Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

14.5. Конституція Південної Конфедерації (1862 р.)

Стаття 4

Розділ II

§ 1. Громадяни кожного штату користуються усіма привілеями і недоторканістю громадян решти штатів і мають право проїжджати і тимчасово залишатися у будь-якому штаті Конфедерації із своїми рабами та іншою власністю, і їх право на володіння зазначеними рабами не може бути порушене.

§ 3. Раб (або інша особа), що перебуває у рабстві (або на службі) у будь-якому штаті чи території Конфедерації у відповідності з їх законами, що втік або протизаконно перевезений в інший штат, у відповідності з будь-яким законом або указом, чинним у ньому, не може бути відпущений з такої служби або роботи, але має бути повернений за вимогою сторони, якій такий раб належить, або особі, на яку він повинен працювати.

Розділ III

§ 3. Конфедерація може набувати нові території, і Конгрес має право видавати закони і утворювати уряди для населення усієї території, що належить Конфедерації і розташованій за межами цих декількох штатів, і може дозволити у такий час і таким чином, які будуть узаконені, створити штати, які можуть бути прийняті до Конфедерації. На усіх таких територіях інститут рабства негрів у тому вигляді, у якому він зараз існує у конфедеративних штатах, визнається і захищається Конгресом і територіальним урядом; населення конфедеративних штатів і територій має право ввозити на таку територію рабів, законно набутих ними у будь-якому із штатів або територій конфедеративних штатів.

14.6. Прокламація про звільнення рабів (1 січня 1863 р.)

...Я, Авраам Лінкольн, Президент Сполучених Штатів, владою головнокомандуючого армією і флотом Сполучених Штатів у перший день січня (1863 р.), у відповідності з моїм наміром так поступити, публічно оголошеним за сто днів до зазначеного першого дня так поступити, встановлюю і називаю ті штати і частини штатів, народи яких тепер повстали проти Сполучених Штатів, а саме ... (перераховуються штати і графства, що повстали).

...Наказую і оголошую, що всі особи, які раніше вважалися рабами у зазначених штатах і частинах штатів, віднині і у майбутньому вільні, і що виконавча влада Сполучених Штатів, включаючи військові і морські влади, буде визнавати і охороняти свободу зазначених осіб.

При цьому я пропоную населенню, оголошеному вільним, утримуватися від усякого насилля, за винятком випадку необхідного захисту, і я рекомендую їм у тих випадках, коли це дозволено, добросовісно працювати за розумну плату...

14.7. Додатки до Конституції сша

Додаток XIII (1865 р.)

Розділ 1. Ні у Сполучених Штатах, ні у будь-якому іншому місці, підпорядкованому їх юрисдикції, не буде ні рабства, ні підневільного стану в услужінні, окрім випадків покарання за злочин, за яким винний був належним чином засуджений.

Розділ 2. Конгрес буде мати право втілювати цю статтю у життя через прийняття відповідного законодавства.

Додаток XV (1870 р.)

Розділ 1. Право громадян Сполучених Штатів на участь у виборах не буде заперечуватись або обмежуватись Сполученими Штатами або окремими штатами під приводом раси, кольору шкіри або колишнього рабського стану.

Розділ 2. Конгрес буде мати право втілювати цю статтю у життя шляхом прийняття відповідного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]