Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

V. Стиль «Круглий стіл» (рис.17) має варіант конфігурації: Подвійне коло (рис.18).

Рис. 17. Стиль «Круглий стіл»

Рис. 18. «Подвійне коло»

Характеристика конфігурації меблів стилю «Круглий стіл»

Активна зона

Кожен окремий стіл.

Залученість

Висока. Конфігурація створюється для взаємодії невеликих груп учнів.

Посадкові місця

4-12 чоловік за окремим столом.

Столи

Столи рівномірно розставляються по приміщенню, залишаючи досить місця для вільного переміщення людей.

Необхідна площа на одну людину

1 м2.

Максимальна місткість

Місць має бути стільки, щоб усім було зручно сидіти. Але не рекомендується, щоб чисельність аудиторії перевищувала 50 чоловік.

Сумісність із аудіовізуальним устаткуванням

Не дуже добре підходить для використання аудіовізуального встаткування. При необхідності демонстрації візуальної інформації крісла варто встановлювати у формі підкови.

Переваги

Конфігурація чудово підходить для обговорення в невеликих групах, дозволяючи викладачеві легко переходити від однієї групи до іншої і стежити за виконанням вправ.

Недоліки

Конфігурація займає багато місця й незручна для лекцій і демонстрації візуальної інформації.

Варіанти

Подвійне коло, коли всередині великого кола розташовується маленьке. Внутрішнє коло займає невелика група, що вирішує поставлено завдання, тоді як ті, хто сидить по зовнішнім колом, спостерігають за діями її учасників і виступають у ролі консультантів або експертів. Конфігурація дуже корисна для рольових ігор.

Основні вимоги планування спеціалізованого приміщення при установці проекційного встаткування для презентацій (актового залу)

При плануванні навіть дуже складного презентаційного або мультимедіа-залу можуть бути використані всього кілька простих основних вимог.

Рис.19. Презентаційний зал

Місця для глядачів повинні розташовуватися в зоні оптимальної видимості - усередині заштрихованої області на діаграмі (усередині кута 30º до перпендикуляра, що виходить із центра екрана) (рис19). Найближчі сидіння до екрана повинні розташовуватися на відстані не меншій подвоєній висоті зображення. Якщо ж зал занадто великий, то кращє встановити кілька екранів. Відстань до найдальших місць залежить від змісту презентацій. У випадку багатоцільового (у тому числі й розважального) використання проекційного встаткування, останній ряд повинен розташовуватися на відстані, що перевищує висоту зображення не більше ніж у 8 разів. У випадку ділових або комп'ютерних презентацій (наприклад, демонстрація електронних таблиць) ця відстань повинна бути 6 кратною висоті зображення. У критичному випадку цей поріг ще менше (4 кратною висоті зображення). Якщо екран розташований занадто низько, то глядачі передніх рядів можуть його загороджувати. Нижній край екрана повинен розташовуватися на висоті 1.2 м над підлогою (звичайно, ця висота може змінюватися залежно від конфігурації сидінь і підлоги). Між верхнім краєм екрана й стелею повинно бути як мінімум 0.15 м. Дотримуючись цих правил, не варто забувати й про те, що обрамлення екрана теж має свою ширину. Інтуїтивне правило розрахунку мінімальної висоти залу полягає в тому, що глибина залу ділиться на 8, 6, 4 залежно від додатка й до неї додається число 1,5 м. Екран ніколи не повинен розташовуватися занадто високо: адже глядачі не повинні відчувати незручності, нахиляючи голову нагору й убік. Правило таке: глядач не повинен повертати голову більше ніж на 30º від горизонтального положення й нахиляти її на кут, більший, ніж 25 º.

Сидіння. Усі сидіння повинні мати підлокотники й спинку, жорстко прикріплюватися до підлоги й розташовуватися рядами. Відстань між рядами повинна бути мінімальною. Рекомендована відстань між незайнятим сидінням і спинкою переднього становить 0.4 м. Відстань від будь-якого сидіння до проходу не повинна перевищувати семи сидінь. Виняток із цього правила робиться лише в таких випадках: двері є по обидва боки залу, ряд містить не більше 100 сидінь, кожні три ряди мають свій дверний проріз. Ширина проходів і довжина вихідного проходу (ведучого до виходу з надписом ВИХІД) звичайно визначаються вимогами протипожежної безпеки.

Вибір типу проекції

Фронтальна проекція:

  • Звичайно забезпечує більший кут огляду, чим зворотна проекція.

  • Вимоглива до підсвічування. Зовнішнє світло знижує контрастність.

  • Припускає наявність або спеціальне приміщення для проектора в задній частині залу або платформи, або піднесення в залі. Проектори, розміщені в залі, можуть служити джерелами додаткового шуму. Місце для проектора повинно вибиратися дуже ретельно як результат компромісу між мінімізацією трапецеїдальних похибок і можливістю прямого й безперешкодного проходження променів. Проектор має бути доступний операторові під час роботи.

Зворотня проекція:

  • Звичайно має менший кут огляду, чим фронтальна проекція - вона краще проходить для довгих, вузьких залів.

  • Може використовуватися при більш високому рівні освітленості залу.

  • Екран може бути як гнучким, так і твердим. Твердий екран більш дорогий, чим екран фронтальної проекції, і має обмеження в розмірі.

  • Вимагає наявності простору за екраном. Для зменшення його глибини можуть використатися дзеркала. Проектор повинен бути доступний операторові під час роботи. Проекційна будка повинна мати гарну вентиляцію. Важливою умовою є відсутність у ній пилу.

Усе залежить від типу презентацій. Якщо презентація цілком записана, то до неї підійдуть обидва типи проекції. Якщо ж презентацію буде проводити ведучий, який взаємодіє з аудиторією, то кращим є застосування зворотної проекції, адже ведучий не буде займати простір між проектором й екраном і перешкоджати проходу променів. Крім цього, у більш освітленому залі глядачам буде легше конспектувати інформацію.

Ширина екрану. Визначте мінімальну висоту екрана, беручи за основу на відстань до найдальших місць і висоту стелі. Ця величина залежить і від виду додатка (наприклад, розважальні - велика кількість дрібної графіки- матеріали вимагають розмір екрана більший, ніж за відповідним розрахунком). Ширина визначається так: висота екрана множиться на відповідний коефіцієнт відповідно до такої таблиці:

Таблиця 1.

Множники для вираження ширини екрана через його висоту

Формат

Множник

Стандартний відеопроектор HDTV відеопроектор Оверхед-проектор Плівка 16 мм Плівка 35 мм Слайди 35мм

1.33 1.78 1.00 1.33 1.37 Близько 1.50 (залежить від типу слайдів)

Примітки:

  • Якщо ви використаєте різні формати, вибирайте найбільший множник.

  • Якщо ви припускаєте багатоцільове використання, і будете використати слайди 35 мм, то як множник беріть 1.

Інші рекомендації

  • Не забудьте, що потрібно передбачити місце й для встаткування. Як правило, але далеко не завжди все встаткування розташовується в безпосередній близькості від проектора. Це може бути додаткова відео- і аудіотехніка.

  • Не забудьте про електроживлення, кабелі, пульти керування. Якщо потрібно, у залі повинні бути встановлені відео- або DVD-плейер.

  • Подумайте й про естетичне оформлення залу. Чи потрібно залишати на видному місці аудиколонки?