Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

20.7. Декрет вцвк і рнк від 2(15) грудня 1917 р. Про врнг

1) При РНК створюється ВРНГ (Вища рада народного господарства).

203

2) Завданням ВРНГ є організація народного господарства і державних фінансів. Вона виробляє загальні норми і план регулювання і економічного життя країни, узгоджує і об'єднує діяльність центральних і місцевих регулюючих установ (нарада з палива, металу, транспорту, центральний продовольчий комітет та ін.) відповідних наркоматів..., Всеросійської Ради Робітничого контролю, а також ... діяльність фабрично-заводських і професійних організацій робітничого класу.

3) ВРНГ надається право конфіскації, реквізиції, секвестра, примусового синдикування галузей промисловості і торгівлі та інших заходів у галузі виробництва, розподілу державних фінансів.

20.8. З протоколу рнк № 21 про створення внк (Всеросійської надзвичайної комісії) 7(20) грудня 1917 р.

Завдання комісії: 1) запобігати і ліквідовувати усі контрреволюційні і саботажні спроби і дії по всій Росії з будь-якого боку; 2) віддача до суду Революційних трибуналів усіх саботажників і контрреволюціонерів і вироблення заходів боротьби з ними; 3) комісія веде тільки попереднє розслідування, якщо це чиниться з запобіжною метою; 4) комісія поділяється на відділи: а) інформаційний, б) організаційний (для організації боротьби з контрреволюцією на всій території Росії і філіальних відділів), в) відділ боротьби з саботажем і контрреволюцією.

20.9. Декрет вцвк. Про суд № 2 від 7 березня 1918 р.

Ст. 1. Для розгляду справ, що не підсудні місцевому народному судові, створюються окружні нарсуди, члени яких обираються в округах місцевими Радами.

Ст. 3. Усі підготовлені до суду розпорядження приймаються колегіально у складі не менше трьох постійних членів окружного народного суду. Рішення справ по суті у цивільних відділах приймаються у складі трьох постійних членів

204

окружного народного суду і чотирьох народних присяжних. У кримінальних справах рішення по суті приймається у складі двадцяти чергових присяжних і двох запасних під головуванням одного із постійних членів суду.

Касація рішень

Ст. 4. Оскарження в апеляційному порядку відміняється і допускається лише касація рішень.

Ст. 5. При оскарженні у касаційному порядку суд має право скасувати рішення не тільки з причин формальних порушень, визнаних ним суттєвими, але й у тому випадку, коли визнає, що оскаржене рішення явно несправедливе. Після скасування рішення справа передається на новий розгляд у новому складі суду. Касаційному суду також належить право помилування і пом'якшення покарання.

Про судочинство і підсудність

Ст. 7. У судах усіх інстанцій допускається судомовлення на усіх місцевих мовах. Право вирішення судочинства на якійсь мові надається судам разом з Радами.

Ст. 8. Судочинство як у цивільних, так і кримінальних справах ведеться за правилами судових статутів 1864 p., якщо вони не скасовані ЦВК і РНК і не протирічать правосвідомості трудящих.

20.10. Постанова Робітничого і Селянського Уряду 22.10.1917 р. Про восьмигодинний робочий день, тривалість і розподіл

1. Розповсюджується на всі підприємства незалежно від того, кому вони належать.

2. Робочий час, що визначається правилами внутрішнього розпорядку підприємств, не повинен перевищувати 8 робочих годин на добу і 48 годин на тиждень, включаючи і час на чистку машин і приведення в порядок приміщення.

3. Не більше як через 6 годин від початку робіт встановлюється перерва не менше ніж на одну годину.

205

4. В нічний час забороняється користуватись працею

жінок і підлітків віком до 16 років.

5. Тривалість робочого часу для тих, хто не досяг 18 років, має бути не більше 6 годин.

6. При однозмінній роботі найменша тривалість недільного і святкового відпочинку має становити 42 години.

7. На особливо шкідливих виробництвах робочий день менший.

16. На підземні роботи робітники жіночої і чоловічої статі віком до 18 років не допускаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]