Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

93.. Небанківські фінансово-кредитні установи, їх види

Небанківські фін. посередники- об’єктивно необх. явище у ринк. економіці Вони не тільки є потужними конкур.у бор-бі за вільні грошові капітали, що саме по собі має позитивне знач., а й беруть на себе надання економ. суб’єктом, таких фн. послуг, виконання яких не вигідно чи законодавчо заборонено банкам. Тому всякий розвиток небанківського посередництва є важливим економ. завданям уряду та ЦБ, В Укр. небанківські фін. посередники набули ще меншого розвитку, ніж банки. Причина гальмування розвитку цих посередницьких структур грош. ринку криється теж у недостатньому поступові економіки,у повільній її ринк. трансформації, у низькому життєвому рівні нас. та незначних грош. заощ.

Небанківські фін. посередники:

1) договірні фін-кред. Установи, які залуч кошти на підставі договору з кредитором:

-страхові компанії- це фін посередники, що спеціаліз-ся на наданні страхових послуг.Їх д-ть полягає у формуванні на підставі договорів з юо і фо(через продаж страх полісів)спец-х грош фондів, з яких зд-ся виплати страхув-кам грош коштів в обумовлених розмірах у разі настання певних подій(страх випадків).

-пенс. Фонди-це спеціаліз фін посередники, які на догов основі акумулюють кошти фо та юо у цільові фонди, з яких зд-ть пенс виплати громадянам після досягнення певного віку.Бувають держ.і прив)

-ломбарди-фін посередник, що спец-ся на видачі позичок населенню під заставу Рух майна.Кошти ломбардів форм-ся із внесків засновників, прибутку від його д-ті, виручки від реаліз-ї заставленного майна.

-лізингові компанії- фін посередники, що спец-ся на придбанні предметів тривалого користування(трансп засобів, обладнання, машин тощо) та передачі їх в оренду фірмам-орендарям для використання у вир д-ті, які поступово сплачують їх вартість протягом визнач строку (5-10 і більше р).

-факторингові компанії-фін посередники, що спец на купівлі у фірм права на вимогу боргу. Ці права існують у вигл дебіт рах-в за поставл товари, виконані роб, над послуги. Сплату по цих рах-х при настанні строків одержує фактор компанія.

2) Інвестиційні фінансово- кредитні установи, які залучають кошти через продаж кредиторам (інвесторам) своїх акцій, облігацій, паїв тошо

-інвестиційні фонди – (банки, компанії) – це фін пос, що спец на упр-нні вільними грош коштами інв-го призначення.Вони спочатку акумуллюють грош кошти дрібних прив інвесторів шляхом випуску власних ЦП, а потім розміщують їх в акції інших корпорацій та в держ ЦП.

-фінансові компанії- мають ту хар-ну особливість, що мобілізовані звичайним для інв-х посередників шляхом (через продаж своїх ЦП) кошти направляють у позички фо і юо для придбання тов-в вир чи спож призначення.

-кредитні тов-ва- (кооперативи, спілки) – це посер-ки, що прац-ть на коопер засадах і спец на задоволенні потреб у кредиті своїх членів, переважно п-в малого і сер бізнесу б-я форми вл-ті, фермерських і дом госп-в, фо.

94.. Поняття банку, признач і клас-я.

В ЗУ "Про банки і банк. діяльність" банком названо будь-яку установу, що виконує функції кредитування, касового і розрахункового обслуговування народного господарства та здійснює Інші банківські операції, передбачені цим законом.

Банк в правовому відношенні — це будь-який фінансовий посередник, що виконує одну або декілька операцій, віднесених законом до банківської діяльності.

Банк в економ. розумінні - це фінансовий посередник, який виконує комппекс базових операцій грошового ринку: мобілізацію коштів, надання їх в позички, здійснення розрахунків між економічними суб'єктами.

Ком. б. здійснюють на договірних умовах кред., розр.-касове та ін. банк. обслугов. юр. і фіз. осіб. Приймають і розміщують грош вклади своїх кл-в, ведуть рахунки банків-кореспондентів.

Класифікація за формою власн.: унітарні (мають 1 власника в особі держ. чи прив. особи, їх в Укр. 2 - Ощадбанк і Ексімбанк) і колективні (частка капіталу кожного засновника обмежена - 35% стат. фонду банку).

За орг. формою : ВАТ і ЗАТ (84% від заг. к-ті; стійкі і надійні), ТОВ(16% від заг. к-ті; банк не є власником капіталу).

За розміром активів : малі, середні (активи понад 10млн грн.; їх найбільше) і найбільші (активи понад 1млрд грн. "Промінвестбанк").

За філійною мережею: багатофілійні (Ощадбанк 15тис одиниць, АКБ "Україна" 500 одиниць, "Аваль" 200), мало-, без-. Більшість банків у Україні мало- і безфілійні.

За діапазоном операцій і сектором ринку: універсальні (викон. широк. спектр операцій і надають різні послуги - їх більшість), банки з клієнтською спеціалізацією (засновники і переважні клієнти є кооперативи: Правексбанк, Олбанк, "Альянс"), б. з галуз. спец-ю (обсл. переважно юр. та фіз. осіб у межах певної галузі госп-ва: АКБ "Україна", Промінвестбанк, "Надра") , б. з функціональною спец-ю (викон. вузьке коло спеціаліз. операцій - інвестиційні, інноваційні, ощадні, іпотечні банки. Укрінбанк, Ощадбанк, Ексімбанк).