Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Проведення презентацій для невеликої групи (10 - 15 чоловік) (рис. 24)

Рис. 24. Кількість учасників презентації 10 - 15 чоловік

Презентацію для невеликої групи учасників найкраще проводити, розташувавши всіх за одним столом, особливо, якщо передбачається загальне обговорення. Цілком зрозуміле бажання ведучого перебувати за одним столом з учасниками в такій групі. Це допомагає створенню дружньої творчої атмосфери, одночасно дозволити ненав'язливо направляти загальне обговорення в потрібне русло.

Найбільш природним способом розташування слухачів для цього є варіант круглого столу, але якщо для презентації ви припускаєте використати щось більше, ніж заздалегідь роздані друковані матеріали, (презентаційне встаткування - дошки, флип-чарти, проекційні пристрої), то, плануючи розміщення стільців для учасників, пам'яйте, що один з напрямків повинен залишитися вільним, щоб забезпечити комфортну видимість відповідних засобів для всіх учасників одночасно.

Якщо повідомлення або спільне обговорення вимагає перегляду зображень на комп'ютерному дисплеї або відеозаписів, варто використовувати великий екран для отримання зображення (рис. 25, 26): вже три особи не зможуть дивитися в один монітор комп'ютера одночасно, не заважаючи один одному.

Рис. 25. Кількість учасників презентації 10-15 чоловік

1- екран;

2- мультимедіа проектор (слайд-проектор)

Рис. 26. Кількість учасників презентації 10-15 чоловік (варіант П-столу)

1- екран;

2-оверхед-проектор;

3-мультимедіа проектор (слайд-проектор);

4-флип-чарт(або маркерна дошка, або інформаційна дошка)

Найбільш ефективні можливості для організації навчального процесу із застосуванням сучасних ТЗН складаються, якщо приміщення максимально обладнане комплексом сучасного апаратного забезпечення як стаціонарного, так і мобільного. Розглянемо деякі з них.

Багатофункціональна мультимедійна навчальна аудиторія (навчальний клас)

Перший спосіб рішення поставленої проблеми − створення стаціонарного мультимедийного класу (рис.27), у якому можна позмінно проводити заняття з будь-якого предмета.

Рис. 27. Багатофункціональна мультимедійна навчальна аудиторія

"Ядром" комп'ютерного встаткування для такого класу повинен бути комп'ютер учителя. Заодно він може виконувати й функції "локального сервера", забезпечуючи доступ з комп'ютерів учнів у локальну мережу всієї освітньої установи, а через неї − в Інтернет. До вчительського комп'ютера підключається весь необхідний комплект периферійних пристроїв, а саме:

  • принтер (лазерний або кольоровий струминний);

  • медіапроектор (у тому числі підключення аналогового аудіо/відеоустаткування)

  • сканер (а ще краще документ-камера - пристрій, що представляє собою закріплену на штативі цифрову відеокамеру з високим дозволом, що дозволяє не сканувати, а відразу перезнімати необхідний документ і навіть фотографувати тривимірні об'єкти;

  • груповий відеотермінал (web-камера, змонтована в єдиний вузол з апаратним відеокодеком, що здійснює стиск відеопотоку відповідно до стандартів MPEG, - наприклад, модель Polycom ViewStation FX) для реалізації технологій дистанційного навчання, проведення спільних уроків у режимі відеоконференцій і т.п.;

  • аудіосистема, що підтримує можливості висновку звуку з комп'ютера вчителя (учнівські машини слід оснащувати навушниками або "гарнітурами" - навушниками, сполученими з мікрофоном, що при використанні відповідного програмного забезпечення дозволяє реалізувати можливості лінгафонного кабінету), з аналогового аудіо/відеоустаткування (за його наявності), а також з мікрофона (підключеного до комп'ютера вчителя).

Комп'ютери учнів, як і в традиційному комп'ютерному класі, розміщаються на партах. При цьому краще, якщо кожному учневі був наданий індивідуальний комп'ютер, але при вивченні предметних дисциплін припустима й попарна спільна робота учнів.

Нарешті, основою сучасного мультимедійного класу є інтерактивна дошка (типу SMART Board). Оскільки мова йде про стаціонарний варіант навчального класу, така дошка може бути закріплена на стіні кімнати, а медіапроектор − установлений під стелею (рис. 28), або можливе використання інтерактивної дошки зворотної проекції. В останньому випадку медіапроектор розміщається за площиною дошки в спеціальному кожусі із системою дзеркал, сама дошка працює "на просвіт", а розташовані по її кутах мініатюрні цифрові камери сканують простір перед площиною дошки й визначають положення "маркера" або пальця користувача.

Рис. 28. Стельове розміщення проектора

Рис. 29. Принцип зворотної проекції

Принцип зворотної проекції (рис.29) (як і використання стельового проектора) дозволяє при роботі з дошкою не затуляти світловий потік, що несе зображення, й організувати одночасну роботу з дошкою цілої групи учнів. Прикладом такої дошки є модель SMART Board 2000i (рис.30), яка, крім усього іншого, забезпечена підставкою для розміщення системного блоку, коліщатками для переміщення дошки по аудиторії і зручною рукояткою для зміни висоти дошки (що дозволяє працювати з нею учням будь-якого росту)).

Рис. 30. Інтерактивна дошка зворотної проекції SMART Board 2000i

Додатково для оснащення універсального навчального класу можуть використовуватися також традиційні "маркерні" дошки, "фліп-чарти" (величезний "паперовий" блокнот на підставці), кріплення для плакатів тощо. У цьому випадку зручним рішенням є використання рейкових систем для настінного кріплення всіх цих компонентів. Зокрема, рейкова система дозволяє в процесі роботи довільно, найбільш зручно переміщати інтерактивну дошку, маркерну дошку, "фліп-чарт" або плакати вздовж стіни, розміщуючи їх поряд один з одним або одне під іншим, тимчасово прибираючи непотрібне "на другий план".

І нарешті, для підвищення універсальності навчальної аудиторії в ній замість звичайних, традиційних парт можуть використовуватися комплекти меблів, що трансформуються згідно з бажанням вчителя і завданням, що стоять перед ним, в індивідуальні столи, в об'єднаніі більш столи для групової роботи по підгрупах, в єдиний "круглий стіл" (для групової роботи всього класа, або для проведення відеоконференцій) і так далі. Це в сукупності з універсальністю використаного комп'ютерного устаткування дозволить використовувати навчальну аудиторію найширше: і як традиційний комп'ютерний клас, і як конференц-зал, і навіть як свого роду "кінозал" для демонстрації мультимедійних навчальних матеріалів учням декількох класів.