Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

143.. Охарактеризуйте політику держави з залучення іноземних інвестицій.

Державна політика щодо залучення іноземного капіталу здійснюється Кабінетом Міністрі в Укр спільно з НБУ і регулюється Верховною Радою Укр. Державна політика Укр щодо залучення іноземного капіталу проводиться за такими напрямками як:

--визначення умов для здійснення іноземних інвестицій;

--визначення пріоритетних сфер для іноземного інвестування;

--визначення системи інвестиційних пільг для іноземних інвесторів;

--визначення системи гарантій щодо захисту прав іноземних інвесторів;

--визначення вимог до інвесторів, які претендують на одержання додаткових

пільг та інше,

Крім визначення галузевих пріоритетів, велике значення має визначення регіональних пріоритетів. Державна політика в цьому напрямку визнача регіони, які найб льше потребують участі іноземного капіталу. Така політика проводиться через створення спеці альних (ві льних)економічних зон.

144.. Охарактеризуйте ринок інвестицій та інвестиційних товарів.

Інв ринок (ринок інв-й та ринок інв товарів) – це сук-ть ек відн-н, які склад-ся між продавцями та споживачами інв-х тов-в і послуг, а також об’єктів інв-ня в усіх його формах.

Ринок інв-й (обмін інв-ми) хар-ся пропозицією інв-й (к-лу)із боку інв-рів, що виступають у даному вип. як продавці, і попитом на інв-ї з боку потенц учасників інв д-ті,які виступають у ролі покупців інв-й (к-лу).

Існує 2 види інв попиту:

  1. потенц попит виникає при відсутності намірів юр чи фо при наявності доходу(прибутку) направляти його на інв-ня.

  2. Конкр попит (пропоз-я к-лу) х-ся конкретною реалізацією намірів суб’єктів інв д-ті на ринку.

У момент реалізації інв-й(продажу інв к-лу) на ринку їм протистоїть ринок інв товарів або об’єктів інв д-тію. Ці товари неоднорідні і можуть існувати як у грош, так і в натур-мат формі. Осн фактором, який визначає масштаби функціонування інв товарів є їх сук пропозиція, яка породжує інв попит.

Функц-ння інв ринку зд-ся через інфрастр-ру, яка формує інф-не та обслуговуюче середовище, яке дозволяє інвестору працювати з мінімальним ризиком.

Складові інфрастр-ри ринку інв-й:

  1. регулююча – зд-є впорядкування інв відн-н шляхом установлення правил, стандартів та критеріїв поведінки на ринку.

  2. Функціональна – це фін-кредитні інститути та сервісні організації, які зд-ть спеціалізовану д-ть із:

    • залучення тимч вільних коштів на фін-ня інв проектів,

    • створення правових, економ і організац умов для сталого р-ку прив п-цтва

    • спів роб-ва з між нар-ми, іноз та укр. П-цтва

    • страх-ня проектних та кред ризиків.

  3. інформаційна – включ в себе ділові видання, Інтернет сайти рейтингових с-м привабливості п-в тощо.

145.. Охарактеризуйте види та особливості обігу боргових цінних паперів.

Облігація-цп. , що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цп. у передбачений строк із виплатою проценту. Облігації п-в випускаються п-вами усіх ворф власності, обєдн. П-в АТ випускаються іменними і на пред’явника , процентні і безпроцентні .Облігації внутр. Та місцевих позик випуск. На пред’явника .Рішення про випуск приймається КМ або місцевими радами. Кошти, одержані від сих облігацій , направляються відповідно до республіканського і місцевих бюджетів. Обл. Зовн. Держ. позик це цп. , що розміщуються на міжнародних фонд. Ринках і підтер. Зобов’язання України відшкодувати пред’явникам їх номінальну вартість з виполотою проценту. Казначейські зобов’язання України це вид цп. на пред’явника , що розміщуються виключно на добровільних засадах серед населення. Засвідчують внесення їх власниками грош. Коштів до бюджету і дають право на одержання доходу. Ощадний сертифікат-письмове свідоцтво банку про депонування держ. коштів, яке засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку депозиту і процентів по ньому. Інвестиційний сертифікат це цп., який випускається компанією з управління активами пайового інвест. фонду. Та засвідчує право власності інвестора на частку в пайовому ін вест. Фонді. Вексель - цп. який засвідчує безумовне грошове зобов’язання , за яким одна особа зобов’язана сплатити іншій визначену суму у визначений строк. Векселя бувають комерційні, фінансові, переказні, доміцільовані.