Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

135.. Охарактеризуйте стадії кругообігу реальних інвестицій.

Інвест процес розпочинається з вкладання коштів(у грош, тов формі) в інвестиц обєкти(осн капітал, обіговий к-л, роб силу) з метою отрим доходу(соц ефекту).Після чого розп процес в-ва, матеріаліз інвестицій, створюється товар, який перетвор на гроші(накопичення фін ресурсів) частина новоств вартості розп на фОП, соу відр, частина спрямов у фонд відшкодування(в тому числі амортизаційний звідки перерозп у фонд накопичення для відшкодування витраченого к-лу, і зд нових інвест), і звісно частина-чистий прибуток

Процес інвестування може бути складнішим, якщо інвестор не може задовольнити попит на інвестиц ринку, і змушений створювати необх елементи фіз к-лу, або доручити це іншим учасникам інв процесу. В цьому випадку між вкладенням коштів і безпосереднім процесом в-ва відбувається ще й процес виробництва необх елементів(для дальшого в-ва). Буває й таке, що інвестору необх створити елементи пасивної частини осн к-лу---цей процес супроводжується або додатк вкладанням коштів на будівлю самим інвестором(як у 2 випадку), або найманням підрядчиків(додатк кошти на оплату їхньої праці).В будь-якому випадку від ряд перетворень(ресурси-кап вкладення, вкладені кошти-приріст вартості, прир вартості-дохід)

136.. Визначте особливості інвестицій у нерухомість.

Однією з найважливіших економічних проблем при інве­стиціях у нерухомість (земельні ділянки, виробничі або житлові будівлі, споруди тощо) с точна та правильна вартісна оцінка не­рухомої о майна.

До факторів, що впливають на вартість об'єкту нерухо­мості, належать: правовий режим використання об'єкту; цільове призначення та функціональне використання; умови продажу (вільний продаж, змушений продаж); дата продажу (різниця в часі між операціями з продажу, пов'язана-із зміною ринкових умов);

місцезнаходження (відмінності у розташуванні майна в різних природнокліматичних зонах, у населених пунктах різної категорії та у межах населених пунктів у різних місто планувальних і еко­номіко планувальних зонах); фізичні характеристики (розмір і конфігурація нерухомості та її інженерно-геологічні параметри:

ухил поверхні, стан ґрунтів, режим ґрунтових вод та паводків, за­болоченість, прояви небезпечних геологічних процесів, рівень інженерної підготовки, характер та стан об'єктів нерухомого май­на); використання прилеглої території (функціональне викорис­тання прилеглих земельних ділянок, щільність населення, рівень інженерно-транспортної інфраструктури, стан довкілля) тощо.

Сьогодні на практиці існує багато методів визначення вар­тості об'єкту нерухомості. Більшість із них об'єднані у три підходи:

• доходний підхід;

• порівняльний (ринковий) підхід;

• витратний майновий підхід

137.. Назвіть основні джерела фінансування інноваційних інвестицій.

Основними джерелами фінансування інноваційної діяльності є:

а) кошти Державного бюджету України;

б) кошти місцевих бюджетів і кошти бюджету Автономної Рес­публіки Крим;

в) власні кошти спеціалізованих державних і комунальних інно­ваційних фінансово-кредитних установ;

г) власні чи запозичені кошти суб'єктів інноваційної діяльності;

д) кошти (інвестиції) будь-яких фізичних і юридичних осіб;

е) інші джерела, не заборонені законодавством України.

В умовах постійного скорочення бюджетного фінансу­вання інноваційних заходів за рахунок державних коштів фінан­суються сьогодні переважно фундаментальні та довгострокові прикладні дослідження, що мають загальнонаціональне значен­ня, а також міждержавні, загальнодержавні науково-технічні програми та проекти. Крім того, держава створює умови для фінансування науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт із різних джерел. У галузі прикладних досліджень і розро­бок головним має стати контрактний метод фінансування на базі проектної (програмно-цільової) організації.

Активну участь у фінансовому забезпеченні інно­ваційного розвитку економіки відіграють державні установи. На­приклад. для здійснення фінансової підтримки інноваційної діяльності суб'єктів господарювання різних форм власності Кабінет Міністрів України за поданням спеціально уповноваже­ного центрального органу виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності створює спеціалізовані державні небанківські інно­ваційні фінансово-кредитні установи.