Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

6.1. Бомануар, «Звичаї Бовезі»

§ 467. Ми називаємо віланським володінням таке, яке від сеньйора за чинш, ренту або шампар (шампар — натуральна; чинш — грошова плата за землю), оскільки з володіння феодального ... жодного із цих платежів не повинно бути.

§ 1434. Відомо, що стан кріпосної залежності ... передається через матерів, оскільки кожна дитина, народжена кріпачкою, ... вважається кріпосною, хоча б батько її був вільним. Навіть, якщо батьком буде лицар, що взяв шлюб із кріпачкою, ... усі діти, яких вона буде мати від нього, успадковують її кріпосне становище...

§ 1438. Особиста кріпосна залежність ... виникала багатьма шляхами. По-перше, внаслідок того, що у давнину, коли викликали своїх підданих на війну, ... тих, хто без поважної причини залишалися (вдома), перетворювали навіки у кріпосних разом з нащадками... По-друге, внаслідок того, що керуючись великим благочестям, багато хто віддав і себе, і своїх нащадків святим..., обкладаючи себе повинностями за своєю доброю волею. І повинності, які з них надходили, управляючі церковним майном заносили у списки, ... а потім з дня у день ухитрялись брати з них більше і більше... У підсумку те, що було зроблено за доброю волею і благочестям, перетворювалось на шкоду і погіршення добробуту ... нащадків. Третя причина, через яку багато хто став кріпосним, це — продаж, коли хто-небудь, зубожівши, казав своєму сеньйорові: «Ви мені дасте стільки-то, а я стану вашою особисто залежною людиною»... Іншим разом віддавали себе у кріпосну залежність для того, щоб захистити себе від інших сеньйорів... Через усі ці причини і з'являється особиста кріпосна залежність, адже за природнім правом усі вільні... Існують й інші способи набуття (кріпаків), адже існують землі, які мають властивість робити людей недворянського роду, чоловіків і жінок, у випадку, якщо вони проживуть на них один рік і один день, кріпосними тих сеньйорів, під владою яких вони проживають.

52

§ 1452. ...Існує багато станів особистої кріпосної залежності... Адже одні із закріпачених так підпорядковані своїм сеньйорам, що ці сеньйори мають над ними право життя і смерті, можуть тримати їх в ув'язненні за своїм волевиявом — за вину або без вини, і ні перед ким за них не відповідальні, окрім лише як перед богом. З іншими поводяться більш по-людському, оскільки за їх життя сеньйори не можуть від них нічого вимагати, якщо тільки вони не скоять злочину, окрім їх чиншів, рент і повинностей, які, за звичаєм, платять за їх кріпацьке становище... І тільки коли вони помирають або одружуються із вільними жінками, усе їх майно — і рухоме, і нерухоме — переходить до сеньйорів. Адже той, хто одружується із вільною, має заплатити викуп за рішенням сеньйора. І якщо кріпак помирає, немає у нього спадкоємця, окрім сеньйора, і діти кріпака нічого не отримують, якщо не заплатять викупу сеньйорові, як це зробили б люди сторонні. Ці останні повинності ... мають у кріпаків Бовезі назву мертвої руки і шлюбного викупу.

§ 1457. Наші звичаї більш м'які ... стосовно кріпаків, ніж у багатьох інших областях, адже у багатьох інших областях сеньйори можуть розпоряджатися життям і смертю своїх кріпаків, коли і як їм забажається, а також змушують їх вічно жити на своїх землях. В Бовезі ж ставляться більш людяно, оскільки за умови плати своїм сеньйорам належних за звичаєм рент і подушного, ...вони можуть іти служити поза юрисдикцією своїх сеньйорів, ...за винятком місць, перебування у яких може дати їм свободу, як, наприклад, у деяких містах, всякий житель яких вільний із-за привілею і звичаю. Адже, як тільки хто узнає, що його кріпак поселився у такому місті, він має одержати його назад, якщо заявить на нього протягом одного року і одного дня претензію, як на свого кріпака... Багато кріпаків, що таємно пішли від своїх сеньйорів для проживання у такі міста, одержали свободу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]