Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Визначення розмірів екрану залежно від світлових потоків проекційних апаратів для затемнення приміщень (при коефіцієнті відбивання 0,8)

Проекційний

апарат

Корисний світловий потік, лм

Фокусна відстань об’єктива, мм

Припустима площа зображення на екрані, м

Опти-мальна проекційна відстань, м

Призначений для

демонстру-

вання

Діапроектор

(слайдпроектор,

оверхедпроектор)

600

92

4,4

9,3

слайдів

Кінопроектор “Радуга-2”

400

50

3

8,0

кінофільмів

Відеопроектор

350

50

2,5

9,5

відеофільмів

Таблиця 2

Тривалість використання на уроках деяких аудіовізуальних засобів навчання, що пропонується для учнів різного віку

Класи

Максимальна тривалість перегляду, хв.

Тривалість застосування звукозапису, хв.

слайдів

відеофільмів

телепередач

І-ІІ

7-12

15-20

15

10-12

III-IV

15-20

15-20

20

15

V-VII

20-25

20-25

20-25

20

VIII-XI

20-25

25-30

25-30

25

Значно підвищує рівень уваги дітей вміло підібраний до звукозапису матеріал, що дає зорове підкріплення (слайди, кадри фільмів, репродукції картин, портрети, фотографії).

Практика доводить, що при одноманітній і монотонній діяльності дитина швидко втомлюється. Тому педагог повинен ретельно продумати структуру заняття, плануючи застосування ТЗН, знайти для нього доцільне місце в системі інших занять так, щоб навантаження рівномірно розподілялось на різні аналізатори. Наприклад, заняття з використанням проекційної апаратури бажано чергувати з музичними або фізкультурними.

III. Правила протипожежної безпеки при використанні сучасних тзн

У роботі з технічними засобами повинні виконуватися «Типові правила пожежної безпеки для шкіл, шкіл-інтернатів, дитячих будинків, дошкільних і інших навчально-виховних установ». Відповідальність за протипожежний стан навчально-виховних установ покладена на їх керівників, але це не звільняє всіх інших працівників від знання і неухильного виконання цих правил. Усім учителям треба знати, що використання ТЗН у закладах освіти з установкою апаратури безпосередньо в класній кімнаті, навчальному кабінеті або іншій аудиторії припускається тільки при дотриманні таких вимог пожежної безпеки:

    1. Наявність протипожежного перекриття під аудиторією і двох виходів з поверху на сходові клітки.

    2. Під час демонстрації відеофільму в класній кімнаті або навчальному кабінеті дозволяється присутність учнів не більш однієї групи з вчителем.

    3. Приміщення залу має бути просторим і не менш як з двома виходами (вхідні і вихідні двері). Двері повинні бути завширшки не менш як 1м і відчинятися в бік виходу, щоб запобігти блокування під час паніки.

    4. Коридори, проходи, виходи, призначені для евакуації глядачів, повинні бути вільними.

    5. Під час демонстрування фільму тримати двері на міцних запорах або замках заборонено, біля дверів має вартувати вчитель, вихователь або учень-старшокласник.

    6. Вихід із класу, в якому демонструють кінофільм, повинен бути назовні – у коридор або клітку сходин, тобто за шляхами евакуації.

    7. Апаратура не повинна встановлюватися при виході з класу або аудиторії.

    8. Підключення до електропроводки апаратури припускається тільки справними електричними проводами за допомогою штепсельних розеток і роз`ємів.

    9. Апаратура повинна бути з'єднана між собою відповідними гвинтами й обов'язково заземлена.

    10. Комутуючі проводи, що з'єднують апаратуру з мережею, не повинні перетинати шляху евакуації учнів.

    11. Перед переглядом фільму учнів попереджують, щоб вони не торкались до проекційної, відеоопроекційної і звукотехнічної апаратури, а також інформаційних носіїв.

12.Після закінчення перегляду телевізійних передач або після роботи на комп‘ютері варто обов'язково відключити апаратуру від електричної мережі, тому що в результаті перенапруг часто відбувається коротке замикання і самозаймання приладів.