Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

104.. Між нар фін-кред установи., ф-ї.

Найбільш впливовою міжнародною фінансово-кредитною установою є Група Світового банку, основою якої є Міжнародний банк реконструкції та розвитку(МБРР). Завдання Світового банку полягає у сприянні економічному зростанню країн, що розвиваються. До групи Світового банку входить п'ять міжнародних організацій:

-Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР);-

-Міжнародна асоціація розвитку (МАР);-

-Міжнародна фінансова корпорація (МФК);-

-Багатостороннє агентство гарантії інвестицій (БАГІ); -

-Міжнародний центр врегулювання інвестиційних суперечок (МЦВІС).

Діяльність МБРР зосереджена на двох сферах: макроекономічна стабілізація та інституційні зміни. Активні ше він діє в нституційній сфері : надає допомогу в здійсненні приватизації , зміні форм власності , впровадженні антимонопольних заходів, розвитку торгівлі, пропагуванні реформ.

Організація групи Світового банку МАР видає безпроцентні позики найбіднішим кра нам світу.

МФК найбільше джерело прямого фінансування проектів приватного сектора в країнах, що розвиваються. Корпорація фінансує проекти, як не можуть на прийнятних умовах одержати суттєвої підтримки з інших джерел. На відміну від МБРР, Міжнародна фінансова корпорація надає позики без урядових гарантій, а весь фінансовий ризик вона відносить на рахунок проектів зі своїми партнерами.

БАГІ засновано з метою сприяння країнам, що розвиваються, у залученні іноземних інвестицій. БАГІ забезпечує гарантії інвестицій, захищаючи інвесторів від таких некомерційних ризиків, як війна або націоналізація. Організація надає консультативні послуги на рівні уряду, допомагає знайти шляхи залучення приватних інвестицій.

МЦВІС засновано для сприяння припливу міжнародних інвестицій шляхом створення умов для примирення й урегулювання спорів між урядами та іноземними інвесторами.

Сприянню функціонування міжнародної валютної системи займається спеціалізована міжнародна організація Міжнародний валютний фонд (МВФ), який здійсню три основні функції: 1) визначення та контроль за дотриманням угод у галузі міжнародних валютних відносин; 2) надання державам-членам можливостей для дослідження проблем, ведення переговорів; 3) надання кредитів країнам, що відчувають труднощі у галузі платіжного балансу.

105.. Спеціальні економічні зони (сез).

"Вільна економічна зона (ВЕЗ) - це частина території країни, на якій товари розглядаються як об' кти, що знаходяться за межами митної території, не підлягають звичайному митному контролю та оподаткуванню . Основна задача ВЕЗ полягає у залученні інвестицій і нових технологій, створенні нових робочих місць, збільшенні валютних надходжень до країни, розвитку інфраструктури тощо. За допомогою таких зон вирішуються стратегічні задачі економічного зростання окремих регіонів, врешт-решт, народного госодарства всієї країни.Особливою групою вільних економічних зон, є зони, які створюються з метою розвитку певної сфери діяльност (галузі). До них відносять туристичні (рекреаційн ) зони, вільні страхові зони, банківські вільні зони та інш .

Діяльність ВЕЗ в Україні , процедуру їх створення, взаємовідносини з місцевою виконавчою владою регламентує ціла низка законів. Але головними е Закон України "Про загальні засади створення й функціонування спеціальних (вільних) економічних зон" від 13 жовтня 1992 p. Концепція створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні, затверджена Постановою Кабінету Міністрів від 14 березня 1994 p. Метою створення СЕЗ задекларовано залучення іноземних інвестицій, активізація спільної з іноземними інвесторами підприємницької діяльності для нарощування експорту товарів і послуг, збільшення поставок на внутрішній ринок високоякісної продукції та послуг, залучення й упроваджені їм нових технологій, ринкових методів господарювання, розвитку інфраструктури ринку, поліпшення використання природних і трудових ресурсів, прискорення соціально-економічного розвитку Укр.