Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

20.1. Про утворення робітничого і селянського уряду (Декрет II Всеросійського з'їзду Рад)

Створити для управління країною, до скликання Установчих зборів, тимчасовий робітничий і селянський уряд, який буде йменуватись Радою Народних Комісарів. Завідувати окремими галузями державного життя доручається комісіям, склад яких повинен забезпечити виконання проголошеної з'їздом програми, у тісному єднанні з масовими організаціями робітників, робітниць, моряків, солдат, селян і службовців. Урядова влада належить колегії голів цих комісій, тобто Раді Народних Комісарів.

20.2. З Декрету про мир

Робітничий і Селянський Уряд ... пропонує усім воюючим народам та їх урядам розпочати переговори про справедливий, демократичний мир...

Такий мир пропонує Уряд Росії укласти усім воюючим народам негайно, висловлюючи готовність здійснити без найменшого зволікання нагально усі рішучі кроки аж до остаточного затвердження усіх умов такого миру повноважними зборами народних представників усіх країн і усіх націй.

Таємну дипломатію Уряд скасовує, зі свого боку висловлює твердий намір вести усі переговори повністю відкрито перед усім народом, приступаючи негайно до повної публікації таємних договорів, підтверджених або укладених урядом поміщиків і капіталістів... Увесь зміст цих таємних договорів... Уряд оголошує безумовно і негайно скасованим.

Звертаючись з цією пропозицією миру до урядів і народів усіх воюючих країн, тимчасовий робітничий і селянський уряд Росії звертається також особливо до свідомих робітників трьох найпередовіших націй людства і найбільших країн, що беруть участь у цій війні: Англії, Франції і Німеччини... що робітники названих країн зрозуміють завдання, що лежать на них, по звільненню людства від страхів війни та її наслідків, що ці робітники всебічною, рішучою і відчайдушно енергійною

199

діяльністю своєю допоможуть нам успішно довести до кінця справу миру і разом з тим справу звільнення трудящих і експлуатованих мас населення від будь-якого рабства і будь-якої експлуатації.

20.3. З Декрету про землю

1) Право приватної власності на землю скасовується на

завжди; земля не може ні продаватись, ні куплятись, ні зда

ватись в оренду чи якимось іншим чином відчужуватись.

Уся земля... відчужується безкоштовно і перетворюється у

загальнонародне надбання і переходить у користування усіх

працюючих на ній.

За постраждалими від майнового перевороту визнається лише право на суспільну підтримку на період, необхідний для пристосування до нових умов існування.

2) Усі надра землі, руда, нафта, вугілля, сіль і т.ін., а також ліси і води, що мають загальнодержавне значення, переходять у виключне користування держави. Усі малі річки, озера, ліси та ін. переходять у користування громад, за умови завідування ними місцевими органами самоврядування.

3) Земельні ділянки з висококультурними господарствами... передаються у виключне користування держави або громад, у залежності від їх розміру і значення.

6) Право користування землею одержують усі громадяни

(незалежно від статі) Російської держави, що бажають об

робляти її своєю працею. Наймана праця не допускається.

При безсиллі члена сільської громади протягом двох років сільське товариство зобов'язується до відновлення його працездатності допомагати обробляти йому землю. Землероби, які із-за літнього віку або інвалідності навіки втратили можливість особисто обробляти землю, втрачають право користування нею, але за те отримують від держави пенсійне забезпечення.

7) Землекористування повинне бути зрівняльним, тобто

земля розподіляється між трудящими, у залежності від місце

вих умов, за трудовою або споживчою нормою. Форми

користування вільні — подвірна, хутірська, громадська, ар

тільна — як буде вирішено в окремих селах і поселеннях.

200

8) Уся земля після її відчуження надходить до загальнонародного земельного фонду. Розподілом її серед трудящих завідують місцеві і центральні органи самоуправління.

Земельний фонд підлягає періодичному переділові у залежності від приросту населення і підняття продуктивності і культури сільського господарства. Земля вибуваючих членів знову поступає до земельного фонду і право на неї отримують найближчі родичі. Вкладена у землю вартість добрив і меліорація, оскільки вони не використані, повинні бути відшкодовані.

Якщо в окремих місцевостях наявний земельний фонд недостатній, то зайве населення переселяється. Організацію переселення бере на себе держава.

Усе це ... оголошується тимчасовим законом, який до Установчих зборів втілюється у життя по можливості негайно, а у відомих своїх частинах з тією поступовістю, яка має визначатися повітовими Радами селянських депутатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]