Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Глава XXIII. О стрельцах

А в ней 3 статьи

1. Стрельцов во всяких делех, опричь разбою и татьбы с поличным, судити и управа меж ими чинити в Стрелецком приказе. А почему у стрельцов с их исков по судным делам пошлин имати, и то писано выше сего.

105

Глава XXV. Указ о корчмах

А в ней 21 статья

1. У кого корчму вымут впервые, или кто на продажу вино курит и на тех впервые заповеди правити по пяти рублев, а на питухах по полуполтине на человека. А у кого корчму вдругоряд вимут; и на тех людех заповеди правити вдвое, по десять рублев, а на питухах по полтине на человеке, да тех же людей, у кого корчму вымут вдругоряд, бити кнутом по торгом, а питухов бити батоги.

2. А будет у кого корчемное продажное питье и питухов вымут втретие: и на тех заповеди имати по дватцати рублев на человеке, а на питухах по рублю на человеке, да их же бити кнутом, да продавцов же сажати в тюрьму, до Государева указу.

3. А которые люди будут в корчмах в приводех, а в роспро-се скажут, что они у корчемников вино покупали, или у кого покупая, на дворех пили, а корчемники в винной продаже запрутся: и тех куп пытати, а с пыток купцы не сговорят, и против того пытати корчемников...

8. А которым людем пития у себя безъявочно держати не велено, а они у себя питие держати учнут, не явя, и то неявочное питие у них вымут; и на тех людех имати заповеди по пяти рублев на человеке, а питие имати на Государя.

11. ... На Москве и в городех о табаке заказ учинен крепкой под смертною казнию, чтоб нигде Русские люди и иноземцы всякие табаку у себя не держали и не пили, и табаком не торговали. А кто Русские люди и иноземцы табак учнут держати, или табаком учнут торговати: и тех людей продавцов и купцов велено имати, и присылати в Новую Четверть, и за то тем людем чинити наказанье большое без пощады, под смертною казнью, и дворы их и животы имая, продавати, а деньги имати в Государеву казну...

18. А которые объезжие Головы, и дети Боярские, взяв откуп, корчемника или табачника отпустят, а в Новую Четверть их не приведут, а про то будет в Новой Четверти ведомо, и сыщется про то допряма: и тех Голов, и детей Боярских пытать и наказанье чинить, бити кнутом, и в приказе им впредь не быть.

13.1. Акт про запобігання незручностям, що виникають внаслідок тривалих перерв між скликаннями парламентів (15 лютого 1641 р.)

Беручи до уваги, що у відповідності із статутами англійського королівства парламент повинен скликатися для усунення зла у крайньому випадку раз на рік, але призначення часу і місця для його засідань завжди належало, як і треба, його величності і його королівським попередникам і беручи до уваги, як це доказано досвідом, що нескликан-ня парламентів призводило до різноманітних великих бідувань і незручностей для його величності короля, церкви і держави, для попередження можливих подібних дій і незручностей, постановлено його королівською величністю за згодою духовних, світських лордів і громад, що засідають у даному парламенті, що у випадку, коли відсутній парламент скликаний указом з доданою печаткою Англії, зібраний і працюючий до 10 вересня найближчого третього року після дня останнього зібрання, ... то у кожному такому випадку парламент, повинен зібратися і засідати у звичному місці у Вестмінстері таким чином і такими способами, як викладено і постановлено у цьому акті, а не інакше: у другий понеділок, який наступить у листопаді місяці, що наступає за зазначеним вище вереснем...

(У випадку нескликання парламенту у зазначений вище термін лорд-канцлер Англії або лорд-зберігач печатки Англії і кожен комісіонер або комісіонери, що зберігають цю печатку, зобов'язані, не чекаючи розпоряджень короля, видати указ про скликання нового парламенту. У випадку, коли цей указ ними не буде видано, вони втрачають свої посади і підлягають покаранню... Право ж скликання парламенту переходить до перів, які повинні зібратися у звичному місці

107

своїх засідань у Вестмінстері у третій понеділок зазначеного вище листопада місяця і видати указ про скликання парламенту на третій понеділок найближчого січня місяця. Для права видання такого указу кворум перів визначено у кількості 12 осіб. Невиконання перами скликання парламенту спричиняє перехід права його скликання до шерифів, адміністрації університетів, а також до міського голови і радників міста Бервік на Твіді. Якщо ж і вони не скличуть парламент, володільці вільних володінь у графствах, викладачі і студенти університетів і решта громадян, що мають право голосу, мають право зібратися за власною ініціативою і провести вибори.

І далі постановлено, що віднині жоден скликаний парламент не може бути розпущений... протягом у крайньому випадку 50 днів після дати, призначеної для його зібрання, інакше, як за згодою його величності, його спадкоємців або наступників і обох палат, що засідають у парламенті, і що ні засідання палати перів, ні палати громад не повинні бути перервані протягом 50 днів після їх зібрання, за винятком добровільної згоди кожної із зазначених палат.

(Члени кожної палати мають право обирати своїх голів — спікерів — на свій розсуд).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]