Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shevchenko_khrestomatija_idpzk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

15.29. Конституційний закон про організацію державних влад (25.02.1875 р.)

Ст. 1. Законодавча влада здійснюється двома зборами: палатою депутатів і сенатом.

Палата депутатів створюється на основі загального голосування, у відповідності з умовами, визначеними виборчим законом.

175

Склад, спосіб призначення і повноваження сенату визначаються особливим законом.

Ст. 2. Президент республіки обирається абсолютною більшістю голосів сенату і палати представників, з'єднаних у національні збори. Він обирається на 7 років. Він може бути переобраним.

Ст. 3. Президент республіки має право ініціювати закони разом з членами обох палат. Він обнародує закони, прийняті обома палатами, стежить за їх виконанням і забезпечує його.

...Кожен акт президента республіки повинен бути скріплений міністром.

Ст. 5. Президент республіки може, із згоди сенату, розпустити палату депутатів до закінчення законного терміну її повноважень.

Ст. 6. Міністри солідарно відповідальні перед палатами за загальну політику уряду і індивідуально — за їх особисті дії.

Президент республіки відповідальний тільки у випадку державної зради.

15.30. Закон про створення сенату (24.02.1875 р.)

Ст. 1. Сенат складається із 300 членів.

Двісті двадцять п'ять обираються департаментами і колоніями і сімдесят п'ять обираються Національними зборами.

Ст. 3. Ніхто не може бути сенатором, якщо він не француз, молодший сорока років, не користується громадянськими і політичними правами.

16.1. Конституційна хартія Прусії (31 січня 1850 р.)

Титул II

Про права прусаків

4. Усі прусаки рівні перед законом. Станові переваги знищуються. Суспільні посади доступні для усіх здатних посісти їх, за умов, зазначених у законі,

5. Особиста свобода гарантується. Закон встановлює умови і форми, за яких допускається обмеження її, особливо затримання особи.

9. Власність недоторкана. Повна або часткова експропріація може застосовуватись тільки в інтересах суспільного блага за умови попередньої оплати, а в екстренних випадках, у крайньому разі попереднього нарахування відшкодування.

27. Кожен прусак має право вільно висловлюватись, писати, друкувати і зображувати. Цензура не може бути введена: кожне інше обмеження свободи преси можливе тільки у законодавчому порядку.

29. Усі прусаки мають право, без попереднього дозволу влади, мирно і без зброї збиратися у приміщеннях. Ця постанова не стосується зборів під відкритим небом, які потребують попереднього дозволу влади на базі закону.

34. Усі прусаки мають відбувати військовий обов'язок...

36. Збройні сили можуть бути використані для придушення внутрішніх безпорядків або для виконання закону лише у встановленому законом порядку і формах і тільки за вимогою цивільної влади. У цьому відношенні закон визначає винятки.

Титул III

Про короля

43. Особа короля недоторкана.

44. Міністри короля відповідальні. Усі урядові акти короля для їх чинності мають бути контрасигновані міністром, який і несе за них відповідальність.

177

45. Виконавча влада належить тільки королю. Він призначає і відкликає міністрів. Він обнародує закони і видає розпорядження, необхідні для їх виконання.

46. Королю належить вище командування армією.

48. Король має право оголошувати війну, укладає мир і підписує договори з іноземними урядами. Торговельні договори і ті трактати, якими зобов'язується держава або приватні особи, мають, щоб набути чинності, бути схвалені палатами.

ТитулУ

Про палати

62. Законодавча влада здійснюється спільно королем і обома палатами. Згода короля і обох палат необхідна для кожного закону. Проект фінансових законів і державні бюджети спочатку вносяться на розгляд другої палати. Бюджети приймаються або відхиляються першою палатою повністю.

64. Право законодавчої ініціативи належить королю і кожній з двох палат. Законопроекти, відхилені однією з палат або королем, не можуть бути знову внесені на тій же сесії.

70. Кожен прусак, якому виповнилося 25 років і який має виборче право у тій громаді, у якій він проживає, є виборцем першого ступеня.

71. На 250 душ населення обирається один виборщик. Виборці першого ступеня поділяються на три розряди — за розміром прямих державних податей, які вони платять таким чином, що кожен розряд платить третю частину загальної суми податей...

72. Депутати обираються виборщиками.

Титул VI

Про судову владу

80. Судова влада здійснюється від імені короля незалежними, не підпорядкованими іншій владі, окрім закону, су-

1TQ

дами. Рішення оголошуються і виконуються іменем короля.

87. Судді довічно призначаються королем або від його імені. Судді можуть бути зміщені або тимчасово усунені з посади тільки на основі судового рішення і з причин, зазначених у законі...

94. У кримінальних справах вердикт про винність звинувачуваного може бути винесений лише судом присяжних, за винятками, які у законодавчому порядку постановлять обидві палати...

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]