Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

15.9. Декрет 23 серпня 1793 р. Про масовий набір

1. З цього моменту і до тих пір, поки вороги не будуть вигнані за межі території республіки, усі французи оголошуються у стані постійної реквізиції.

Молоді люди підуть на фронт, одружені мають кувати зброю і підвозити продукти харчування; жінки мають готувати палатки, одежу і служити у госпіталях; ...діди мусять виходити на майдани, щоб викликати у воїнах хоробрість, ненависть до королів і думку про єдність Республіки.

147

2. Національні будівлі будуть перетворені у казарми; майдани стануть збройними майстернями...

8. Проводиться загальний набір усіх громадян; неодружені громадяни і бездітні вдівці від 18 до 25 років йдуть першими; вони негайно відправляються до головного пункту свого дистрикту, де мають щодня навчатися володінню зброєю, чекаючи наказу про відправлення на фронт...

11. Батальйон, організований у кожному дистрикті, збирається під прапором з таким написом: «Французький народ повстав проти тиранів».

15.10. Декрет 10 червня 1794 р. (Про ворогів народу)

Ст. 1. Буде існувати революційний трибунал, що складається із одного голови, трьох товаришів голови, одного громадського обвинувача і дванадцяти суддів.

Ст. 4. Революційний трибунал створено для того, щоб карати ворогів народу.

Ст. 5. Ворогами народу оголошуються ті, хто силою або хитрістю прагне знищити суспільну свободу.

Ст. 6. Ворогами народу визнаються особи, що закликають до відновлення королівської влади або ж намагаються знищити і розпустити Національний Конвент і революційний республіканський уряд, центром якого він є.

Ворогами народу оголошуються особи, що зрадили Республіці, командуючи фортецями і арміями або виконуючи інші обов'язки, а також ті, хто зноситься з ворогами Республіки і прагне створити нестачу як у харчуванні, так і в задоволенні інших потреб армії.

Ворогами народу оголошуються усі, хто намагається викликати голод у Республіці або перешкодити постачанню в Париж продуктів харчування.

Ворогами народу оголошуються особи, що поширюють неправдиві чутки з метою посіяти серед народу протиріччя і недовіру.

148

Ворогами народу оголошуються недобросовісні постачальники, що загрожують врятуванню Республіки, так само як і марнотратники суспільного надбання...

Ворогами народу оголошуються особи, що займали суспільні посади і зловживали ними для утисків патріотів і пригнічення народу...

Ст. 7. Покаранням, встановленим за усі злочини, що є у віданні Революційного трибуналу, є смертна кара.

Ст. 13. У тому випадку, якщо у наявності є речові або моральні докази, незалежно від свідчень, свідки не будуть залучатися, окрім випадків, коли це вважатиметься необхідним чи то для викриття співучасників, чи то через інші важливі поняття суспільного добробуту.

Ст. 16. Захисниками патріотів, на яких зведено наклеп, закон вважає присяжних патріотів; змовникам же захисники не надаються.

15.11. Декрет проти спекулянтів 26 липня 1793 р.

1. Спекуляція є кримінальним злочином.

2. Оголошуються спекулянтами усі ті, хто чинить перепони обігові товарів і продуктів першої необхідності, хто купує їх і приховує, не пускаючи щоденно у відкритий продаж.

3. Оголошуються також спекулянтами ті, хто псує або допускає псування продуктів і предметів першої необхідності.

5. У тижневий термін від дня публікації цього декрету усі особи, які мають у межах Республіки якісь товари, зазначені у попередній статті, повинні заявити про це муніципалітетові або секції продуктів...

8. Особи, що не зробили зазначеної заявки протягом тижня, оголошуються спекулянтами і, як такі, караються смертю; їх майно конфіскується...

9. Караються смертю також усі особи, викриті у поданні неправдивих даних. Посадові особи і комісари, призначені для нагляду за продажем товарів, викриті у зловживаннях при виконанні своїх обов'язків з метою захистити скупників, також караються смертю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]