Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

29.. Посередницькі, консультаційні, довірчі та інформаційні послуги банків.

Посередницькі послуги — це послуги, у наданні яких бере участь третя сторона, що виступає посередником між замовником і виконавцем.

Серед посередницьких послуг, що надаються комерційними бан­ками, найбільш поширеними є: посередництво в отриманні клієнтом позички, посередництво в операціях з цінними паперами, валютою, майном. Перший вид послуг надається банком тоді, коли банк не­спроможний задовольнити кредитну заявку клієнта. Така ситуація може виникнути у випадку перевищення потрібної суми над встано­вленим лімітом кредитування.

Посередницькі послуги в операціях з цінними паперами, валю­тою, майном здійснюються на основі доручення від клієнта.

Гарантійні операції полягають у зобов'язанні банку виплатити суму боргу свого клієнта, якщо останній не зможе (не захоче) вико­нати свої зобов'язання. До цієї групи операцій належать: гарантії повернення кредиту, гарантії відшкодування збитків, що виплива­ють з невиконання клієнтом умов контракту.

Плата за надання гарантійних послуг — це комісія. Банківські гарантії, особливо відомих своєю платоспроможністю банків, фак­тично означають доступ клієнта до кредиту.

Консультаційні послуги. Комерційні банки можуть консуль­тувати клієнтів з питань: економічного (фінансового) аналізу і бу­хгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінансово-господарської діяльності, аналізу платоспроможності господарсь­ких партнерів клієнта; організації емісії та вторинного обігу цін­них паперів; вибору напрямів інвестування коштів тощо. Як пра­вило, цей вид послуг перебуває в тісному контакті з іншими опе­раціями: кредитними, лізинговими тощо. Такими послугами мо­жуть займатись як менеджери підрозділів банку, так і працівники спеціально створених підрозділів. Плата за консультацію врахову­ється у складі плати за основний вид операції, що супроводжуєть­ся консультацією.

Банки, використовуючи їх місце і роль в економіці, наявність су­часних засобів телекомунікацій та електронно-обчислювальної тех­ніки, завжди мають значну й різноманітну інформацію, що дозволяє їм займатися інформаційною діяльністю, а саме:

1) одержанням інформації;

2) використанням інформації;

3) поширенням інформації;

4) зберіганням інформації.

За режимом доступу інформація поділяється на:

• відкриту, доступ до якої забезпечується шляхом публікації в офіційних друкованих виданнях;

• з обмеженим доступом.

Трастові операції – це упр-ня коштами, майном клієнтів, яке здійсн-ся від свого імені і за доруч-м клієнта на основі договору з ним.

Категорії траст-х послуг: 1)Розпоряд-ня майном після смерті власника; 2)Упр-ня майном на довірчій основі та попеч-во (заповітний траст, траст при житті, стр-й траст, корпоративні трасти, інституц-ні тарсти, і т.і.).

Різновидом траст-х послуг є агентські. Агент – особа що діє від імені та за доруч-ням клієнта (принципала). Відмін-сть траст-х послуг від агент-х полягає в тому, що у випадку траста довірча особа набуває право на розпоряд-ня влас-тю. При агент-х послугах право залиш-ся у принципала.

Види агент-х полсуг: 1)Для приват-х осіб: збер-ня цінностей у сейфах, зберіг-ня майна з актив-ми ф-ціями, упр-ня майном.

2)Для юр-х осіб: агент по виплаті дивід-в, ф-ція депозитарія, реєстратор власних ЦП, агент по трансферту (передача прав власності на майно та ЦП від одного власника до іншого). Неможливо викон-ти 2 останні ф-ції одночасно.