Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ Практикум ТЗН 1а.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

З принтером і мультимедійним проектором

Індивідуальна робота

МКК є ідеальним місцем для організації індивідуальної роботи учнів. Наявність на кожному робочому місці персонального комп'ютера дозволяє викладачу готувати та призначати персональні завдання учням, які мають змогу виконувати роботи самостійно в зручному для них темпі. У процесі індивідуальної роботи учень може отримати консультацію викладача; а той – моніторити процес виконання завдання. Якщо викладач помітив, що учень виконує дії, не передбачені програмою уроку, він може зупинити роботу та навіть блокувати комп'ютер.

Групова робота

Групова робота на уроці – це форма організації навчально-пізнавальної діяльності, яка передбачає функціонування невеликих групп, що працюють над загальним та над специфічним завданням. Викладач має можливість розбивати клас на довільну кількість груп, призначаючи для кожної окреме завдання. У процесі групової роботи діти можуть спілкуватись між собою або з викладачем. Він слідкує за виконанням завдання групою із свого комп'ютера. Після завершення роботи викладач може транслювати окремі результати всій аудиторії.

Проектна робота

Метою проектної роботи є застосування на практиці отриманих знань, набуття досвіду командної роботи над вирішенням завдання, поставленого викладачем. Робота над проектом складається з таких етапів: організація учасників проекту; виконання проекту; презентація проекту; підведення підсумків проектної роботи.

На етапі організації проекту формуються групи, кожна з яких виконуватиме окреме завдання. Викладач призначає лідера групи та передає йому частину власних повноважень. Головним завданням етапу виконання проекту є робота з інформацією: пошук, обговорення та документування. Кожен учень надає знайдений матеріал усій групі для обговорення та обробки. Завданням викладача на цьому етапі є моніторинг процесу групової роботи та допомога в пошуку інформації, якщо це є необхідним. На етапі презентації відбувається захист проекту, для чого обирається представник від групи учасників. Робочий стіл його комп'ютера, що містить матеріали проекту, транслюється на всі монітори. На етапі підведення підсумків викладач оцінює роботу кожної з груп та виставляє за кожний проект підсумковий бал.

Етапи планування організації навчальних занять у приміщенні, обладнаному технічними засобами навчання

  1. Визначитися з метою проведення навчальних занять відповідно до навчальної програми та аудіовізуального супроводу навчального матеріалу, спланувати заняття.

  2. Визначитися з відповідністю кількості учнів на занятті та характеристик конфігурації меблів, що забезпечують ефективність організації навчального середовища залежно від психолого-педагогічних цілей.

  3. Визначитися з комплектом аудіовізуальної техніки для суроводу електронної презентації (звукотехнічна апаратура, екран, комутуючі пристрої тощо, засоби затемнення приміщення).

  4. Відповідно до плану заняття підібрати педагогічні програмні засоби (ППЗ).

  5. Перевірити справність аудіовізуального обладнання та якість ППЗ в дії завчасно.

  6. Провести заняття з використанням аудіовізуальної техніки відповідно до плану.

Експериментальне завдання

1. Ознайомитися з основними вимогами планування приміщення при установці проекційного встаткування для презентацій.

2. Замалювати основні схеми конфигурації меблів навчального приміщення, що обладнане технічними засобами навчання.

3. Замалювати основні схеми конфігурації меблів спеціалізованого приміщення, обладнаного технічними засобами навчання.

4. Скласти узагальнюючу таблицю варіантів стилів конфігурації меблів для приміщення, обладнаного технічними засобами навчання.

Запитання для самоконтролю

  1. Які основні вимоги планування приміщення при установці проекційного встаткування для презентацій?

  2. Яка схема спеціалізованого залу для глядачів з урахуванням зони оптимальної видимості?

  3. Як краще застосувати фронтальну й зворотну проекції?

  4. Як визначається мінімальна висота й ширина екрана?

  5. Які схеми презентації для 25-50 чоловік?

  6. Які схеми презентації для 100 чоловік і більше?

  7. Варіанти схем «Кругове розташування посадкових місць» і «Квадратне розташування посадкових місць». Де перебуває активна зона, ступінь залученості аудиторії, необхідна площа для однієї людини, сумісність із аудіовізуальним устаткуванням, переваги й недоліки?

  8. Які можливості мобільного комп'ютерного класу?

  9. Які етапи планування організації навчальних занять у приміщенні,

Обладнаному технічними засобами навчання?

  1. Яка схема мобільного комп'ютерного класу?

К онтрольні запитання

1.Якими повинні бути форма й розмір приміщення, обладнаного ТЗН?

2. Вимоги до освітлення приміщення, обладнаного ТЗН?

3. Яким цілям слугує акустика? Які способи їх досягнення?

4. Які правила розташування екрана?

5. Дайте визначення термінам, за допомогою яких оцінюють конфігурації меблів, що визначають ефективність організації навчального середовища залежно від психолого-педагогічних цілей.

6. Яка схема розташування меблів "Напівкруглий амфітеатр"?

7. Варіанти схем "U-подібної" й "Клас" розміщення меблів. Де перебуває активна зона, ступінь залученості аудиторії, необхідна площа для однієї людини, сумісність із аудіовізуальним устаткуванням, переваги й недоліки?

8. Які схеми презентації для 10-15 чоловік?

9. Комплект периферійних пристроїв, необхідний для вчительського комп'ютера в стаціонарному мультимедийному класі.

10. Який склад комплексу мобільного мультимедійного класу?

11. Яка схема стельового розміщення проектора?