Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц з соцально психолог.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать
  1. Оформлення відносин із замовником (клієнтом)

  • юридично – укладання договору чи трудової угоди про взаємозобов’язання сторін (формулю­вання проблеми, терміни, санкції, формулювання результатів, приміщення, обладнання і т.д.);

  • усна домовленість – якщо в межах організації.

  1. Формування авторського колективу:

- розподіл обов’язків: хто розробляє програму; хто підбирає та розробляє методики; хто відпові­дає за підготовку до польової стадії збору інформації; хто відповідає за обробку інформації на ЕОМ; хто за аналіз та складання проміжного і підсумкового звітів.

Усі зв’язки з замовником – через керівника авторського колективу.

  1. підготовка до польової стадії – до збору інформації з проблеми, яка цікавить: розмножуються бланки для заповнення; розробляються програми обробки первинної інформації; формується і оформлюється остаточно вибірка; проводяться тренувальні заняття для інтерв’юерів (якщо цього вимагає дослідження).

  2. Етап збору первинної емпіричної інформації;

  3. обробка інформації та її аналіз (вручну чи з допомогою ЕОМ);

  4. Етап аналізу та узагальнення інформації.

Для встановлення зв’язків, у тому числі і критично-наслідкових, застосовуються дво-, тривимірні аналітичні таблиці, всеможливі розрахунки коефіцієнтів кореляції (коефіцієнт асоціації Юла для двох якісних змінних, коефіцієнт рангової кореляції Спірмена для двох ранжованих рядів ознак, коефіцієнт парної і множинної кореляцій), дисперсійний, регресивний, факторний, кластерний аналіз.

Складання звіту: титульна сторінка: назва прикладного дослідження, автори, місце і час проведення; вступ (проблема, мета, завдання, гіпотеза); основна частина (основні результати дослідження); заключна частина (висновки, рекомендації, шляхи подальшого вивчення); додатки (усі польові документи (програма, методики, склад вибірки, інструкції...), таблиці, графіки, які дозволяють обґрунтувати ті висновки, які зроблено в основній частині).

Велику роль в організації соціально-психологічної діагностики відіграє робоче місце психолога-практика:

  1. робочий кабінет (сейф для зберігання матеріалів, реєстраційних документів);

  2. матеріальна база психодіагностики: психодіагностичні методики: тести, анкети, карти спостережень; психодіагностичні апаратурні методики; аудіотехніка з записом стимульного матеріалу; спеціальні бланки, відеокамера, відеомагнітофон, диктофон; комп’ютерні методики діагностування; персональний комп’ютер, калькулятор та ін.

  3. матеріальна база для проведення консультування, соціально-психологічного тренінгу ділового спілкування і групової психотерапії: відеоклас (для тренінгів та групової психотерапії); відеотехніка; аудіотехніка; аудіокасети з записами психотерапевтичного характеру; крісла; проективна апаратура; проекційний матеріал (слайди та ін.); спеціальна світлотехнічна система та інші засоби; спеціальні меблі; спеціальне освітлення.

  4. матеріальна база психологічної просвіти та психологічної підготовки: навчально-методичні матеріали; наочні посібники.

Велике значення має і автоматичне робоче місце психолога (АРМП), у якому міститься блок (пакет) соціально-психологічних методик діагностування (“Q-сортування”, “Соціально-психологічний клімат організації”, “Ваш характер”, “Вміння слухати”...) і передбачається автоматична обробка результатів діагностування та видача діагнозу на дисплей з можливим друком на принтері.

Особливості діагностування соціально-психологічних явищ на рівні особистості, міжособистісних стосунків та малих груп: програма діагностики носить згорнутий характер чи взагалі відсутня; ведеться журнал реєстрації клієнтів (ПІП, час звернення, суб’єктивний локус проблеми, заводиться і заповнюється персональна карта клієнта).

Персональна карта клієнта зберігається у сейфі та є предметом професійної таємниці. Містить: ПІП, Вік; Професія; Освіта; Суб’єктивний локус проблеми клієнта; Діагностичні методики, які використовує психолог; Результати діагностики; Діагноз, який може уточнюватись у ході наступних зустрічей. Результати досліджень оформлюються у вигляді протоколу.

Діагностика організацій – карта соціальної організації (соціальний паспорт).

НЕ 4.3. (2 год.) Місце засобів масової комунікації в соціальній психології

План:

  1. Форми і засоби засобів масової інформації. Функції масової інформації.

  2. Вплив масової інформації на соціальне виховання.

  3. Соціологія засобів масової інформації. Основні об’єкти соціологічних досліджень засобів масової інформації.

  4. Проблеми формування ціннісних орієнтацій старшокласників засобами радіо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]