Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

96.. Банківські послуги.

Банк. послуги (БП) - ті дії банк. установ на замовл. клієнтів, які не пов’яз. із залуч. дод. рес. Осн. форма оплати БП - комісії.

Внесок сфери послуг у внутрішній національний продукт України стає дедалі вагомішим.

Сьогодні комерційні банки України долають етап свого розвит­ку, що супроводжується глибокою структурною трансформацією. Це потребує зміни пріоритетів і методів роботи. Одночасно відбувається перехід до динамічного і конкурентного банківського співто­вариства, орієнтованого на комерційний успіх, на ринок. У зв'язку із цим великого значення набуває управління банківськими послугами, розширення їх спектра та здешевлення витрат на їх надання

Успішна діяльність будь-якого банку великою мірою визначається колом операцій, які він пропонує своїм клієнтам. Стимулюючими факторами, що сприяють розширенню спектра послуг є, по-перше, зростання конкуренції у банківській сфері; по-друге, зниження прибутковості тра­диційних операцій, зокрема кредитних; по-третє, прагнен­ня банків мати прибуток; по-четверте, відносна свобода, надана законами, які регулюють банківську сферу.

БП: ліцензовані (їх надання потребує ліцензії НБУ: касове обслуг., інкасація та прервез. гр. цінностей, залуч. депозитів юрид. і фіз. осіб), неліценз., чисті (послуги, що не несуть будь-якого ризику для активів банку, крім ризику операц. помилок), сурогатні (послуги, кінцевий результ. здійсн. яких може вплинути на активи банку), комісійні (послуги, за надання яких банк стягує з клієнта плату у вигляді комісії), гонорарні (банк отр. від клієнтів обумовлену наперед плату: лізинг, трастові, консультаційні послуги), спредові (чисті доходи від них форм. як різниця між комісією, отр. від клієнта та сплаченою при організ. даної послуги), балансові (облік. на балансових рах.: кредитні, інвест., валютні), позабалансові (гарантії, поручительство, консультації) тощо.

Ринок БП в У. перебув. на стадії формув. Найб. попитом корист. послуги розрах.-касового хар-ру.

ІН ВЕСТ

97. Охарактеризуйте зміст економічної категорії “інвестиції”.

В Україні теоретичне пізнання категорії “інвестиції” знайшло своє відображення в Законі України від 18.09.91р. “Про інвестиційну діяльність” та в Законі України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.97.

Згідно Закону України “Про інвестиційну діяльність” – інвестиції – це усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладається в об`єкти підприємницької та інших видів діяльності, у результаті якої створюється прибуток або досягається соціальний ефект. Це такі цінності: грошові кошти, цільові банківські вклади, паї, акції, ін.цінні папери; рухоме та нерухоме майно; майнові права; права користування землею та інші цінності.

У Законі України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” визначено. Що інвестиції – це господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти і майно.

Отже, інвестиції – це складне поняття, що об`єднує в собі різні економічні процеси, які впливають на обмін, розподіл та споживання національного продукту, тобто є фундаментальною основою суспільного відтворення.

За об’єктами вкладання коштів(майна):

- Реальні – вкладення коштів (майна)у реальні активи – мат і немат.

- Фінансові – вкладення коштів у фін інстр-ти (активи), переважно ЦП.

За х-м участі у справах п-ва:

- прямі – внесення коштів або майна в ст. к-л юо в обміна на корпорат права, емітовані такою юо.

- портфельні – придбання ЦП, деривативів та інш фін інстр-в за грош кошти на фонд ринку.

За періодом інв-ня:

- корстр – до 1 р

- довгостр – б 1р

За формами вл-ті інв-в:

- прив – їх зд-ть фо, а також юо з прив к-лом

- держ – держ чи місц органи вл, держ п-ва з бюдж фондів

- іноз – фо і юо іноз д-в

- спільні – суб’єкти певної д-ви та іноз д-в

За регіон ознакою:

- вн – їх зд-ть об’єкти інв-ня в межах д-ви

- зовн – поза її межами.