Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Іv. Стиль «u-подібне розміщення» (рис.11) має два варіанти конфігурації: Подвійне «u» (рис.12) та «u»-подібний комп'ютерний клас (рис.13).

Рис. 11. U-подібне розміщення

Рис.12. Подвійне «U» Рис.13. «U»-подібне комп'ютерний клас

Характеристика конфігурації меблів «U-подібне розміщення»

Активна зона

Середина між столами й відкритий кінець "U".

Залученість

Висока. Створює в групі почуття рівності.

Посадкові місця

Розташовуються вздовж столів із зовнішньої сторони.

Столи

Прямокутні столи розставляються у формі букви "U". Щоб уникнути гострих кутів і завершити конфігурацію, у кутах звичайно встановлюють столи у формі чверті кола.

Необхідна площа на одну людину

4 м²

Максимальна місткість

24 особи.

Сумісність із аудіовізуальним устаткуванням

Так. Ця конфігурація найбільше підходить для демонстрації візуальної інформації й мультимедійних презентацій. Устаткування встановлюється у відкритому кінці "U".

Переваги

Учні без утруднень бачать і чують один одного. Увага учнів зосереджена в одній стороні приміщення. U-подібне розміщення поєднує групу в єдине ціле. Відкритість викликає в учнів почуття волі й спонукає до прояву активності. Конфігурація ідеально підходить для аудіовізуальних демонстрацій, рольових ігор та інших фізичних дій.

Недоліки

Для цієї конфігурації потрібно більше простору, ніж для будь-якої іншої. Виходячи із цього й навчальної доцільності, кількість людин у навчальній групі не повинна перевищувати 24.

Варіанти

Подвійне "U" дозволяє викладачеві розсадити більшу кількість учнів, ніж при одинарній конфігурації. Обмежує спілкування між групами учнів. Найкраще використати, коли група сидить за зовнішніми столами, спостерігає за діями тих хто сидить за внутрішнім столом. "U"-подібний комп'ютерний клас. Подібна конфігурація дозволяє без утруднень підводити до столів необхідні електрокомунікації, а також викладачеві контролювати роботу учнів під час лекції.

V. Стиль «Клас» (рис.14) має два варіанти конфігурації: Перпендикулярне розташування столів (рис.15) та Комп'ютерний клас (рис.16). Клас

Рис. 14. Стиль «Клас»

Рис.15. Перпендикулярне розташування столів Рис.16. Комп'ютерний клас

Характеристика конфігурації меблів стилю «Клас»

Активна зона

Передня частина приміщення. Увага учнів зосереджена на викладачеві.

Залученість

Середня. Можлива однобічна взаємодія між викладачем і класом або викладачем й окремими учнями.

Посадкові місця

Просте шкільне розміщення, коли учні сидять рядами за столами або партами.

Столи

Установлюються парами боком один до іншого або по одному.

Необхідна площа на одну людину

1 м2.

Максимальна місткість

Може бути ефективною в аудиторіях місткістю до 200 чоловік, якщо це дозволяють розміри приміщення.

Сумісність із аудіовізуальним устаткуванням

Так. Можливе використання будь-якого аудіовізуального встаткування. При цьому необхідно стежити, щоб чисельність глядачів відповідала можливостям устаткування.

Переваги

Усім учням прекрасно видно передню частину приміщення, що дозволяє викладачеві легко контролювати аудиторію. Усім чутні пояснення викладача. Учнем легко вести замітки й користуватися допоміжними матеріалами.

Недоліки

Викладачеві важко контактувати з аудиторією. Активність учнів на задніх рядах менше, ніж у передніх.

Варіанти

Перпендикулярне розташування столів. Столи розташовуються двома довгими рядами, перпендикулярно до столу викладача. Край передніх столів повинен розташовуватися не менш, ніж за 2 м від столу викладача. У середині варто залишати широкий прохід для роботи в групах. Комп'ютерний клас − конфігурація, що найбільше часто використовується в комп'ютерних класах. Роздільне розміщення столів може створювати труднощі з підводкою електрокомунікацій і безпечним розташуванням кабелів.