Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

13.15. Акт про народне представництво (1867 р.)

3. Кожен чоловік, починаючи з тисяча вісімсот шістдесят восьмого року, буде мати право на реєстрацію бути виборцем і після реєстрації — брати участь у виборах депутата або депутатів до парламенту від міста, якщо відповідає таким вимогам:

1) є повнолітнім і не позбавлений прав;

2) мешкає на останній день липня місяця будь-якого року і мешкає протягом усіх попередніх дванадцяти місяців як власник або орендар житлового будинку у межах міста;

4) заплатив добросовісно на двадцятий день липня або до цього у тім же році нарівні з іншими постійними жителями належну з нього суму у фунтах стерлінгів по усіх зборах по бідних, які мають платити за зазначене помешкання до п'ятого дня січня...

5. Кожен чоловік, починаючи з тисяча вісімсот шістдесят восьмого року, буде мати право на реєстрацію бути виборцем і після реєстрації брати участь у виборах депутата або депутатів до парламенту від графств, якщо відповідає таким вимогам:

121

1) є повнолітнім і не позбавлений прав; володіє за законом або за законом справедливості будь-якими землями на засадах фригольда, копігольда, іншого володіння до смерті або терміном у два чи декілька поколінь або й більше, з чистим прибутком не менше п'яти фунтів на рік, ... або має право як орендар на якісь землі чи маєтності, шо є фригольдом або іншим володінням, з початковим терміном не менше ніж шістдесят років і з чистим прибутком не менше п'яти фунтів на рік.

13.16. Акт, що регулює працю дітей і підлітків на фабриках з'єднаного королівства (29.08.1833 р.)

Встановлюється, що з першого січня 1834 р. жодній особі, молодшій 18 років, не буде дозволено працювати уночі у проміжку між 8 год. 30 хв. вечора і 5 год. 30 хв. ранку на будь-якій текстильній фабриці, розташованій у будь-якій частині З'єднаного королівства Великобританії і Ірландії...

2. Жодна з осіб, що не досягла 18 років, не буде працювати на такій фабриці більше 12 годин на день або більше 69 годин на тиждень.

7. З 1 січня 1834 р. буде протизаконним використовувати на будь-якій текстильній фабриці, окрім підприємств по виробництву шовку, дитину, якій не виповнилося дев'ять років.

Передбачається, що на шовкових фабриках дітям у віці до 13 років буде дозволено працювати 10 годин на день.

13.17. Акт, що обмежує години праці підлітків і жінок на фабриках (08.VI. 1847 р.)

1. З першого липня 1847 р. жодна із осіб, молодша 18 років, не буде працювати на фабриці більше 11 годин на день або більше 63 годин на тиждень.

2. З 1 травня 1848 р. жодна із осіб, молодша 18 років, не буде працювати на фабриці більше 10 годин на день або більше 58 годин на тиждень.

3. Обмеження, що встановлюються цим актом стосовно праці осіб, що не досягли 18 років, будуть поширюватись і на жінок старших 18 років.

14.1. Декларація незалежності Сполучених Штатів Америки (4.VII.1776 р.)

Ми вважаємо очевидними такі істини: усі люди створені рівними, і усі вони наділені своїм творцем деякими не-відчужуваними правами, до яких належать: життя, свобода і прагнення до щастя. Для забезпечення цих прав установлені серед людей уряди, які мають свою справедливу владу за згодою тих, ким управляють. Якщо ж ця форма правління стає смертельною для цієї мети, то народ має право змінити або знищити її і встановити новий уряд, базований на таких принципах і з такою організацією влади, які, на думку цього народу, найбільше можуть сприяти його безпеці і щастю. Звичайно, обережність радить не змінювати урядів, що існують з давніх пір із-за незначних або тимчасових причин. І ми, дійсно, бачимо на ділі, що люди скоріш готові терпіти зло до останньої можливості, ніж відновити свої права, відмінивши урядові форми, до яких вони звикли. Але, якщо тривалий ряд зловживань і узурпацій, що постійно переслідують одну й ту ж мету, виявляє намір віддати народ до влади необмеженого деспотизму, то він не тільки має право, але й зобов'язаний повалити такий уряд і у майбутньому довірити свою безпеку іншій охороні. Ці колонії також довго і терпляче переносили різні утиски, і тільки необхідність змушує їх тепер змінити свою колишню форму правління. Історія нинішнього короля Великобританії, наповнена постійними несправедливостями і узурпаціями, прямо схилялася до того, щоб ввести необмежену тиранію у цих штатах.

...Тому ми, представники Сполучених Штатів Америки, що зібралися на спільний конгрес, беручи верховного суддю світу у свідки правоти наших намірів, оголошуємо від імені і за повноваженням народу, що ці з'єднані колонії суть і по праву повинні бути вільними і незалежними штатами. З цього часу вони звільняються від будь-якого підданства британської колонії, і будь-який політичний зв'язок між ними і великобританською державою повністю

123

розривається. Як вільні і незалежні Штати вони набувають повне право оголошувати війну, укладати мир, вступати в союзи, вести торгівлю і робити все те, на що має право будь-яка незалежна держава. Рішуче сподіваючись на допомогу божого провидіння, ми взаємно зобов'язуємося один перед одним підтримувати цю декларацію життям, майном і честю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]