Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

20.26. Конституція (Основний закон) ррфср (прийнята у Всеросійським з'їздом Рад 10.07.1918 р.)

Розділ перший

Глава 2

3. Ставлячи за мету знищення будь-якої експлуатації людини людиною, остаточну ліквідацію поділу суспільства на класи, нещадне придушення експлуататорів, встановлення соціалістичної організації суспільства і перемогу соціалізму в усіх країнах, III з'їзд постановляє:

а) На виконання соціалізації землі приватна власність на

землю відміняється, увесь земельний фонд оголошується

загальнонародним надбанням і передається трудящим без

будь-якого викупу на засадах зрівняльного землекористу

вання.

б) Усі ліси, надра і води загальнодержавного значення, а

також увесь живий і мертвий інвентар, зразкові помістя і

сільськогосподарські підприємства оголошуються націо

нальним надбанням.

г) З'їзд розглядає закон про анулювання позик, зроблених урядом царя, поміщиків і буржуазії, як перший удар по міжнародному банківському, фінансовому капіталу, висловлює впевненість, що радянська влада піде впевнено по цьому шляху аж до остаточної перемоги міжнародного робітничого повстання проти ярма капіталу.

214

д) Підтверджується перехід усіх банків у власність Робітничо-селянської держави, як одна з умов звільнення трудящих з-під ярма капіталу.

є) 3 метою знищення паразитичних станів суспільства і організації господарства вводиться загальна трудова повинність.

ж) В інтересах забезпечення усієї повноти влади за трудящими масами і усунення будь-якої можливості відновлення влади експлуататорів декретується озброєння трудящих, створення Соціалістичної Червоної Армії робітників і селян і повне роззброєння заможних класів.

Глава З

4. ... III Всеросійський з'їзд Рад повністю приєднується ... до політики розриву таємних договорів, організації найширшого братання з робітниками і селянами воюючих нині між собою армій і досягнення, як би то не було, революційними заходами демократичного миру трудящих без анексій і контрибуцій, на основі вільного самовизначення націй.

Глава 4

7. III Всеросійський з'їзд ... вважає, що зараз, у момент рішучої боротьби пролетаріату з його експлуататорами, експлуататорам не може бути місця у жодному з органів влади. Влада повинна належати повністю і виключно трудящим масам і їх повноважному представнику — Радам робітничих, солдатських і селянських депутатів.

Розділ 2

Загальні положення Конституції РРФСР

9. Головне завдання розрахованої на даний перехідний момент Конституції Російської Радянської Соціалістичної Федеративної Республіки полягає у встановленні диктатури міського і сільського пролетаріату і найбіднішого селянства у вигляді могутньої Всеросійської Радянської влади з метою повного придушення буржуазії, знищення ек-

215

сплуатації людини людиною і встановлення соціалізму, за якого не буде ні поділу на класи, ні державної влади.

10. Російська Республіка є вільне соціалістичне суспільство усіх трудящих Росії. Вся влада у межах Російської Радянської Соціалістичної Федеративної Республіки належить робочому населенню країни, об'єднаному у міських і сільських Радах.

12. Верховна влада в Російській Радянській Соціалістичній Федеративній Республіці належить Всеросійському з'їздові Рад, а у період між з'їздами — Всеросійському Центральному Виконавчому Комітетові Рад.

23. Керуючись інтересами робітничого класу у цілому, Російська Радянська Соціалістична Федеративна Республіка позбавляє окремих осіб і окремі групи прав, які використовуються ними на шкоду інтересам соціалістичної революції.

Розділ З

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]