Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

15.17. Постанова Комітету Громадського Порятунку (2 липня 1794 р.)

Жоден з адміністративних або секційних органів влади і ніхто із завідуючих громадськими роботами не може видати зайнятим у них робітникам і поденникам жалування у більшому розмірі, ніж те, яке встановлено законом.

15.18. Декрет про підозрілих (17 вересня 1793 р.)

1. Негайно після опублікування цього декрету усі підозрілі особи, що перебувають на території Республіки і користуються все ще свободою, повинні бути заарештовані.

2. Оголошуються підозрілими: 1) ті, хто своєю поведінкою або зв'язками, промовами або творами проявили себе прибічниками тиранії, феодалізму і ворогами свободи; 2) ті, хто не може підтвердити джерела свого існування і факт виконання своїх громадських обов'язків; 3) ті, кому відмовлено у виданні свідоцтва про благонадійність; 4) державні службовці, усунені або зміщені із своїх посад Національним Конвентом або його комісарами... 5) ті, з колишніх дворян, які є чоловіками, дружинами, батьками, матерями, синами або дочками, братами, сестрами або колишніми служками емігрантів, якщо вони не проявили постійно своєї відданості Республіці; 6) ті, хто емігрував у період від 1 липня 1789 р. до 8 квітня 1792 p., хоча б вони і повернулися до Франції...

152

3. Наглядові комітети ... повинні скласти кожен у межах свого округу список підозрілих осіб, видати наказ про їх арешт і опечатати їх папери. Командуючі військовими силами, яким подаються ці накази, зобов'язані негайно виконати їх під загрозою відставки.

5. Особи, затримані як підозрілі, спочатку направляються у місця ув'язнення за місцем свого арешту; коли ж тюрми відсутні, то вони залишаються під домашнім арештом і наглядом.

6. Протягом наступного тижня вони переводяться до національних приміщень, які мають бути підготовлені для цієї мети адміністративною владою департаменту негайно після отримання цього декрету.

8. Витрати на охорону ув'язнених здійснюються за їх рахунок і розподіляються між ними порівну. Охорона ув'язнених доручається переважно батькам сімейства і родичам тих громадян, які перебувають на фронті або направляються туди. Винагорода кожному членові охорони встановлюється у розмірі півтораденного заробітку.

15.19. Декрет Конвенту про секвестр майна ворогів революції (26 лютого 1794 р.)

Власність патріотів священна і недоторкана. Майно осіб, визнаних ворогами революції, секвеструється на користь республіки; ці особи підлягають арешту аж до настання миру, а потім виганяються назавжди за межі республіки.

15.20. Декрет про громадські землі (10—11 червня 1793 р.)

Розділ II

Стаття 1. Розподіл громадської власності буде здійснено між жителями комуни, що постійно в ній проживають, подушно, незалежно від статі і віку та від їх присутності або відсутності у даний момент у межах комуни.

Стаття 3. Буде вважатись жителем комуни кожен французький громадянин, що поселився в ній не пізніше ніж за рік до дня оприлюднення закону 14 серпня 1792 р. ...

153

Стаття 4. Орендарі, половники, наймити, слуги і взагалі усі громадяни будуть мати право брати участь у розподілі за умови, щоб вони відповідали вимогам, необхідним для визнання їх жителями комуни.

Стаття 12. Усі жителі будуть користуватися як повновладні власники тими долями, які дістануться їм при розподілі.

Стаття 13. Проте вони не будуть мати права відчужувати свої долі протягом десяти років після оприлюднення цього закону, і продаж цих доль буде недійсним.

Розділ III.

Стаття 1. Розподіл громадських земель не є обов'язковим.

Стаття 2. Через вісім днів після опублікування цього закону муніципалітет, а коли він відсутній, то адміністрація дистрикту, в районі якого розташовані громадські землі, зобов'язані скликати усіх громадян, що мають право брати участь у голосуванні.

Стаття 5. Кожен громадянин незалежно від статі, який досяг 21 року і має право брати участь у розподілі, має право брати участь у голосуванні.

Стаття 9. Якщо одна третина голосів висловиться за розподіл, то його має бути здійснено.

Стаття 10. Після прийняття такого рішення постанова на користь проведення розподілу уже не може бути скасована.

Стаття 26. Доля кожного буде визначена через жеребкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]