Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Дії вчителя в екстремальній ситуації

У всіх випадках виникнення екстремальної ситуації, в тому числі й пожежі, у класі або навчальному кабінеті вчитель зобов'язаний:

1. Вимкнути технічні засоби навчання (відеопроектор, телевізор, комп‘ютер тощо).

2. Увімкнути світло в класній кімнаті або навчальному кабінеті.

3. Вжити негайних заходів для запобігання паніці серед учнів і забезпечити їхню евакуацію із цього приміщення разом з класним журналом.

4. Повідомити про пожежу в найближчу пожежну частину (номер телефона – 101).

5. Приступити до локалізації пожежі (запобігання подальшого поширення полум`я) та гасіння полум`я наявними протипожежними засобами.

Гасіння пожежі

При виникненні пожежі її треба гасити за допомогою первинних засобів, до яких відносять воду, пісок, протипожежну тканину, ручні хімічні вогнегасники (пінні, повітряно-пінні, вуглекислотні, брометилові, порошкові) і протипожежний інвентар.

Вода – найпоширеніший й досить ефективний засіб гасіння пожеж. У вигляді компактного струменя нею гасять більшість твердих горючих речовин, у вигляді розпиленого струменя – тверді, волокнисті, рідкі й газоподібні речовини. Висока теплоємність води й проникаюча здатність забезпечують їй гарні вогнегасні властивості. Вода, потрапляючи на палаючий предмет, охолоджує його не тільки зовні, але й усередині, проникаючи вглиб речовини через пори, щілини й тріщини; при цьому знижується температура палаючої речовини й припиняється процес горіння.

Водяна пара, яка утвориться при гасінні пожежі, знижує концентрацію кисню в зоні горіння, що різко знижує температуру полум'я й сповільнює процес горіння. Електричні установки й електропроводи, які перебувають під напругою, гасити водою й пінними вогнегасниками небезпечно, тому що вони проводять струм й це може призвести до ураження електричним струмом людей.

Правила протипожежної безпеки під час роботи на комп’ютері

1. При появі запаху гару терміново припинити роботу, відключити апаратуру.

2. Повідомити викладача або лаборанта.

3. Усунути причину пошкодження.

4. У разі виникнення пожежі припинити подачу напруги та вжити заходи щодо евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі з використанням первинних засобів пожежогасіння, намагатися зберегти матеріальні цінності. Дозволяється гасити лише порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, але в жодному випадку не пінними.

5. Повідомити пожежну охорону за тел. 101, при цьому необхідно назвати адресу місця пожежі, а також повідомити своє прізвище.

6. При ураженні людини електричним струмом необхідно негайно припинити дію струму на організм людини і викликати швидку медичну допомогу (тел. 103).

7. У випадку знепритомніння людини необхідно надати першу медичну допомогу потерпілому — приступити до здійснення закритого масажу серця та штучного дихання до прибуття лікаря.

Перша допомога потерпілим від пожежі та електричного струму

1. При ураженні електричним струмом потерпілого треба якомога швидше звільнити від напруги, і якщо негайно вимкнути напругу рубильником чи вимикачем не можна, треба обережно відняти потерпілого від предметів, які перебувають під напругою. Провід з напругою можна відкинути від потерпілого сухим дрючком чи іншим дерев΄яним предметом, сухим одягом, а то і руками, якщо є гумові рукавички. Якщо ж потерпілого легше відтягти від предмета, що перебуває під напругою, то, треба уважно стежити, щоб і самому не потрапити під напругу. Найкраще це робити в гумових рукавичках та калошах, беручи потерпілого за одяг.

2. При невеликих опіках до місця ураження прикладають холодний компрес. При значних опіках треба обережно зняти з обпечених місць одяг чи взуття, і, не змазуючи цих місць вазеліном (чи іншими мазями), перев΄язати їх стерильним бинтом. Після цього хворого слід відвезти до лікарні. Не можна розривати і торкатись руками пузирів, що утворились під час опіку. Унаслідок забруднення рани, нагноєння може статись зараження крові. Коли при гасінні пожежі на комусь загорівся одяг, то гасити вогонь треба швидко, поливаючи водою або накинувши на людину важку тканину (ковдру або пальто).

3.При пораненні треба захистити рану від забруднення й старатись зупинити кровотечу. Чиста рана, в яку не потрапив бруд і мікроби, загоюється швидше, а забруднення рани може призвести до зараження крові. Людина, яка надає першу допомогу пораненому, повинна добре вимити з милом руки або змастити пальці йодом. Торкатись руками до самої рани не слід. Промивати рану водою (чи якимись іншими речовинами) або посипати її порошком чи змащувати мазями не можна, бо замість очищення місця поранення можна, навпаки, ще більше його забруднити. Очищати рану повинен тільки лікар. На поранене місце накладають стерильний бинт і туго забинтовують. Коли поранена якась з кінцівок, треба підняти її догори і зупинити кровотечу. Якщо кровотеча все-таки не припиняється, притискують кровоносні судини вище від місця поранення. Це можна зробити гумовою трубкою, хусткою, рушником, а то й просто пальцями руки.

4.Якщо хворий знепритомнів, його кладуть так, щоб голова була нижче від тулуба. Потім розстібають одяг, щоб повітря мало вільний доступ, і дають нюхати нашатирний спирт. Ознаки непритомності: втрата свідомості, блідість обличчя, холодний піт, слабке дихання і слабкий пульс. Причиною непритомності може бути кровотеча, духота, переляк, велика перевтома тощо. Якщо перша допомога не дає бажаних наслідків, треба негайно викликати лікаря або швидку допомогу, а хворому робити штучне дихання (“рот у рот”, “рот у ніс”), масаж серця. У містах швидку допомогу можна викликати за телефом, набравши номер 103.

Інструкція з охорони праці при використанні технічних засобів навчання