Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

1. Загальні вимоги безпеки

1.1. До використання технічних засобів навчання допускаються особи віком не молодше 18 років, які пройшли інструктаж з охорони праці, медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров'я. До використання проекційної апаратури та інших технічних засобів навчання учні не допускаються.

1.2. Особи, допущені до використання технічних засобів навчання, повинні дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, розклад навчальних занять, встановлені режими праці та відпочинку.

1.3. При використанні технічних засобів навчання можлива дія небезпечних і шкідливих виробничих факторів:

- ураження електричним струмом у разі відсутності заземлення (занулення) корпусу демонстраційного електричного приладу або при несправному електричному шнурі й електричній вилці;

- засліплення очей сильним світловим потоком при знятті захисного кожуха демонстраційного електричного приладу під час його роботи;

- опіки рук при торканні захисного кожуха демонстраційного електричного приладу під час його роботи;

- виникнення пожежі при запаленні кіноплівки, діафільмів, діапозитивів, слайдів тощо.

1.4. При використанні технічних засобів навчання дотримуватися правил пожежної безпеки, знати місця розташування первинних засобів пожежогасіння. Приміщення для демонстрації кінофільмів повинно бути забезпечене вогнегасником і ящиком з піском.

При нещасному випадку потерпілий або його очевидець зобов'язаний негайно повідомити адміністрації установи. При несправності технічних засобів навчання припинити роботу і повідомити адміністрації установи.

1.6. Дотримуватися порядку використання технічних засобів навчання, правил особистої гігієни, тримати в чистоті робоче місце.

1.7. Особи, що допустили невиконання або порушення інструкції з охорони праці, притягуються до дисциплінарної відповідальності відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку і при необхідності піддаються позачерговій перевірці знань норм і правил охорони праці.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Встановити проекційну електричну апаратуру з протилежного боку від виходу з приміщення.

2.2. Заземлити корпус електричного приладу, що має клему «Земля».

2.3. Переконатися в цілісності електричного шнура та вилки приладу, а також справності лінз об'єктива та наявності захисного кожуха.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Не підключати демонстраційний електричний прилад до електричної мережі вологими руками.

3.2. Включити демонстраційний електричний прилад і переконатися в його нормальній роботі, а також роботі вентилятора, що охолоджує.

3.3. Під час демонстрації кінофільмів, слайдів у приміщенні мають бути присутніми не більше 50 чоловік, яких необхідно розсаджувати попереду демонстраційного приладу.

3.4. Щоб уникнути засліплення очей потужним світловим потоком, не знімати захисний кожух під час роботи демонстраційного електричного приладу.

3.5. Щоб уникнути опіків рук, не слід торкатися захисного кожуха демонстраційного електричного приладу під час його роботи.

3.6. Не залишати без нагляду технічні засоби навчанняь, які працюють.

3.7. До роботи на кіноапаратурі допускаються особи, які мають кваліфікаційне посвідчення кіномеханіка, а також талон з техніки пожежної безпеки.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Вимкнути демонстраційний електричний прилад і після його охолодження вентилятором відключити від електричної мережі.

4.2. Вийняти з демонстраційного приладу кіноплівку, діафільм, діапозитиви, слайди та ін, укласти в щільно закриту коробку і прибрати у відведене для зберігання місце.

4.3. Провітрити приміщення і ретельно вимити руки з милом.