Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

19.6. Виконавчий наказ 10450 (27.04.1953 р.)

Беручи до уваги, що інтереси національної безпеки вимагають, щоб усі особи, що працюють в державних установах і організаціях, були надійними, заслуговували довіри, відзначалися гарною поведінкою і характером, а також абсолютною і непохитною лояльністю стосовно Сполучених Штатів, ... цим наказую:

§ 3. а) Кожна цивільна посадова особа або службовець будь-якої державної установи або організації призначається після відповідного розслідування. Ретельне розслідування буде перш за все визначатися мірою шкоди, яку той, хто наймається, може завдати національній безпеці тільки своїм становищем, але ні в якому разі розслідування не повинне

проводитись організацією нижчою загальнонаціонального масштабу (і повинно включати перевірку відбитків пальців за картотекою Федерального бюро розслідувань). Обов'язковими є також письмові запити до відповідних місцевих виконавчих влад, колишніх наймачів, інспекторів учбових закладів, які відвідувала особа, що підпадає під розслідування... Якщо на якомусь ступені розслідування будуть отримані дані, що найм такої особи не зовсім відповідає національній безпеці, буде проведено ретельне загальне розслідування або розслідування меншого масштабу, яке дозволить керівникові установи вирішити, чи відповідає продовження найму цієї особи інтересам національної безпеки...

19.7. Закон Хемфрі — Батлера (24.08.1954 р.)

...З метою оголошення Комуністичної партії поза законом, заборони членам Комуністичної партії служити у деяких державних установах і з іншими цілями:

§ 2. Цим Законом вважає і оголошує, що Комуністична партія сша... Є засобом змови, що має за мету повалення уряду Сполучених Штатів. Тому Комуністична партія має бути оголошена поза законом.

§ 4. Кожен, хто свідомо і намірено стає або залишається членом Комуністичної партії або будь-якої іншої організації, що ставить за мету встановлення контролю, керівництво, захоплення або повалення уряду Сполучених Штатів чи уряду будь-якого штату і будь-якого політичного діяча цього штату через застосування насилля, усвідомлюючи мету і намір такої організації, підлягає усім заходам і покаранням Закону про внутрішню безпеку 1950 р. у його доповненому вигляді як член «комуністично діючої організації»...

19.8. Додатки до Конституції сша

Додаток XVII (ратифіковано в 1913 р.)

До складу Сенату входять по два сенатори від кожного штату, що обираються народом штату на шість років, кожен сенатор має один голос. Виборщики кожного штату повинні відповідати тим вимогам, що й виборщики

7*

195

найбільш багаточисельної палати Законодавчих зборів штату.

За відкритої вакансії у представництві того або іншого штату в Сенаті виконавча влада штату призначає вибори з метою заміщення цих вакансій. При цьому законодавчі збори штату можуть уповноважити їх виконавчу владу здійснити тимчасові призначення до тих пір, поки вакансії не будуть заміщені народом через вибори за вказівкою Законодавчих зборів.

Додаток XIX (ратифіковано в 1920 р.)

Право громадян Сполучених Штатів на участь у виборах не повинне заперечуватись або обмежуватись у зв'язку з їх статтю як Сполученими Штатами, так і окремими штатами...

Додаток XX (ратифіковано в 1933 р.)

Розділ І. Термін повноважень Президента і Віце-президента закінчується опівдні двадцятого січня, а термін повноважень сенаторів і представників — опівдні третього січня того року, в який ці повноваження мають закінчитись, якби дана стаття не була ратифікована, з цього ж часу наступає термін повноважень їх наступників.

Розділ III. У випадку смерті новообраного Президента до початку його повноважень Президентом стає новообраний Віце-президент. Якщо Президент не буде обраний на момент, встановлений для початку його повноважень, новообраний Віце-президент буде виконувати обов'язки Президента, доки останній не посяде посаду. У випадку, коли ні новообраний Президент, ні новообраний Віце-президент не посядуть посаду, Конгрес встановлює, хто буде виконувати обов'язки Президента або яким чином має бути обраним той, хто буде виконувати зазначені обов'язки, і така особа буде діяти у такій якості до тих пір, поки Президент або Віце-президент не посядуть посаду.

Розділ IV. Конгрес має право вживати заходів у випадку смерті однієї з тих осіб, з-поміж яких Палата представників обирає Президента, коли право обрання переходить до неї, і смерті однієї з тих осіб, з-поміж яких Сенат обирає Віце-президента, коли право обрання переходить до нього.

196

Додаток XXII (1951 p.)

Розділ І. Жодна особа не повинна обиратись на посаду Президента більше двох разів, і жодна особа, яка більше двох років заміщала Президента або виконувала його обов'язки протягом того терміну, на який Президентом було обрано іншу особу, не повинна бути обрана на посаду Президента більше одного разу. Ця стаття не стосується, проте, того, хто посідав посаду Віце-президента у момент її внесення Конгресом, а також не повинна бути перепоною для особи, що заміщає Президента або виконує обов'язки Президента здійснювати ці функції увесь залишок встановленого терміну після набрання чинності цієї статті.

Додаток XXV (1967 р.)

Розділ 1. У випадку усунення Президента з посади, його смерті або відставки Віце-президент стає Президентом.

Розділ 2. Кожного разу, коли посада Віце-президента стає вакантною, Президент призначає Віце-президента, який посідає посаду після затвердження його більшістю голосів обох палат Конгресу.

Розділ 3. Кожного разу, коли Президент передає Голові pro tempore (тобто тимчасовому, непостійному) Сенату і спікеру Палати пердставників свою письмову заяву про те, що він неспроможний здійснювати свої посадові повноваження і обов'язки, до тих пір, поки він не передасть їм письмову заяву про протилежне, такі повноваження і обов'язки здійснюються Віце-президентом у якості виконуючого обов'язки Президента.

Розділ 4. Кожного разу, коли Віце-президент і більшість основних посадових осіб виконавчих департаментів або іншого такого органу, який може бути передбачений Конгресом через закон, передають Голові pro tempore Сенату і спікеру Палати представників письмову заяву про те, що Президент неспроможний здійснювати свої посадові повноваження і обов'язки, Віце-президент негайно бере на себе його посадові повноваження і обов'язки у якості виконуючого обов'язки Президента.

Після того як Президент передає Голові pro tempore Сенату і спікеру Палати представників свою письмову заяву

197

про те, що ця неспроможність більше не існує, він поновлює здійснення своїх посадових повноважень і обов'язків, якщо Віце-президент і більшість основних посадових осіб виконавчих департаментів або іншого такого органу, який може бути передбачений Конгресом через закон, не подадуть протягом чотирьох днів Голові pro tempore Сенату і спікеру Палати представників своєї письмової заяви про те, що Президент неспроможний здійснювати свої посадові повноваження і обов'язки. У цьому випадку Конгрес вирішує це питання, зібравшись протягом сорока восьми годин, коли немає його сесії. Якщо Конгрес протягом 21 дня ... встановлює двома третинами голосів обох палат, що Президент неспроможний здійснювати свої посадові повноваження і обов'язки, Віце-президент продовжує їх здійснювати у якості виконуючого обов'язки Президента; в іншому випадку Президент відновлює здійснення своїх посадових повноважень і обов'язків.

198

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]