Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

20.21. Декрет вцвк від 24.10.1919 р. Про ревкоми

1. Ревкоми створюються для оборони від ворога і підтримки революційного порядку: 1) у місцевостях, звільнених від ворога; 2) у прифронтовій смузі; 3) у тилу.

2. Ревкоми у місцевостях, звільнених від ворога, створюються у складі від 3 до 5 осіб.

6. Ревкоми тилу складаються з 3—5 членів, обов'язково з голови виконкому, одного із членів виконкому і місцевого військового комісара.

20.22. Декрет вцвк від 8.02.1920 р. Про рсі

1. Замість Держконтролю створюється РСІ. Крім функцій Держконтролю на них покладаються такі завдання: а) негайно приступити до реорганізації усіх органів Держ контролю на основі широкого залучення трудящих мас; б) боротьба з бюрократизмом, посилення фактичного кон тролю через летючі комісії, як в галузі адміністративного управління, так і в галузі господарській.

20.23. Кодекс законів про акти громадянського стану, шлюбні, сімейні і опікунське право 16.09.1918 р.

Акти громадянського стану ведуться виключно цивільною владою.

52. Тільки світський шлюб, зареєстрований у відділі записів акту громадянського стану, породжує права і обов'язки подружжя. Шлюб, взятий за релігійними обрядами і за

211

сприянням духовних осіб, не породжує ніяких прав і обов'язків для осіб, що взяли його, якщо він не зареєстрований у встановленому порядку.

Примітка. Церковні і релігійні шлюби, укладені до 20 грудня 1917 р. з додержанням умов і форм, передбачених колишніми законами, мають силу зареєстрованих шлюбів.

66. Шлюбний вік встановлюється для жіночої статі 16, а чоловічої — 18 років.

70. Укладення шлюбу можливе лише за наявності взаємної згоди осіб, що беруть шлюб.

87. Причиною для розлучення може бути як згода обох, так і бажання одного з подружжя розлучитись.

91. За наявності. згоди обох, прохання про розлучення може бути подане як до місцевого суду, так і до відділу ЗАГСу.

105. Шлюб не створює спільності майна подружжя.

106. Подружжя може вступати в усі дозволені законом майново-договірні відносини. Угоди між подружжям, спрямовані на зменшення майнових прав дружини або чоловіка, недійсні і необов'язкові як для третіх осіб, так і для подружжя.

107. Один з подружжя має право на одержання від іншого допомоги, якщо останній спроможний її надавати.

141—142. Суд встановлює батьківство.

144. Якщо суд при розгляді справи встановить, що особа у момент зародження дитини хоч і була у близьких стосунках з батьком дитини, але одночасно й з іншими особами, то суд приймає рішення про притягнення останніх як відповідачів і покладає на них обов'язок брати участь у витратах, пов'язаних з вагітністю, пологами і утриманням дитини.

20.24. Постанова вцвк від 14.02.1919 р. Про соціалістичний землеустрій і про заходи переходу до соціалістичного землеробства (положення)

Ст. 1. Вся земля у межах РРФСР, у чиєму б користуванні вона не була, вважається єдиним державним фондом.

212

Ст. 2. Єдиний державний фонд перебуває у безпосередньому віданні і розпорядженні відповідних Наркоматів і підвідомчих їм місцевих органів.

Ст. 3. Великі радянські господарства, комуни, този і т.п. є найкращими засобами у знищенні всякої експлуатації людини людиною, для організації сільського господарства на базі соціалізму з використанням завоювань науки і техніки.

20.25. Постанова наркому юстиції 4.11.1920 р. Керівні засади кримінального права ррфср. Про кримінальне право

1) Право — це система суспільних відносин, що відповідає інтересам пануючого класу і захищається створеною ним силою.

2) Кримінальне право включає правові норми та інші правові заходи, якими система суспільних відносин цього класового суспільства захищається від порушень репресіями.

11) При визначенні покарання суд оцінює ступінь і характер небезпеки як, власне, злочинця, так і вчиненого ним злочину. Для цього суд встановлює особу злочинця і те, наскільки сама дія за цих обставин часу і місця злочину порушує основи суспільної безпеки.

12) При визначенні покарання у кожному окремому випадку необхідно розрізняти, до якого класу належить злочинець: з метою відновлення, збереження або отримання якогось привілею вчинив злочин заможний, а чи бідняк — у стані голоду і нужди; чи вчинено злочин в інтересах відновлення влади пригнічуючого класу; свідомо чи несвідомо вчинено злочин; професіонал (рецидивіст) вчинив злочин чи початківець; група чи одна особа вчинила злочин.

13) Неповнолітні до 14 років непідсудні. До них і осіб

віком 14—18 років застосовуються виховні заходи.

Види покарання:

а) переконування; б) громадський осуд; г) оголошення бойкоту; д) виключення з об'єднання; є) відшкодування збитків; ж) усунення з посади; з) конфіскація всього або

213

частини майна; к) позбавлення політичних прав; л) оголошення ворогом революції або народу; м) примусові роботи на певний термін; н) позбавлення волі на певний термін; о) оголошення поза законом; п) розстріл; р) поєднання вищезазначених видів покарання.

Примітка. Нарсуди не застосовують смертної кари.

Умовне засудження застосовується, коли злочин вчинено: 1) вперше; 2) за виключно тяжких життєвих обставин; 3) коли небезпека засудженого для оточуючих не вимагає його негайної ізоляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]