Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

37.. Оцінка кред.Спромож.Позичальника.

Кредитоспром-сть позичальника - це реальне правове та фінансово-господарське становище позичальника, яке склалося на певний час, і виходячи з оцінки якого банк приймає рішення про початок кредитування, або про припинення кредитних взаємовідносин з позичальником.

Етапи аналізу: 1.Вивчення структури, сфери діяльності та ділової репутації підприємства-позичальника; 2.Аналіз фінансової звітності; 3.Оцінка ризику можливого неповернення кредиту.

Існують 4 групи показників для оцінки кредитоспроможності: 1.показники ліквідності; 2.показники обертаємості коштів підприємства; 3.показники фінансової стійкості; 4.показники прибутковості та рентабельності.

Заключний етап - визначення рейтингу позичальника. Суть рейтингу - присвоєння класу кредитоспроможності на основі значень фінансових показників.

38.. Форми забезпечення повернення банк.Кредитів.

У практиці роботи українських комерційних банків найпоширенішими формами забезпечення забов”язання позичальника перед банком є застава майна, гарантія (поручительство) третьої особи, стягнення пені і штрафів, переуступка на користь банку вимог і рахунків позичальника третій особі, страхування відповідальності позичальника перед банком за неповернення кредитів і ризику непогашення кредитів.

Застава майна клієнта є однією з найпоширеніших форм забезпе­чення повернення банківського кредиту. Оформляється вона дого­вором про заставу. Позички, що видаються під заставу майна клієнта або його майнових прав, назив. ломбардними.

Залежно від матеріально-речового змісту предмети застави поді­ляються на такі групи:

1. Застава майна клієнта:

• товарно-матеріальних цінностей;

• цінних паперів, включаючи векселі;

• депозитів, що знаходяться в тому ж банку;

• іпотека (застава нерухомості).

2. Застава майнових прав:

• орендатора;

• автора на винагороду;

• замовника за договором підряду;

• комісіонера за договором комісії.

Ще однією формою забезпечення кредиту є гарантія чи поруказобов'язання третьої особи погасити борг позичальника у випадку його неплатоспроможності.

Кредити під гарантію видаються позичальнику лише в тому випадку, якщо гарант є платоспроможною особою. Платоспроможність гаранта повинна бути підтверджена банком, що його обслуговує. Для цього підприємство-гарант перед тим, як видати гарантійний лист підприємству, що звернулося до нього з проханням виступити гарантом по позичці, надає цей лист в свою установу банку. Після перевірки платоспроможності гаранта робить відповідний напис на гарантійному листі і завіряє його підписами керівних осіб банку, а також печаткою.

Переуступка контрактів як форма забезпечення практикується при кредитуванні будівельних організацій, що здійснюють регуляр­ні поставки товарів за контрактом. Боржник переуступає контракт кредитуючому банку, внаслідок чого надходження від покупця по виплаті за контрактні роботи зараховується у погашення заборгова­ності за кредитом.

Переуступка дебіторської заборгованості полягає в передачі банку рахунків, що вимагають оплати за поставлені позичальником товари (виконані роботи чи надані послуги). Існує два різновиди переуступки:

1) без повідомлення дебіторів. У цьому випадку грошові надход­ження від дебіторів передаються банку позичальником;

2) з повідомленням дебіторів. Тоді дебітори направляють платежі безпосередньо банку.

Забезпечення дорожніми документами застосовується при кре­дитуванні експортно-імпортних операцій. У цьому випадку заста­вою по кредитах виступають документи, що підтверджують відвантаження товарів (коносаменти і накладні). Коносаменти викори­стовуються при оформленні відвантаження товарно-матеріальних цінностей морським і річковим транспортом, накладні — іншими видами транспорту. Даний спосіб забезпечення кредиту оформляє­ться шляхом індосування названих документів їх власниками на користь банка-кредитора. Умовою видачі кредиту під забезпечення дорожніми документами є страхування вантажу.

Іпотекою називається застава землі, нерухомого майна, при якій земля або нерухоме майно залишається у заставодавця чи третьої особи.

Забезпечення нерухомим майном, як правило, використовується при видачі великих довгострокових кредитів, так званих іпотечних позичок. Заставою тут можуть виступати:

– Для промислових і торгових фірм, фермерських господарств – земельні ділянки, виробничі і сільськогосподарські споруди, приміщення, комунікації;

– Для індивідуальних позич-ків – жилі будинки, квартири.

Забезпечення дорогоцінними металами. Як застава по позичках приймаються монети, злитки, вироби із золота, срібла, платини, коштовне каміння та ін. Цей спосіб забезпечення кредиту в наш час використовується досить рідко.