційного розвитку, оперативного управління і побудови управлінської інформаційної системи.

Отже, консультанти – експерти у своїй галузі. Вони пропонують модель змін, ґрунтуючись на інформації про ситуацію. Вони працюють з інформацією, процесами та процедурами, радять, що робити.

Коучі – експерти в плані підтримки процесу навчання і досягнення поставлених цілей. Вони помагають клієнтам самостійно знаходити рішення. Коучі працюють з окремими людьми, стосунками і навичками міжособистісного спілкування…

Коучінг – сфокусований на рішенні, орієнтований на результат і систематичний процес співробітництва, в ході якого коуч сприяє покращанню виконання діяльності, збільшенню життєвого досвіду, самостійному на учінню та особистісному росту людей з нормальних (не клінічних) популяцій.

Коучінг – це психологічний підхід, який дозволяє за короткий строк максимально розкрити потенціал людини (організації) і підвищити особисту та професійну ефективність..

Коучінг – це професійна допомога людині у визначенні і досягненні її особистих цілей; це створення нової якості життя; це суміш технік, позичених з ряду професій, доповнена великою кількістю специфічних прийомів. Коучінг бере початок з терапії, наставництва, тренінгу, консалтинга.

ПР аналізує комунікативні потоки будь-якої структури, тому його часто називають «кому­нікативний аудит», «стратегічні комунікації», «суспільні ко­мунікації», «соціальні комунікації».

ПР як наука займається організацією простору сучасного суспільства; наука про управління суспільною думкою.

Сем Блек: ПР – «це мистецтво і наука досягнення гармонії шляхом взаєморозуміння, яке ґрунтується на правді і повній інформованості».

Едвард Бернейс: ПР – це «область дій, яка покликана займатися взаємо­діяти між особис­ті­с­тю, груповою, ідеєю чи іншою одиницею громадськості, від якої вона залежить». Відповідно, ра­д­ник з ПР – це «експерт, який про­водить консультації по відношеннях з громадськістю. Він намага­ється визна­чити шляхом дослідження відповідності чи невідповідності між поведінкою свого клі­єнта і очікуваннями громадськості, від якої він залежить. Він радить клієнту змінити свої моделі поведінки, свої позиції, щоб відповідати потре­бам громадськості, і щоб досягнути цілей, які були обговорені. Коли поведі­нка клієнта змінена відповідним чином, він радить, як дати громадськості краще уявлення про клієнта. … спеціаліст з ПР намагається переконати гро­мадськість прийняти точко зору клієнта чи його продукту. ПР охоплює вза­ємостосунки людини, організації, ідеї з їх громадськістю».

Базою ПР є суспільні науки.

Зав’ялов П.С., Демидов В.Є.: ПР – це «мистецтво створювати сприятли­вий клімат, сприятливе ставлення до фірми-продавця (виробнику товару) не тільки потенційних клієнтів, але й широких мас публіки, до того ж на найріз­номанітніших рівнях, аж до керівного (чиновники зовнішньоторгових ві­домств, таможень і т.п.)».

Дж.Уайт та Л.Мазур вважають, що ПР розкриває такі сфери: корпоративні комунікації; менеджмент проблем; пабліситі продукту (реклама, популярність); відносини з інвесторами; фінансові комунікації; лобіювання; громадські стосунки; відносини з мас-медіа; комунальні проблеми; менеджмент криз; менеджмент подій; спонсорство; набір послуг, які підпадають під це все.

А.Чуміков: ПР – різновид інформаційного бізнесу; наука про управління громадською думкою.

Функції ПР:

  • веде заплановану і постійну роботу як частина менеджменту;

  • має справу з взаємостосунками між організацією та громадськістю;

  • веде моніторинг свідомості, суджень, стосунків і поведінки як всереди­ні, так і поза організацією;

  • аналізує вплив політики, процедур і дій на громадськість;

  • модифікує елементи політики, процедури і дії, коли вони входять в конфлікт з інтересами громадськості і життям організації;

  • консультує введення нових прийомів політики, процедурі дій, які взає­мозалежні від організацій і громадськості;

  • встановлює і підтримує двосторонні відносини між організацією та громадськістю;

  • виробляє спеціальні зміни у судженнях, стосунках і поведінці всереди­ні та поза організацією;

  • впливає на нові і/чи такі, що підтримуються стосунки між організацією та громадськістю.

Список організацій, з якими має справу ПР: суб’єкти бізнесу, профспіл­ки, лікарні, школи, коледжі, релігійні установки… В Україні спеціалісти по ПР працюють:

- у західних і спільних підприємствах, в яких західний досвід диктує наявність такого відділу в структурі організації;

- у державних структурах типу різного рівня держадміністрацій;

- у відділеннях по роботі з громадськістю при МВС та СБУ;

- у рамках Міністерства оборони можуть працювати офіцери по зв’язку з пресою.

ПР інструментарій (непрямі впливи): меценатство, спонсорство, лобію­вання, чутки.

У прес-службах подібного виду в Україні задіяно 300 чоловік, в той час, як тільки Пентагон має у своєму складі 10 тисяч чоловік.

На Заході будь-яка суттєва дія супроводжується ПР-кампанією.

Вимоги до спеціаліста в області ПР:

  • винахідливість: здібні, розумні, швидко вчаться, задають правильні питання, у них є унікальні здібність навіювати довіру;

  • знання про те, як вести себе з людьми. Вони прекрасно працюють зі своїми керівниками, ровесниками та підлеглими, клієнтами, пресою чи поставщиками. Вони емоційно незбудливі навіть під тиском. Частіше користуються займенником ми, а не я;

  • прагнення йти вперед, знаходити творчі рішення. Їм не потрібно вказувати, що слід робити далі, інстинктивно вони самі знають це. Вони не бояться почати з чистого аркушу паперу – для них він означає просто нові можливості;

  • вміння писати: вони вміють формулювати свої думки у переконливій формі.

В Україні ПР-спеціалістами працюють 40,9% журналістів, 5,6% політологів, психологів, соціологів.

Реклама – інформація про товари, послуги з метою їх реалізації, створення попиту на них за допомогою преси, радіо, телебачення, плакатів, стендів, оголошень…;

- (від лат. reclamare – викрикувати) – платне, односпрямоване і не­особисте звернення, яке здійснюється через ЗМІ та інші канали, які агітують на ко­ристь товару, марки, кандидата чи організації.

Той, хто здійснює і рекламує свої послуги, називають рекламодавцем. Органі­зація (група), яка виготовляє рекламу – рекламовиробником. Ті, хто на основі реклами приймають рішення про використання послуг чи придбання товарів, називають спо­живачами.

Психологія реклами як напрям у прикладній науці виникла на межі ХІХ-ХХст., тому дана галузь наукового знання є відносно молодoю. Дослідженнями у цій галузі займалися: Т.Кеніг, Ф.Котлер, А.Дейян, І.В.Крилов, М.А.Мануйлов, Ч.Сендідж, Д.Ф.Енджел, А.Н.Лебедєв, В.Н.Дружинін та ін.

У світовій рекламній практиці для визначення природи психологічного впливу реклами використовується формула: AIDA, де Aувага (attention), Iінтерес (interest), Dбажання (desire), Aактивність (activity).

Оскільки, для досягнення своєї мeти реклама спочатку повинна привернути увагу, зацікавити, бути сприйнятою, тобто викликати інтерес, після чого повинне з’явитись бажання скористатись послугами чи придбати товар. Пізніше у формулу був внесений ще один елемент – мотив (motive). Формула набула такого вигляду – AIMDA [Дружинін].

Психологія реклами як напрям у прикладній науці виникла на межі ХІХ–ХХ ст. Емпіричні дослідження у цій області почали проводитись майже одночасно у США та Західній Європі. Але найбільшого розвитку тут досягли німецькі вчені. До початку ХХ ст. вони були лідерами в галузі експерименту, який вже тоді став основним мето­дом вивчення реклами.

Історичний аналіз дозволяє виділити дві традиції і, відповідно, дві теоретичні тенденції у розвитку психології реклами. Перша виникла на основі численних експе­риментально-психологічних робіт в області психічних процесів у рекламі, інша – на основі розвитку ідей маркетингу. Якщо перша розглядала у якості головного фактора фактор соціального впливу з врахуванням закономірностей переробки інформації, то друга – потреби людей і процес їх «опредмечення» рекламою. Перша традиція найбі­льшого розвитку досягла у першій половині ХХст. у Німеччині (її умовно можна на­звати німецькою), інша виникла у США у другій половині ХХ ст. (її умовно назива­ють американською).

Попередником німецької традиції слід вважати Б.Вітіса, який у 1905р. опублі­кував статтю, де умоглядно обґрунтував можливість психічного впливу реклами на людину. Він намагався пояснити, чому реклама продовжує здійснювати на публіку визначальний вплив, не дивлячись на те, що ця ж сама публіка теоретично прекрасно розуміє корисливі інтереси та цілі реклами, і в силу цього, як і в силу вже наявного у неї досвіду, недовірливо і скептично ставиться до всіх обіцянок реклами [Друж,с.561-562].

Подальший розвиток цієї традиції пішов по лінії експериментальної психології. Досліджувались перш за все психічні процеси (відчуття, сприй­мання, увага, пам’ять, мислення, емоції та ін.). головною ж тенденцією було вивчення того, як реклама впливає на волю споживача і викликає відповідну споживацьку поведінку.

Ідеї, покладені в основу маркетингу, який складає основу американської тра­диції, формувались протягом тривалого проміжку часу. Так, професор Кеніг писав, що особливо добре американський рекламіст вміє відчути точку зору передбачува­ного споживача і відповідно з цим підкреслити ті сторони товарів, які для цього останнього особливо важливі. Основою маркетингу, його головною метою вважають – так добре пізнати і зрозуміти клієнта, що товар чи послуга будуть точно підходити останньому і продавати себе самі. Психологія у цьому випадку займається вивченням психологічних факторів і відповідних їм характеристик потенційного споживача, які використовуються у рекламній практиці.

Перехід психології реклами від завдання впливати на волю і мистецько ство­рювати потреби до завдання впливати на мотивацію вибору можна вважати однією із основних відмінних характеристик початкового етапу розвитку психології реклами (німецька традиція) до її сучасного стану (американська традиція).

Мета будь-якої реклами – створення та підтримання іміджу організації; спри­яння продажу товарів чи послуг, які дана організація виробляє.

Роль і завдання реклами можна розглядати з різних економічної, ідеологічної, естетичної, соціально-психологічної позицій.

Завдання реклами можна поділити на дві групи: переважно економічні і пере­важно політико-культурно-виховні.

Виходячи із завдань, які покликана розв’язувати реклама, виводять її види:

1.Інформативна реклама.

2.Переконуюча реклама найбільш агресивний вид рек­лами, основним завданням якого є переконання покупця купити саме даний, конкрет­ний товар (послугу), а не товари (послуги) конкурентів.

3.Порівняльна реклама – різ­новид переконуючої реклами. Полягає у порівнянні рекламного товару (послуги) з товарами (послугами) конкурентів.

4. Нагадуюча реклама.

5.Підкріплююча реклама – різновид нагадуючої реклами. Вона покликана підтримати споживачів, котрі вже при­дбали товар, переконати їх у правильності зробленого ними вибору із сподіванням на повторну купівлю цього товару з їх боку.

Арман Дейян за способами впливу виділяє такі реклами:

  • Раціональна (предметна) реклама інформує, звертається до розуму потенційного покупця, наводить аргументи, щоб переконати його; свої доведення «одягає» у словесну форму, а також використовує креслення чи малюнок для того, щоб підси­лити, підкріпити враження від сказаного словами.

  • Емоційна (асоціативна) реклама викликає спогади і наводить на думку, вона зве­ртається до почуттів, емоцій, підсвідомого; впливає через асоціацію ідей, шляхом відтворення оточення; її «улюбленим засобом» є малюнок і меншою мірою звук.

  • «Жорстка» реклама дуже близька за своїм духом до заходів стимулювання збуту і часто їх супроводжує. Як і ці заходи, така реклама (на відміну від інших типів) має короткострокову мету – вплинути на свій об’єкт таким чином, щоб привести його до негайної купівлі за допомогою крикливих, без напівтонів, розрахованих на зов­нішній ефект, оголошень приміром: «Тут збивають ціни» або «Все повинне зник­нути».

  • «М’яка» реклама має на меті не лише повідомити про товар та його марку, але і створити навколо цього товару сприятливу атмосферу, оповити його деяким орео­лом... Найчастіше це, звичайно, емоційна реклама, що торкається почуттів. Це – реклама, розрахована на середні строки впливу на споживачів. Вона поступово змінює налаштування потенційного покупця на користь якого-небудь товару чи марки, викликаючи в нього асоціації, котрі притягають за собою спочатку згоду на покупку, внутрішню готовність до неї, а згодом і саму покупку.

За типом спонсора реклами виокремлюють наступні її види: реклама від імені виробника; реклама від імені торгівельних посередників; реклама від імені при­ватних осіб; реклама від імені правління та інших громадських інститутів.

У залежності від типу цільової аудиторії вирізняють: рекламу, спрямовану на сферу бізнесу (для виробничих споживачів, для торгових та інших типів посеред­ників...); рекламу, спрямовану на індивідуального споживача.

За критерієм сконцентрованості на певному сегменті аудиторії виділяють рекламу: селективну (вибіркову) – чітко адресована певній групі покупців (сегменту ринку); масову – не спрямована на конкретний контингент.

У залежності від території, яка охоплена рекламною діяльністю вирізня­ють: локальну рекламу (масштаби – від конкретного місця продажу до території окремого пункту). Її можна умовно поділити на рекламу за місцем продажу і зовні­шню рекламу; регіональну рекламу (охоплює певну частину країни); загальнонаціона­льну рекламу (в масштабах всієї держави); міжнародну рекламу.

За способом впливу виділяють такі типи реклами: (Б. Гекл) зорова (вітрина, світлова, друкована реклама і т.д.); слухова (радіо реклама, реклама телефоном і т.д.); зорово-нюхова (ароматизована листівка та ін.); зорово-слухова (теле-, відео- та кіно­реклама та ін.).

У залежності від засобів, які використовуються для передання рекламного звернення, вирізняють рекламу: друковану (поліграфічну); у газетах і журналах; радіо- та телерекламу; рекламу на транспорті і т.д.

За мотивами звернення, які використовуються, виділяють рекламу етичну – неетичну, доброякісну – недоброякісну і т.д.

У 50-х рр. ХХ ст. у країнах з сильною ринковою економікою, насамперед в США, почався якісно новий етап розвитку реклами, що було викликане переходом економіки до «ринку покупця» – переваги пропозиції над попитом, що давало покуп­цеві можливість вибирати. Цей етап характеризується інтенсивним втіленням в еко­номічну практику маркетингу, девіз якого: виробляти те, що продається, а не прода­вати те, що виробляється.

Маркетинг – система наукових та практичних поглядів, спрямованих на ви­вчення та управління ринковими відносинами [Дружинін].

Завдання маркетингу полягає в тому, щоб, задовольняючи потреби людей, ви­робляти і рекламувати високоякісний товар. У бізнесі, який розвивається на основі маркетингу, окрім традиційних видів реклами, широко застосовують такі рекламні напрямки, як:

  • «паблік рілешнз» – діяльність, яка забезпечує фірмі сприятливий імідж;

  • «дірект маркетинг» – заходи, які ґрунтуються на особистому письмовому звер­ненні рекламодавця до клієнтів;

  • «сейлз промоушн» – діяльність по залученню клієнта у процес споживання то­вару, формування відповідних переваг шляхом дегустацій, презентацій, лотерей.

  • «персонал сейлінг» – діяльність, яка забезпечує продаж товару у процесі особис­того контакту [Дружинін].

Сьогодні помітна тенденція перетворення психології реклами у нову дисцип­ліну – психологію маркетингових комунікацій.

Вимоги до рекламного звернення. Реклама повинна відповідати образу, який рекламодавець хоче надати своєму товару; якісно виражати думки; бути доступною аудиторії і не розходитись з її дум­кою; бути правдивою; бути оригінальною; бути особисто звернутою; такою, щоб її впізнавали; бути зв’язною; бути вчасно відкинутою, коли набридне аудиторії.

На нашому ринку діє чимало іноземних фірм та компаній, які конкуруючи з віт­чизняним товаровиробником, використовують рекламу, яка орієнтована перш за все на психологічні особливості зарубіжного споживача. Наші рекламодавці, переймаючи зарубіжний досвід, часто невиправдано наслідують західну рекламу. Так, більше 60% рекламних агентств вибрали собі назви англійською мовою. У той час, як наш спожи­вач набагато простіше орієнтується у тому, що йому знайоме. Зрозумілому більше дові­ряють, частіше запам’ятовують.

Тому одна із основних проблем реклами – адаптація західної реклами до вітчи­зняного споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]