Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

13.11. Постанова палати громад про форму правління англійського королівства (1 травня 1660 р.)

«Лорди визнають і оголошують, що за давніми і основними законами англійського королівства уряд складається і повинен складатися з короля, лордів і громад...»

Постановлено, що ця палата погоджується з лордами і визнає та оголошує, що за давніми і основними законами англійського королівства уряд складається і повинен складатися з короля, лордів і громад.

13.12. Акт про забезпечення свободи парламентів через подальше встановлення умов членства для засідання у палаті громад (1710 р.)

Для кращої охорони конституції і свободи парламенту постановлено і оприлюднено, ... що ... ніяка особа не буде визнаватись спроможною засідати або подавати голос як член палати громад, яка є представником від якогось графства, міста, містечка, ... якщо вона не буде володіти нерухомістю, що перебуває у вільному володінні (freehold) або у звичайному володінні (copyhold) у період її власного життя, або на основі якогось більшого права, як за нормами «загального права», так і справедливості, ... що дає ... щорічний прибуток в 600 фунтів стерлінгів, що залишається,

118

після сплати податей, для кожного лицаря графства і щоріч

ний прибуток в 300 фунтів стерлінгів, що залишається після

сплати податей, для кожного міщанина парламентського

містечка. ,

Коли яка-небудь особа, що буде обрана засідати в якомусь парламенті як лицар від графств або міщанин від парламентського містечка, не буде володіти під час такого обрання тією нерухомістю в землях, володіннях або спадкових вотчинах, яка цим відповідно встановлена або визначена вище для зазначених лицарів, міщан парламентських містечок або баронів, то таке обрання буде визнаватись недійсним.

13.13. Акт про престолоуспадкування (1701 р.)

II. Постановлено його величністю королем за порадою і за згодою лордів духовних та світських і громад, що засідають у парламенті, і у відповідності з їх владою:

Що кожна особа, яка надалі володітиме зазначеною вище короною, має приєднатися до англійської церкви, як це і передбачено законом.

Що у випадку, коли корона і королівське надбання англійської держави перейдуть опісля до якоїсь особи, яка не є уродженою зазначеного вище англійського королівства, англійський народ не зобов'язаний вступати у війну для захисту яких-небудь володінь або територій, що не належать англійській короні, якщо на те не буде згоди парламенту.

...Що ніяка особа, яка посідає якусь платну посаду або місце, підпорядковані королю, або отримує пенсію від корони, не може бути членом палати громад.

Що ... патенти на посади суддів будуть надаватися «поки вони будуть поводити себе добре», а жалування суддів буде визначено і встановлено, але у випадку подання обох палат парламенту визнається дозволеним їх зміщення.

Що не допускається посилання на будь-яке помилування за великою печаткою Англії проти impeachment (impeachment — форма кримінального переслідування вищих посадових осіб; при цьому у ролі обвинувача виступала нижня палата парламенту, а суддею — верхня), збудженого громадянами у парламенті.

13.14. Акт про народне представництво (1832 p.)

...Королівською найвищою величністю за порадою та згодою лордів — єпископів і світських — і палати громад парламенту цього скликання і авторитетом його постановлено:

I. Що кожне із містечок, зазначених у списку під літерою

«А» (всього 56), від і після закінчення повноважень цього

парламенту припиняє посилати депутата або депутатів до

парламенту.

II. Кожне містечко, зазначене у списку «В» (всього ЗО),

посилає лише одного депутата.

III. Кожна місцевість, зазначена у списку під літерою «С» (всього 22), ... буде посилати одного депутата до парламенту.

IV. Кожна місцевість, зазначена у списку під літерою «Д» (всього 20), ... буде посилати одного депутата до парламенту.

XVIII. Що буде мати право голосувати при обранні депутата або депутатів графства у майбутній парламент тільки та особа, яка, будучи фригольдером або орендарем маєтності і, маючи право на користування землею або маєтністю до смерті або ж протягом двох або декількох поколінь, є фактичним і добросовісним володільцем такої землі або такої маєтності ..., якщо зазначена земля або маєтність дають на рік не менше десяти фунтів чистого прибутку...

XX. Що кожна особа чоловічої статі, що досягла повноліття, яка не обмежена у правах і має право орендаря ... на які-небудь землі або маєтності, чи то фригольд або інше будь-яке володіння ... з початковим установленим терміном не менше ніж шістдесят років і чистим прибутком не менше десяти фунтів на рік ..., а також особа, яка орендує землі або маєтності, за які вона зобов'язана у відповідності із угодою платити річну ренту не менше ніж п'ятдесят фунтів, буде мати право голосувати при обранні депутатів графств будь-якого майбутнього парламенту...

XXVI. Що, не дивлячись на наявність усього того, про що тут зазначено вище, ніяка особа не буде мати права голосувати при обранні депутатів графства до будь-якого майбутнього парламенту, якщо вона у певний час не внесена до списків виборців у відповідності з умовами, передбаченими нижче... (Для внесення до списків виборців необхідно було

120

протягом 6 місяців фактично володіти землею, фригольдом, копігольдом або протягом того ж терміну одержувати ренту із землі — О.Ш.).

XXVII. Що у будь-якому місті або містечку, які будуть посилати одного або декількох депутатів до будь-якого майбутнього парламенту, кожна особа чоловічої статі, що досягла повноліття, не позбавлена прав і у межах цього міста або містечка, або у межах округу, що бере участь у виборах разом з цим містом або містечком, що володіють на праві власника або орендаря будинком, складом, конторою, лавкою або іншою будівлею, що дає — або окремо від землі, або разом із землею, розташованою у межах такого міста, містечка або округу і одночасно як особа на правах власника або орендаря, — чистого прибутку не менше десяти фунтів на рік, — буде, якщо вона у певний термін внесена до списків виборців у відповідності з умовами, передбаченими нижче, мати право голосувати при обранні депутата або депутатів у будь-який майбутній парламент від цього міста або містечка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]