Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

187.. Ліцензування банківської діяльності

З метою підвищення надійності та стабільності банків­ської системи України, забезпечення захисту інтересів кредито­рів, вкладників банків НБУ визначає порядок видачі банкам та банківським корпораціям банківських ліцензій, письмових до­зволів і ліцензій на виконання окремих операцій.

Банківська ліцензія — документ, який видається Національним банком України в порядку і на умовах, визначених Законом, на під­ставі якого банки мають право здійснювати банківську діяльність.

Ліцензія на виконання окремої операції для банківської кор­порації — документ, який видає Національний банк банківській корпорації в порядку і на умовах, визначених Законом України «Про банки і банківську діяльність» і Положенням, виходячи з розміру зведеного (консолідованого) регулятивного капіталу ба­нків — учасників банківської корпорації, та на підставі якого ба­нківська корпорація має право на виконання окремої операції.

Крім ліцензії, Національний банк має право видавати письмо­вий дозвіл, тобто документ, на підставі якого банки мають право здійснювати окремі банківські операції.

Банк має право здійснювати банківську діяльність лише після отримання банківської ліцензії. Без отримання банківської ліцен­зії не дозволяється одночасно здійснювати діяльність із залучен­ня вкладів та інших коштів, що підлягають поверненню, і надан­ня кредитів, а також вести рахунки. Особи, винні у здійсненні банківської діяльності без банківської ліцензії, несуть криміналь­ну, цивільну чи адміністративну відповідальність згідно із зако­нодавством України.

188.. Порядок формування і використання резервів на покри-ття ризику від проведення банками активних операцій.

НБ вимагає такі резерви:що покликані мінімізув банк-кі ризики через списання за рах цих коштів безнадійних боргів з актив операціями б-в:

1) резерв для відшкодув можливих втрат за кредит операціями;

2) резерв для відшкод можливих втрат від дебітор заборгован;

3) резерв на відшк можливих збитків банків від операцій з цп;

4) резерв на відшко можливих збитків за простроченими понад 30 днів та сумнівними щодо їх отримання нарахованими доходами за активн операціями;5) резерв на відшк можливих збитків за коштами розміщ на депозитних рахун у б-х (резидентах і нерезидентах), які визнані банкрутами, ліквідуються або зареєстровані в офшорних зонах.

1)Банк повинен проаналізува­ти кредитний портфель за такими критеріями:• оцінка фінансового стану позичальника( виділ 5 класів позичальн:А,Б,В,Г,Д);•стан обслуговування позичальни-ком кредит заборгованості за осн боргом і відсотків за ним(кредити поділ на 3 групи:кред з добрим станом, слабким, недостатнім); З урахув усіх критер кредит поділ на:станд-1,під конт-5,субстан-20,сумнів-50,безнадій-100.(коеф резерв ін вал-2,7,25,60,100) 2)уся дебітор заборгов поділ на 4 груп залежно від кількості днів з дня її в балансі.Дебітор.заборг.за 1-ю груп.вваж. стандартною,а за 3-ма ін –нестандарт. Розмір відрах до резерву залежть від: виду дебітор заборг, кількос днів прострочен цієї заборг. Дебітор заборг ,що є безнадійн, списується за рах резерву, за рішшенням Правлін НБ.