Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

20.4. Про пресу (Декрет Ради Народних Комісарів 27.10.1917 р.)

1. Закриттю підлягають тільки органи преси: 1) що закли кають до відвертого опору і непокори Робітничому і Се лянському Урядові; 2) що сіють смуту через явно наклеп ницьке перекручення фактів; 3) що закликають до діянь явно злочинного, тобто кримінально-караного характеру. 2. Заборона органів преси, тимчасова або постійна, здійснюється за постановою Ради Народних Комісарів. 3. Це положення має тимчасовий характер і буде скасова не особливим указом при настанні нормальних умов сус пільного життя.

20.5. Декларація прав народів Росії (прийнята рнк 2.11.1917 р.)

Жовтнева революція робітників і селян розпочались під загальним прапором розкріпачення.

Розкріпачуються селяни від влади поміщиків, бо немає більше поміщицької власності на землю — вона ліквідована. Розкріпачуються солдати і моряки від влади самодер-

201

жавних генералів, бо генерали віднині будуть виборними і змінними. Розкріпачуються робітники від примх і свавілля капіталістів^ бо віднині буде встановлено контроль робітників над заводами і фабриками. Усе живе і життєспро-можне розкріпачується від ненависних ланцюгів.

З'їзд Рад у червні цього року проголосив право народів Росії на вільне самовизначення.

Другий з'їзд Рад у жовтні цього року підтвердив це невід'ємне право народів Росії більш рішуче і визначено.

Виконуючи волю цих з'їздів, Рада Народних Комісарів вирішила покласти в основу своєї діяльності з питань про національності Росії такі засади:

1. Рівність і суверенність народів Росії.

2. Право народів Росії на вільне самовизначення, аж до відокремлення і утворення самостійної держави.

3. Відміна усіх і усіляких національних і національно-релігійних привілеїв і обмежень.

4. Вільний розвиток національних меншин і етнографічних груп, що населяють Росію.

20.6. Про суд (Декрет рнк 22.11.1917 р.)

Рада Народних Комісарів постановляє:

1. Ліквідувати донині існуючі судові установи, такі як: окружні суди, судові палати і урядовий сенат з усіма департаментами, військові і морські суди усіх найменувань, а також комерційні суди, замінюючи усі ці установи судами, що створюються на основі демократичних виборів.

2. Призупинити дію існуючого донині інституту мирових суддів, заміняючи мирових судців, що обираються донині непрямими виборами, місцевими судами у складі постійного місцевого судді і двох чергових суддів, що запрошуються на кожну сесію за особливими списками чергових судців. Місцеві судді обираються надалі на основі прямих демократичних виборів, а до призначення таких виборів тимчасово-районними і волосними, а де такі відсутні — повітовими, міськими і губернськими Радами робітничих, солдатських і селянських депутатів...

202

Місцеві суди вирішують усі цивільні справи вартістю до 3000 крб. і кримінальні справи, коли обвинувачуваному загрожує кара не більше 2 років позбавлення волі і якщо цивільний позов не перевищує 3000 крб. Вироки і рішення місцевих судів остаточні і оскарженню в апеляційному порядку не підлягають.

3. Ліквідувати донині існуючі інститути судових слідчих, прокурорського нагляду, а також і інститути присяжної і приватної адвокатури.

Надалі до перетворення всього порядку судочинства попереднє слідство у кримінальних справах покладається на місцевих суддів одноосібно, до того ж постанови їх про особисте затримання і віддачу до суду повинні бути підтверджені постановою усього місцевого суду.

У ролі ж обвинувачів і захисників, що допускаються і на стадії попереднього слідства, а у цивільних справах — повірених, допускаються усі непорочні громадяни обох статей, що користуються громадянськими правами.

5. Місцеві суди керуються у своїх рішеннях і вироках законами повалених урядів тоді, коли вони не відмінені революцією і не протирічать революційній совісті і революційній правосвідомості.

8. Для боротьби проти контрреволюційних сил, ... а також для боротьби з мародерством, крадіжками, саботажем та зловживаннями торгівців, промисловців, чиновників та інших осіб створюються робітничі і селянські трибунали у складі одного голови і шести чергових засідателів, які обираються губернськими або міськими Радами робітничих, солдатських і селянських депутатів.

Для проведення у цих справах попереднього слідства при тих же Радах створюються слідчі комісії.

Усі слідчі комісії, що донині існували, ліквідовуються з передачею їх справ і проваджень створюваним при Радах слідчим комісіям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]