Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

154.. Балансові і поза бал.Бухг.Рах-ки, х-ка і клас-я

Балансові рахунки – рахунки, що відображають елементи балансу: А, З, К. (1-7 клас).

Отже, до складу постійних балансових рахунків (1-5 клас) входять рахунки, на яких обліковуються елементи балансу.

Рахунки активів(гот кошти, кошти в ін б, кредити надані суб’єктам госп д-ті) – це активні рахунки, які відображають наявність та зміни різноманітних активів банку. За характером рахунки для обліку активів є активні і завжди мають дебетове сальдо. Збільшення активів відображається по дебету , а зменшення – по кредиту. Залишок на кінець облікового періоду обчислюється за формулою: залишок на начало облікового періоду (дебет) + дебетовий оборот – кредитовий оборот.

Рахунки зобов’язань(кошти ін б, кошти кл-в, суборд борг) – це пасивні рахунки, які відображають наявність та зміни заборгованості банку. Рахунки для обліку зобов’язань – пасивні і можуть мати тільки кредитове сальдо. Збільшення зобов’язань відображається по кредиту, а погашення по дебету. Залишок на кінець облікового періоду обчислюється за формулою: залишок на начало облікового періоду (кредит) + кредитовий оборот – дебетовий оборот.

Рахунки власного капіталу(Стат к-л б, рез к-л, прибутки і збитки мин року) – це також пасивні рахунки, які відображають зміну власного капіталу. Рахунки для обліку капіталу – пасивні і також мають кредитове сальдо. Механізм запису операцій за рахунками капіталу такий самий як і за рахунками зобов’язань.

З метою уточнення оцінки окремих видів активів, зобов’язань та джерел власного капіталу до постійних балансових рахунків відкривають контрарні рахунки. За призначенням контрарні рахунки є регулюючими. Контрарні регулюючі рахунки уточнюють оцінку постійного балансового рахунку в бік зменшення і в балансі відображаються зі знаком мінус. Контрактивні відображаються на стороні активів, контр пасивні - на стороні зобов’язань або капіталу. Тому, якщо постійний балансовий рахунок , до якого відкритий регулюючий рахунок, є активний, контрарний до нього буде пасивним і мати назву контрактивний, тобто він протистоїть активному рахунку. Якщо ж постійний балансовий рахунок є пасивний, то регулюючий рахунок, що протистоїть йому, буде активним й матиме назву контрпасивний .

До тимчасових належать рахунки (6,7 клас) для обліку доходів та витрат банку. Облік витрат банку ведеться за елементами, а доходів – за видами.

Рахунки витрат - це активні рахунки, які використовують для обліку накопичення витрат за їх елементами впродовж повного звітного періоду. Рахунки доходів – це пасивні рахунки, які призначені для обліку накопичення доходів за їх видами впродовж повного звітного періоду. Їх називають тимчасові тому, що по закінченні повного облікового періоду вони підлягають закриттю.

Позабалансові рахунки (9 клас) поділяють на дві категорії в залежності від об’єктів обліку.

Рахунки першої категорії призначені для економічних за змістом об’єктів обліку: тверді умовні зобов’язання та умовні вимоги банку. Твердими їх називають тому, що банк не може відмовиться від виконання угод , де таки зобов’язання та вимоги передбачені в односторонньому порядку та уникнути штрафних санкцій у випадку їх не виконання.

Характер рахунку визначається в залежності від того, як такий рахунок переходить на баланс у випадку виконання банком його зобов’язання або вимоги.

Характеристика рахунків — актив або пасив — визначається так:

- позабалансовий рахунок — активний, якщо при переведенні його на баланс дебетується балансовий рахунок

- позабалансовий рахунок — пасивний, якщо при переведенні його на баланс кредитується алансовий рахунок.

Друга категорія позабалансових рахунків використовується з метою забезпечення контролю за правильністю і своєчасністю здійснення операцій за балансовими рахунками. Таки рахунки прийнято всі вважати активними.

Для реалізації метода подвійного запису на позабалансових рахунках використовується технічний позабалансовий рахунок, який називають контррахунком. Він є контррахунком до будь – якого позабалансового рахунку і має характер активно – пасивний.

  • Позабалансові рахунки кореспондують тільки між собою і ні в якому випадку не можуть кореспондувати з балансовими рахунками. Використання позабалансових рахунків дозволяє отримувати інформацію про операції банків, які пов’язані з використанням новітніх фінансових інструментів і є додатковим джерелом прибутків банку.