Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Підключення мультимедійного проектора за допомогою usb- кабелю і проеціювання

Підключивши проектор до комп'ютера зі встановленою операційною системою Windows за допомогою кабелю USB, можна проеціювати зображення з комп'ютера на екран. Ця функція називається Дисплей USB. Для виводу зображень з комп'ютера потрібно лише підключити його до проектора за допомогою кабелю USB.

Послідовність дій (рис.9)

  1. Увімкніть комп'ютер.

  2. Підключіть кабель живлення (у комплекті постачання).

  3. Увімкніть проектор.

  4. Відкрийте перемикач заглушення сигналу аудіо-відео.

5. Підключить USB- кабель, що входить до комплекту постачання. При виведенні звуку з гучномовця проектора підключіть аудіокабель до входу Аудіо (Audio)

Рис. 9. Підключення мультимедійного проектора за допомогою USB- кабелю

Як підібрати екран

1. Ширина екрану дорівнює відстані від екрану до першого ряду глядацьких місць.

2. Ширина екрану повинна дорівнювати або бути більше відстані від екрану до останнього ряду глядацьких місць, розділеного на 6.

3. Для приміщень з рівною поверхнею підлоги (не амфітеатр) нижній край екрану повинен знаходиться не нижче 1,2 - 1,5 м від підлоги (середній зріст людини, яка сидить).

4. Висота екрану обчислюється за формулою:

H = S / 1,33- для екранів формату 3:4, де Н - висота екрану, S - ширина екрану та H = S / 1,78 - для екранів формату 9:16, де Н - висота екрану, S - ширина екрану.

Як розрахувати відстань від проектора до екрану

Розрахунок проекційного співвідношення на основі фокусної відстані оптики проектора.

Рис. 10. Стельове розташування проектора

Співвідношення відстань до екрану / ширина зображення (Throw Distance Ratio - проекційне співвідношення) (рис.11) може бути розраховане, виходячи з фокусної відстані оптики проектора і розміру LCD панелі проектора.  Зазвичай оптика проектора має дві фокусні відстані - мінімальну і максимальну, що відповідають позиціям максимального і мінімального збільшення зображення (wide-angle і tele-zoom).  Для проекторів із співвідношенням сторін матриці 16:9 проекційне співвідношення (throw ratio) приблизно дорівнює: 

Т= 1.15*F/L - 1.15,

де Т- проекційне співвідношення, F-фокусна відстань, L-діагональ панелі.

Для проекторів із співвідношенням сторін матриці 4:3 проекційне співвідношення (throw ratio) приблизно дорівнює: 

T= 1.25*F/L,

де Т- проекційне співвідношення, F- фокусна відстань, L- діагональ панелі.

На сьогодні така величина, як  проекційне співвідношення, указується в технічних характеристиках проекторів.  Для використання наведених вище формул розмір діагоналі панелі і фокусна відстань оптики проектора повинні бути однаковими одиницями вимірювання (наприклад, міліметрами).

Приклад1.

Маємо проектор із співвідношенням сторін дисплейного пристрою 16:9, діапазоном фокусної відстані 32.5 - 44 мм і розміром панелі 0.8" по діагоналі. Необхідно розрахувати проекційне співвідношення.

1. Приводимо розмір панелі до міліметрів: 0.8" = 25.4 * 0.8 = 20.3 мм

2. Мінімальне проекційне співвідношення = 1.15 * 32.5 / 20.3 = 1.84.

3. Максимальне проекційне співвідношення = 1.15 * 44 / 20.3 = 2.49. Таким чином, діапазон проекційного співвідношення для цього проектора склав 1.84 - 2.49. На підставі проекційного співвідношення проектора достатньо легко розрахувати як мінімальний і максимальний розмір зображення для певного проектора при установці його на визначеній відстані від екрану, так і діапазон відстаней, на якому проектор повинен знаходиться від екрану для отримання заданого розміру зображення.

Приклад 2.

Розрахований діапазон проекційного співвідношення для проектора склав 1.84 - 2.49. Маємо екран шириною 2 м. Вимагається визначити діапазон відстаней, з яких проектор здатний дати зображення шириною 2 м.

Мінімальна відстань = 1.84 * 2 = 3.7 м

Максимальна відстань = 2.49 * 2 = 5 м

Таким чином, для отримання ширини зображення 2 м проектор повинен бути встановлений на видаленні від екрану 3.7 - 5 м.

При цих розрахунках треба враховувати, що для того, щоб проектор зміг сфокусувати зображення, він не повинен знаходиться від екрану ближче за мінімальну проекційну відстань і не далі максимальної вказаних у технічних характеристиках цієї моделі.

Рис. 11.Співвідношення розміру зображення до відстані від екрану.

Якщо екран для проектора розташований дуже низько, то глядачі передніх рядів можуть його загороджувати: нижній край екрану повинен розташовуватися на висоті 1.2 м над підлогою (у стандартному варіанті). Між верхнім краєм екрану для проектора і стелею повинні бути як мінімум 0.15 м. Екран для проектора ніколи не повинен розташовуватися дуже високо: глядач не повинен повертати голову більш, ніж на ±30° від горизонтального положення, і нахиляти її на кут, більший, ніж 25°.