Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

15.12. Закон 29 вересня 1793 р. Про максимум

Національний Конвент ... декретує слідуюче:

Ст. 1. Предметами, що становлять, на думку Національного Конвенту, першу необхідність і для яких він вважає потрібним встановити максимум або найвищі ціни, є: свіже м'ясо, солонина, сало, масло, живі тварини, риба солона, вино, горілка, оцет, сидр, пиво, дрова, вугілля...

Ст. 3. Максимальними цінами ... харчових продуктів і товарів першочергової необхідності... будуть на всій території Республіки аж до 1 вересня наступного року ті ціни, які існували у 1790 р. ... з додаванням над те однієї третини їх частки...

Ст. 7. Усі ті особи, які продадуть або куплять товари ... вище максимуму, встановленого і опублікованого у кожному департаменті, сплачують в адміністративному порядку грошову пеню у подвійному розмірі вартості проданого предмета, яка йде на користь інформатора. Ці особи будуть внесені до списків підозрілих і будуть переслідуватись.

Ст. 8. Максимум або найбільший розмір заробітної плати, жалування, поденної плати, з часу опублікування цього закону і до вересня наступного року скрізь встановлюється Генеральними Радами Комун у тих розмірах, які існували у 1790 році, з додаванням над те ще половини цієї ціни.

15.13. Декрет 17 липня 1793 року про остаточне знищення феодальних прав

Національний Конвент постановляє таке: Ст. 1. Усі колишні сеньйориальні платежі, чиншеві і феодальні права, як постійні, так і випадкові, навіть ті, які збережені чинним декретом 25 серпня минулого року, відміняються без будь-якої винагороди.

Ст. 6. Колишні сеньйори, ...комісари по складанню земельних списків, нотаріуси та інші зберігачі документів, що встановлюють або підтверджують права, відмінені цим або попередніми декретами, зобов'язані протягом трьох місяців здати їх на зберігання до канцелярії муніципалітету відповідної місцевості. Документи, здані до 10 числа майбутнього серпня, будуть спалені у той же день у присутності Гене-

150

ральної Ради Комуни і громадян, решта ж документів буде спалена через три місяці.

Ст. 7. Викриті у приховуванні, крадіжці документів або витягів з них, що мають бути спалені в строки, зазначені у попередній статті, будуть ув'язнені на п'ять років.

15.14. Декрет Конвенту про захист власності (18 березня 1793 р.)

Національний Конвент застосовує смертну кару до кожного, хто запропонує аграрний закон або який-небудь інший, що знищує земельну, торгівельну або промислову власність.

15.15. Закон про революційний порядок управління (4 грудня 1793 р.)

Стаття 1. Національний Конвент є єдиним центром управління.

Стаття 2. Усі створені влади і громадські посадові особи... підпадають під безпосередній нагляд Комітету Громадського Порятунку стосовно вжиття заходів управління і громадського порятунку; в усьому ж, що стосується особи і Поліції, ... цей особливий нагляд належить Комітету Громадської Безпеки Конвенту. Обидва ці комітети у кінці кожного місяця зобов'язані робити звіт Національному Конвентові про результати своєї роботи. Кожен із членів зазначених комітетів особисто відповідальний за виконання цього обов'язку.

Стаття 11. Право тлумачення декретів належить виключно Конвентові, і тільки до нього належить звертатися з проханнями про тлумачення.

15.16. Декрет про встановлення єдиного максимуму на всій території Республіки (1 листопада 1793 р.)

І. Негайно під контролем комісарів, призначених Комісією продовольства і постачання, буде складена таблиця максимуму, що включатиме:

151

1) ціну кожного сорту товару на місці його виробництва або виготовлення у 1790 p., збільшену на 1/3;

2) 5% прибутку для оптового торгівця;

3) 10% прибутку для роздрібного торгівця;

4) ціну на транспорт, встановлену у залежності до відстані від місця виробництва.

II. Ці чотири підстави визначають тверду ціну кожного товару на всій території Республіки...

VII. Оптові фабриканти і торгівці, які з часу видання максимуму припинили або припинять своє виробництво або свою торгівлю, будуть занесені до розряду підозрілих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]