Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Іі. Стиль «Кругове розташування посадкових місць» (рис.5) має варіанти конфігурації: Кругове розташування столів (рис.6) та Неповне коло (рис.7).

Рис. 5. Стиль «Кругове розташування посадкових місць»

Рис.6. Кругове розташування столів Рис.7. Неповне коло

Характеристика конфігурації меблів стилю «Кругове розташування посадкових місць»

Активна зона

Центр кола

Залученість

Висока. Конфігурація забезпечує залучення у навчальний процес всіх присутніх.

Посадкові місця

Крісла розташовуються замкнутим колом

Столи

Немає

Необхідна площа на одну людину

1 м2

Максимальна місткість

Не більше 20 учнів

Сумісність із аудіовізуальним устаткуванням

Не дозволяє встановлювати встаткування. При такій конфігурації неможливо встановити встаткування, щоб матеріали, що демонструються, були видні всім учням.

Переваги

Кожен учень бере активну участь у заняттях. У центрі не ставиться стіл, тому учні не розділені й можуть прямо переговорюватися між собою. Усі учні мають однакові умови, немає "переважних", "лідерських" позицій.

Недоліки

Деякі учні почуваються "не у своїй тарілці" при подібному розміщенні посадкових місць. Конфігурація підходить тільки для невеликих груп і не дозволяє використати аудіовізуальне встаткування.

Варіанти

Кругове розташування столів – сполучає в собі відкритість і неформальну атмосферу кругового розташування, одночасно надаючи учнем можливість робити записи й користуватися літературою.

Неповне коло – зберігає всі переваги кругового розташування посадкових місць і дозволяє ефективно використати аудіовізуальне встаткування. Дозволяє визначити "переважні", "лідерські" місця, щоб при необхідності активніше залучати учнів до процесу навчання.

Ііі. «Конференц-стиль» (рис.8) має два варіанти конфігурації: Квадратне розташування столів (рис.9) та Пустотілий квадрат (рис.10).

Рис. 8. Конференц-стиль

Рис.9. Квадратне розташування столів Рис.10. Пустотілий квадрат

Характеристика конфігурації меблів «Конференц-стилю»

Активна зона

Поверхня або краї столів.

Залученість

Висока. "Підштовхує" учнів брати активну участь у навчальному процесі, але створює більше формальну обстановку, ніж при круговому розташуванні посадкових місць.

Посадкові місця

Розташовуються вздовж столів. Місця посередині можуть позначати "переважні", "лідерські" позиції.

Столи

150 см х 75 см або 150 см х 60 см розташовуються у формі прямокутника. Використовується необхідна кількість столів з розрахунку 2 посадкові місця за столом. На боках для поліпшення огляду можна встановлювати напівкруглі столи.

Необхідна площа на одну людину

75 см. поверхні стола. 2-3 м² загальної площі на людину.

Максимальна місткість

32 чоловік. Але така конфігурація найбільш ефективна, коли чисельність групи не перевищує 20 чоловік.

Сумісність із аудіовізуальним устаткуванням

Можливе використання аудіовізуального встаткування, але частині учнів доедеться час від часу залишати свої місця, щоб бачити матеріали, які демонструються.

Переваги

Учні без утруднень бачать і чують один іншого. Таке розташування за одним столом робить більші вільним спілкування між людьми. Конфігурація може використовуватися для роботи підгруп, що розташувавши уздовж протилежних сторін при цьому обговорювати різні питання.

Недоліки

Учням доводиться пересуватися при використанні аудіовізуального встаткування. Дуже довгі столи можуть створювати почуття відірваності від колективу й гнітюче діяти на учнів. Людині видно не всіх присутніх у класі. Може виникати напруженість між різними групами учнів.

Варіанти

Квадратне розташування столів – теж формальне, але столи розташовуються у формі квадрата. Це дозволяє учням розбиватися на більшу кількість груп для обговорення. Пустотілий квадрат – простір у центрі між столами залишається порожнім.