Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

190..Базельські принципи ефектив б-го регулюв та нагляду.

Дію екон нормативів регламентує Інструкція «Про порядок регулюва-ня та аналіз діяльності комерційних б-хв». Вона побудована на основі останніх вимог Базельс комі­тету, що включають 25 базових принци-пів, якими необхідно керува­тися для ефективної роботи системи банківського нагляду. Ці принципи згруповані за такими розділами:

—Передумови ефективного банківського нагляду (Принцип 1).

— Ліцензування і структурування (Принципи 2-5).

— Пруденційні вимоги і регулятивні заходи (Принципи 6-15).

— Методи постійного банківського нагляду (Принципи 16-20).

— Інформаційні вимоги (Принцип 21).

— Повноваження органів банківського нагляду (Принцип 22).

—Міжнародна банківська справа (Принципи 23-25). Принципи Базельс комітету є мінімал вимоги до ор­ганізації банк-го нагляду, а тому в багатьох випадках існує необхідність доповнення їх іншими заходами, розробленими для конкретних умов і ризиків, властивих фінансов с-мам окре­мих країн.Регулятивно-наглядові органи викор-ть різні форми і методи регулюв б-кої діяльн та б-го нагляду. Однак у світовій практиці б-кої справи спост-ся стійка тенденція до уніфікації системи б-го регулюваня та нагляду. Ця тенденція передусім пов'язана з діяльністю Базельськ комітет згідно з рекомендаціями якого на сьогодні визначают такі основні напрями б-го регулювання:

1 Порядок реєстрації КБ.2 Порядок надання б-м ліцензій на здійснення б-­ких операцій.3.Правила, то регламентують банківську діяльність.

4. Принципи та стандарти бухгалтерського обліку та звітності.5.Порядок страхуваня банківських ризиків.6. Порядок страхування депозитів.

7. Економічні нормативи, що регулюють, банківську діяль­ність

8. Методи б-го нагляду.9. Порядок визначення рейтингової оцінки банків.

10. Механізм реорганізації та ліквідації комерційних банків.

191.. Інформац забезпеч банк нагляду нбу.

У Національному банку України почали створювати інформаційну систему банківського нагляду. Вона містить:

- статистичну звітність, отриману за допомогою системи NEW-stst

• автоматизовану інформаційну систему «Досьє банків» ;

• реєстр кореспондентських рахунків;

• єдину інформаційну систему обліку позичальників (боржни­ків), які мають прострочену заборгованість за банківськими кре­дитами.

Основні шляхи поліпшення інформаційного забезпечення ба­нківського нагляду такі:

1) підвищення якості інформації щодо фінансового стану банків з метою виявлення проблем, системних ризиків у їх діяль­ності на етапі раннього реагування;

2) підвищення достовірності інформації, що сприятиме прийняттю правильних управлінських рішень;

3) оптимізація кількості форм звітності шляхом об'єднан­ня форм, близьких за економічним змістом, та формування їх як вихідних документів на базі існуючих файлів. При цьому обсяг інформації, кількість показників мають не скорочуватись, а на­впаки — розширюватися.

4) уніфікація форм звітності. Значення і методика розрахун­ку одного й того самого показника мають бути єдиними для всіх форм звітності;

5) конструювання нових вихідних форм на базі існуючих файлів. Робота у цьому перспективному напрямі вже ведеться. З'явиться можливість значно збільшити обсяг інформації щодо фінансового стану банків без запровадження нових форм звітності.