Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

13.9. Білль про права (1689 р.)

Так як останній король Яків II, за сприянням різноманітних злонаміренних радників, суддів і чиновників, що перебували у нього на службі, намагався ліквідувати і вико-рінити протестантську віру, і закони, і вільності цього королівства...

... У зв'язку з відреченням згаданого короля Якова II від правління і, як наслідок цього, звільнення престолу, його величність, принц Оранський ... наказав (за порадою духовних і світських лордів і деяких видатних осіб із громадян) написати закличні грамоти духовним і світським лордам протестантського сповідання та інші грамоти різноманітним графствам, містам, університетам, містечкам і п'яти портам про обрання ними представників до парламенту, який мав бути зібраний і засідати на двадцять другий день січня тисяча шістсот вісімдесят восьмого року, для вжиття заходів, щоб їх віра, закони, ці вільності у майбутньому не зазнавали загрози відмінення, і — оскільки на грунті цих грамот вибори були проведені відповідним чином, — тому зазначені духовні і світські лорди і громади, у відповідності зі згаданими грамотами і виборами, які зібралися нині як повне і вільне представництво цього народу, після повного обговорення найкращих засобів для досягнення вищезазначених цілей ... заявляють, для відновлення і підтвердження своїх стародавніх прав і вільностей, таке:

1. Що зазіхання на владу призупиняти закони або виконання законів королівським велінням, без згоди парламенту, протизаконні.

2. Що зазіхання на владу для вилучення із законів або виконання законів королівським велінням так, як ця влада привласнювалась і застосовувалась нещодавно, протизаконні.

116

4. Що стягнення поборів на користь і у розпорядження корони у відповідності, нібито, з прерогативою, без згоди парламенту або за більш тривалий час, або іншим порядком, ніж встановлено парламентом, протизаконне.

5. Що звертатися з клопотанням до короля є правом підданих, і будь-яке затримання і переслідування за такі клопотання — протизаконне.

6. Що набір і утримання армії у межах королівства у мирний час, окрім як за згодою парламенту, протирічить законові.

8. Що вибори органів парламенту мають бути вільні.

9. Що свобода слова, дискутування і всього того, що відбувається у парламенті, не може дати привід для переслідування або бути предметом розгляду у якомусь суді або місці, окрім парламенту.

11. Що присяжні мають вносити до списків і залучатися по черзі належним чином, і присяжні, що вирішують долю людини у справах про зраду, мають бути вільними землевласниками.

13. І що з метою запобігання різним зловживанням і для покращення, зміцнення і дотримання законів парламент має скликатися досить часто...

13.10. Бредська декларація (Карла II) (4 квітня 1660 р.)

...Цим ми оголошуємо, що ми даруємо вільне і загальне прощення, яке ми готові у випадку потреби скріпити нашою великою печаткою Англії, усім тим нашим підданим, яке б звання і стан вони не мали, ... що вони знову стають вірними і покірними підданими, окрім тих осіб, які будуть виключені парламентом у майбутньому, і тільки саме ці особи будуть вилучені...

Оскільки різноголосся нашого часу спричинили суперечності в релігії, поділивши людей на ворожі між собою партії (ця ворожість буде уладнана або краще зрозуміла під час вільного обговорення зазначених суперечностей), ми проголошуємо свободу совісті, внаслідок чого жодна людина не може притягатись до відповідальності за релігійні про-

117

тиріччя, що не порушують спокій у королівстві. І ми готові дати згоду на акт парламенту, який буде запропоновано нам після досконалого обговорення, що буде повністю забезпечувати це милостиве пожалування.

Оскільки під час безпорядків, що продовжувались значну кількість років, ... були здійснені ряд пожалувань багатьом офіцерам, солдатам та іншим особам, і ними було набуто багато помість, якими вони володіють, ... а тепер можуть оспорюватись з різних причин у судовому порядку, ми також бажаємо, щоб усі такі спори і справи ... вирішувались парламентом, який може краще за все забезпечити справедливе задоволення усім зацікавленим особам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]