Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

20.11. Декрет вцвк і рнк від 18.12.1917 р. Про шлюб і ведення книг актів громадянського стану

Російська Республіка визнає лише громадянські шлюби на основі таких правил:

1. Особи, що бажають взяти шлюб, усно заявляють про це або подають заяву у відділ записів шлюбів і народжень при міській (районній, повітовій чи волосній) управі. Церковний шлюб, поряд з обов'язковим громадянським, є приватною справою тих, що беруть шлюб.

10. Позашлюбні діти зрівнюються з шлюбними щодо прав і обов'язків як батьків до дітей, так і дітей до батьків.

Батьком і матір'ю дитини записуються особи, що подали про те заяву і зробили відповідний в ній підпис. Винуваті у дачі заздалегідь неправдивих свідчень притягуються до кримінальної відповідальності. На випадок неподання батьком позашлюбної дитини заяви про батьківство мати дитини, опікун або сама дитина має право у судовому порядку встановлювати батьківство.

20.12. Декрет вцвк від 27(14) квітня 1918 р. Про відміну успадкування

Успадкування як за законом, так і за духовним заповітом відміняється. Після смерті власника майно стає власністю РРФСР.

20.13. Декрет рнк від 8.05.1918 p. (про хабарництво)

1. Особи, що перебувають на державній або громадській службі РРФСР, які винні в одержанні хабаря за виконання дій, що входять до кола їх обов'язків, караються позбавленням волі на період не менше 5 років і примусовими роботами на той же період.

2. Цій же карі підлягають особи: а) винні у дачі хабаря і б) підштовхувачі, посібники і всі ті, хто має відношення до дачі хабаря службовцям.

3. Спроба одержання або дачі хабаря карається як закінчений злочин.

5. Якщо особа, що є винною у дачі хабаря або його одержанні, належить до заможного класу і користується хабарем для збереження або одержання привілеїв, то вона карається найбільш тяжкими, неприємними і примусовими роботами, а все її майно конфіскується.

20.14. Декрет рнк від 22.07.1918 р. Про спекуляцію

1. Винуватий у збуті, скупці або зберіганні з метою збуту у вигляді промислу продуктів харчування, монополізованих Республікою, позбавляється волі на період не менше як 10 років у поєднанні з найважчими примусовими роботами і конфіскацією всього майна.

2. Винуватці у збуті ... інших монополізованих предметів караються позбавленням волі на період не менше як 5 років і конфіскацією всього майна.

20.15. Декрет рнк від 11 січня 1919 р. Про розкладку між губерніями зернових хлібів і фуражу, що підлягають відчуженню в розпорядження держави

1. Уся кількість необхідного державі хліба і фуражу розкладається для відчуження в населення між губерніями, що вирощують його.

207

4. До розкладки, встановленої Наркоматом продовольства, розпорядженням губпродкомітетів додатково розкладається кількість хліба та зернового фуражу, необхідного для потреб місцевого міського і сільського населення, що не має свого хліба у потрібній нормі.

6. Уся кількість хліба і зернового фуражу повинна бути відчужена у населення по встановлених твердих цінах і поставлена до 15.06.1919 р.

10. Сільські хазяїни, що не здали до встановленого терміну накладену на них кількість хлібо-фуражу, підлягають примусовому безплатному відчуженню знайдених у них запасів. До тих, що не підкоряються і приховують свої запаси, застосовуються суворі заходи аж до конфіскації майна і позбавлення волі за вироком народного суду.

20.16. Постанова врнг від 20 листопада 1920 р. Про націоналізацію підприємств

1. Усі промислові підприємства, що є у власності приват- , них осіб або товариств, що мають кількість робітників більше 5 (за наявності механічного двигуна) або 10 (без двигуна), оголошуються націоналізованими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]