Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.. Залучені ресурси кб

У світовій банківській практиці всі залучені ресурси за способом їх акумуляції групують таким чином:

1) депозити;

2) не депозитні залучені кошти.

Депозит (вклад) — це грошові кошти у готівковій або безготів­ковій формах, національній або іноземній валютах, передані до бан­ку їх власником або третьою особою за рахунок і за дорученням власника для зберігання на визначених умовах.

Недепозитиі залучені кошти — це кошти, які банк отримує у вигляді позички або шляхом продажу власних боргових зобов'язань на грошовому ринку.

Недепозитні джерела банківських ресурсів відрізняються від депозитних тим, що мають, по-перше, неперсональний характер, тобто не асоціюються з конкретним клієнтом банку, а залучаються на ринку на конкурентній основі, і, по-друге, ініціатива залучення цих коштів належить самому банку.

Недепозитними залученими рес. користуються в основно­му великі банки. Придбання недепоз. коштів здійснюється ве­лики-ми сумами, тому їх вваж. операціями, що мають оптовий хар-р.

4.. Види депозитів та їх х-ка

Депозит (вклад) — це грошові кошти у готівковій або безготів­ковій формах, національній або іноземній валютах, передані до бан­ку їх власником або третьою особою за рахунок і за дорученням власника для зберігання на визначених умовах.

Сучасна банківська практика характеризується значним різнома­ніттям вкладів депозитів, які бувають

залежно від категорії вкладника:

– депозити юридичних осіб;

– депозити фізичних осіб;

залежно від строку і порядку вилучення:

вклади до запитання( розміщ-ся в б на розрах.або пот.рах-ку клієнта, викор.для зд-ня пот.розрах-в власника рах-ку з партнерами, вони є нестабільн, на вимогу кл-та кошти з пот.рах-ка в б-я час можуть вилуч-сь через видачу готівки, виконання плат.доручення, сплату чеків або векселів);

строкові вклади(Строкові депоз залучаються Б на певний строк. Вони знаходяться в повному розпоряджені Б на строк і умовах за згодою між власником коштів та Б і при закінчені строку можуть бути вилучені вкладником у будь-який момент. Строкові депоз не використовуються для поточ платежів. За такими депоз нараховується депоз відсоток розмір якого вищий ніж розмір % за депозитами.)

залежно від економічного змісту:

• вклади до запитання;

• строкові вклади;

• ощадні вклади;

• цінні папери.

6.. Ощадні (депозитні) сертифікати.

Ощад сертифікат є формою строкових вкладів і представляє собою письмове посвідчення Б-емітента про внесок грош коштів і яке дає право власнику, або його правонаступнику на отримання вкладу і % по ньому по закінченю встановленого терміну. Б який випускає сертифікати самостійно розробляє умови випуску та їх обігу. Для забезпечення вигідного розміщення своїх сертиф в умовах випуску повинні бути враховані слідуючі моменти: 1 широка реклама, 2 гарантію платежу за сертифікатами, 3 зручна для акладника мінімальна межа вилученю сертиф, 4 гнучкий механізм перегляду % ставок, 5 стандартні умови випуску (кратний номінал 500, 100), 6 зручні дати випуску і погашення сертифікату

На Укр згідно ЗУ “Про ц.п та фондову біржу” діють лише ощадні сертифати, їх класифікація: 1 в залежності від строку обігу: строкові та дозапитання, 2 за умовами випуску: разово та серіями, 3 в залежності від власника: іменні та на предявника, 4 в залежності від виду валюти: в нац та іноз

Ощад сертиф можуть бути придбані лише за рахунок власних коштів.