Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

2. Аналіз чутливості проекту.

За допомогою цього аналізу можна показати як зміню­ється чистий прибуток або прибутковість інвестицій при різних значеннях заданих перемінних (питомої продажної ціни, пито­мих витрат, обсягу продаж та інше). Аналіз чутливості повинен прийматися вже на етапі планування проекту, коли прийм-ся рішення, які стосуються основних факторів проекту.

3. Аналіз беззбитковості.

Мета цього аналізу - визначити точки рівноваги, в яких надходження від продаж дорівнюють витратам на продану продукцію. Коли об'єм продаж нижче цієї точки, то фірма несе збитки, а в точці де надходження рівні втратам, фірма веде спра­ви беззбитково.

Аналіз беззбитковості служить для порівняння викорис­тання запланованої потужності з об'ємом виробництва, нижче якого фірма має збитки.

4. Аналіз еквівалента певності.

Ідея цього аналізу полягає у тому, щоб розподілити гро­шовий потік на безпечну та ризиковану частини. Грошові пото­ки переводяться в безпечні (певні), потім дисконтуються за без­печною ставкою.

113.. Концепція вартості грошей в часі.

Теперішня вартість не є просто сумою коштів, які очікується отримати у різний час у майбутньому. Принципово важливим є те, що вартість грошей залежить від такої категорії як час – 1 грн прямо зараз коштує більше, ніж 1 грн в будь-який момент часу в майбутньому. З приводу цього міркуваня може бути наведено 4 твердження: 1)інфляція – за умов інфляції вартість грошей, яка вимірюється їх купівельною спроможністю на товари та послуги, зменшується; 2)ризик – 1 грн прямо зараз є певною і не викликає сумнівів, у той час як 1 грн, яку можна отримати завтра є менш певною з точки зору психології людини; 3)перевага особистих витрат – багато осіб віддають перевагу негайному витрачанню перед відстроченим. Обіцянка падіння ціни на наступному тиждні мало що означає для людини, якій терміново щось необхідно. 4)інвестиційні можливості – якщо навіть проігнорувати усі наведені причини фактом залишається те, що гроші як і будь-яка інша річ якої бажають, має ціну.

114.. Нарощування та дисконтув грош потоків.

Для того, щоб створити багатство зараз необхідно, щоб теперішня вартість позитивних грошових потоків перевищувала теперішню вартість усіх очікуваних негативних грошових потоків. На рівні фінансів підприємств грошовий потік формується з прибутку та амортизації. У більшості рішень беруться до уваги як надходження, так і витрати. Є типовим, коли інвестиційне рішення враховує початкові капітальні витрати, за якими йде потік грошових надходжень і виплат у наступних періодах.

У закордонній практиці до чистого прибутку включають амортвідрахування на реновацію як власність інвестора. Коефіцієнт, який визначається при цьому, становить середньозважену величину і назив-ся внутрішньою нормою дохідності. ВНЕ- це норма дохідності конкретного проекту у вигляді дисконтної ставки, за якою майбутня вартість грош. потоку від інвестицій приводиться до теперішньої вартості інвестицій. Економічна суть цього методу полягає в порівнянні альтернативних інвестицій з депозитною банк-ою ставкою. Тобто ВНЕ повинна бути завжди не меншою за відсоток доходу, що приносять внески на депозит. Отже, ВНЕ інвестицій – це мінімально припустимий розмір чистого прибутку, який інвестор має одержати з кожної гривні інвестицій. Визначивши ВНЕ, інвестор проводить аналіз періоду інвестування, що його цікавить (загалом або окремих стадій) з використанням чинника часу в вартості капіталу. Це метод оцінки (порівняння) інв-ій та очікуваних прибутків впродовж певного терміну часу. Відомо, що вартість капіталу у майб-му збільш-ся в порівнянні з сучасним періодом. Дисконтування дозволяє визначити теперішню вартість капіталу як еквівалент майбутньої вартості грош. маси. Еквівалент завжди буде меншим, виходячи з правила складних процентів,які враховують майбутні доходи та інфляцію: МВ=ТВ(1+НД)t; ТВ=МВ/ (1+НД)t, де МВ-майбутня вартість капіталу; ТВ-теперішня вартість капіталу; НД-нормаочікуваного доходу, Т-тривалість інв-го періоду.