Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

13.2. Акт про регулювання діяльності таємної ради і про знищення суду, звично йменованого «Зоряною палатою» (5 липня 1641 р.)

I. ... Постановляється владою даного парламенту, що ...

суд, звично именований «зоряною палатою», і вся юрисдик

ція, повноваження і влада, що належать або здійснюються

зазначеним вище судом або кимось із його суддів, суддів

ських або посадових осіб з 1 серпня 1641 р. безумовно і

повністю знищуються, ліквідовуються і припиняють своє

існування.

II. І що з зазначеного часу ніякий суд, рада або судове

місце не може бути створено або встановлено, ... яке б

мало, користувалось або здійснювало таку ж або подібну

юрисдикцію, яка здійснювалась і застосовувалась у назва

ному вище суді «Зоряної палати».

108

III. Таким же чином оголошено і постановлено владою даного парламенту, що ні його величність, ні його таємна рада не мають і не повинні мати будь-якої юрисдикції, влади або повноважень через білль, петиції, висунення звинувачень, порушення справи про наклеп у пресі або якимось іншим свавільним способом, у чому б він не полягав, розглядати або ставити на розгляд, вирішувати або розпоряджатися рухомим або нерухомим майном будь-кого з підданих цього королівства, але що зазначені вище справи повинні розглядатись і вирішуватись у звичайних судах і шляхом застосування звичайного порядку судочинства.

VI. І також передбачено і постановлено, що коли хто-небудь опісля буде заарештований, обмежений у своїй свободі або ув'язнений за наказом або розпорядженням зазначеного вище суду «Зоряної палати»,... то у кожному з таких випадків кожній особі, таким чином заарештованій, обмеженій у своїй свободі або ув'язненій, на прохання або клопотання її повіреного або іншої уповноваженої нею для цієї мети особи, суддями судів королівської лави або загальних тяжб у відкритому судовому засіданні, повинен бути виданий негайно і за звичайну у таких випадках плату указ «Habeas Corpus», звернений до ... особи, під сторожею якої перебуває заарештований або ув'язнений, ... і зазначена особа повинна доставити заарештованого або ув'язненого до суддів або членів того суду, який видав наказ про відкрите засідання, ... і суд протягом трьох днів... повинен у відкритому засіданні розглянути і встановити, чи є причина арешту правильною і законною, чи ні, а потім вирішити, яких заходів необхідно вжити — звільнити, віддати на поруки або відправити назад до місця ув'язнення.

(Особи, що порушать зазначені вище постанови, повинні відшкодувати потерпілому завдані йому збитки у потрійному розмірі).

13.3. Велика демонстрація з петицією 1641 р.

Ми, ваші досить покірні і шанобливі піддані, з усією нашою відданістю і шаною просимо вашу величність:

1. Щоб ви ... пішли назустріч скромним бажанням вашого народу, висловленим через парламент для збереження

109

миру і безпеки королівства від злонамірних планів папістської партії:

— позбавили єпископів права засідати в парламенті і звузили їх значні повноваження, привласнені ними стосовно кліра та інших ваших вірних підданих...

— з'єднали усіх ваших вірних підданих в одну істинну віру проти папістів через усунення тих нагромаджень... обрядів, завдяки яким незрілі розумом хитаються і можуть відійти від решти, і для належного виконання тих хороших законів, які були видані для забезпечення свободи ваших підданих.

2. Щоб ваша величність таким же чином усунула з вашої ради усіх тих, хто є прибічниками і сприяють якимсь із тих зловживань і пороків, від яких страждає наш народ; і що на майбутнє ваша величність погодиться пообіцяти призначати для виконання ваших великих державних справ і тримати тих осіб біля себе,.'.. яким ваш парламент буде мати підставу довіряти...

115. Щоб усі монополії були знищені, оскільки через них окремі особи спричиняли збитки підданим...

120. Щоб було вирване саме коріння усіх нещасть, якими була свавільна влада, що претендувала від імені його величності на обкладення підцаних і стягнення податей з їх майна без згоди парламенту...

125. ...Щоб перерви у діяльності парламентів були скасовані через білль про трьохрічний парламент, а раптовий розпуск цього парламенту — через інший білль, що передбачає неможливість розпуску парламенту без згоди на те обох палат...

197. Щоб його величність, у відповідності із шанобливим проханням обох палат, призначав тих радників, послів та інших посадових осіб для ведення справ вдома і за кордоном, яким парламент мав би підставу довіряти, без чого ми не зможемо надати його величності ... субсидії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]