Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

3.4. Посади, що заміщуються підняттям рук

Обирають підняттям рук також і на всі військові посади, у тому числі десятьох стратегів — раніше одного від кожної філи, а тепер від усієї кількості громадян.

27

Підняттям рук обирають ще десятьох таксіархів (начальників піхоти) — одного від кожної філи. Кожен із них командує громадянами своєї філи і призначає лохагів (лохаг — командир загону).

Підняттям рук обирають і двох гіппархів з усього складу громадян, Вони командують вершниками, при цьому кожен бере собі по п'ять філ. Вони мають ту ж владу, що й стратеги над гоплітами.

Вибори за жеребкуванням, повторність зайняття посад

Серед призначених за жеребкуванням посадових осіб раніше одні обирались із усієї філи разом із дев'ятьма архонтами, інші, що обиралися у храмі Фесея, розподілялись по демах. Оскільки в демах розпочалася торгівля місцями, то і на ці посади тепер обирають із усієї філи, за винятком Ради і вартових. Обрання останніх передають у деми.

Жалування одержує, по-перше, народ, за звичайні народні збори — одну драхму (драхма — срібна монета 4,37 г, вона складалась із шести оболів), а за головні — дев'ять оболів. У судах одержують по три оболи; члени Ради — по п'ять оболів, а ті, які виконують обов'язки пританів, одержують додатково на харчування один обол. Окрім того, дев'ять архонтів одержують на харчі по чотири оболи кожен, до того ж вони утримують глашатая і флейтиста.

Військові посади можна посідати декілька разів, а з решти — жодної не можна посідати повторно; тільки членом Ради можна бути двічі.

3.5. Організація судів

До складу судових відділень вибори проводять за жеребкуванням дев'ять архонтів, кожен в одній філі, а секретар фесмофетів — у десятій філі...

Суддями можуть бути особи, віком старші ЗО років, за умови, що вони не є державними боржниками і не позбавлені громадянської гідності...

Більшість судових відділень складаються з п'ятисот одного члена, їм надається право судити у громадських спра-

28

вах. Коли необхідно поставити особливо серйозну справу на обговорення тисячного складу, до геліеї обирається подвійний склад суду. Справи виключної ваги передаються на розгляд одної тисячі п'ятисот суддів, тобто потрійного суду.

У суді стоять дві амфори — одна бронзова, інша — дерев'яна. У ці амфори кладуть свої «камінчики» судді. Бронзова має вирішальне значення, дерев'яна не береться до уваги.

«Камінчики» для голосування — мідні з трубкою у середині: половина камінчиків просвердлена, інші — суцільні. Коли дебати сторін закінчені, то особи, яким припало за жеребкуванням стояти біля «камінчиків» для голосування, вручають кожному судді по два камінчики — просвердлений і суцільний, і обидві сторони, що виборюють своє право у суді, повинні бачити це, щоб ніхто не міг одержати ні двох суцільних, ні двох просвердлених...

Перед тим, як судді почнуть голосувати, глашатай оголошує спочатку, чи не бажають сторони, що є у тяжбі, оскаржити показання свідків. Справа у тому, що оскарження не допускається, коли судді почнуть подавати голоси. Потім він знову оголошує: «Просвердлений камінчик — за того, що говорив першим, суцільний — за того, що говорив останнім». Після цього суддя бере «камінчик» із підставки світильника і, намагаючись просунути трубку «камінчика» так, щоб не показати тим, що у тяжбі, ні просвердленого, ні суцільного, опускає «камінчик», що підтверджує його вирок, у бронзову амфору, «камінчик», який не має такого значення, — у дерев'яну.

Коли усі подадуть голоси, служителі беруть амфору з вирішальним значенням і висипають на підрахункову дошку з дірочками усі, які є, «камінчики», щоб вони лежали на виду і їх легко було підрахувати і щоб просвердлені і суцільні були видні сторонам у тяжбі. Особи, приставлені за жеребкуванням до «камінчиків», підраховують їх на дошці, окремо суцільні, окремо просвердлені. Потім глашатай оголошує кількість голосів, причому просвердлені ідуть за позивача, суцільні — за відповідача. За кого у наявності більше, той виграє справу, а якщо голосів виявиться порівно, виграє підсудний...

29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]