Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

115.. Механізм ціноутворення в інвестиційній сфері.

Головна ф-я ціни-це кількісне вираження вартості пр-ї. Ціна має планово-облікову фун-ю, є основою для укладання угод та зд-ня розрахунків за вироблену пр-ю та виконані роботи.

В інвестицій сфері існ-ть такі особливості ціноутворення:

  1. Для визначення вартості будівництва застос-я дворівнева сист-ма цін, яка включає базисну кошторисну вартість будівництва та вартість, яка визнач-я на стадії укладання підрядних контрактів. Базисна кошторисна вартість визн-ся на етапі розробки проектно- кошторисної док-ї за кошторисними нормами та цінами. Договірна ціна враховує додаткові витрати замовника та підрядчика. Ціни на буд-у пр-ю в недерж-у секторі затвердж-ся замовником або інвестором.

  2. В інвестицій сфері можуть визначатись ціни споживчої одиниці пр-ї. Напр., вартість 1 кв. м. житла, вартість одного ліжка-місця (для лікарні).. такі ціни застос-я при продажі буд-ї пр-ї.

  3. Ціни на будівничу працю визнач-я індивід-м кошторисом. Навіть, якщо це типові об’єкти. Це зумовлено різною вартістю земельних ділянок, обсягом нольового циклу, різною вартістю спорудження інфраструктури.

  4. Ціни в інвестицій сфері виконують планово-облікову ф-ю. Вони є підставою для укладання договорів та зд-я розрахунків за роботи і послуги, а також підставою для складання звітів.

При визначенні ціни в інвестицій сфері застос-я метод нормування поточних витрат та планових нагромаджень.

116.. Фінансові інвестиції, пон і цілі

Фінансові інвестиції – це вкладення кошетів у финансові інструменти, серед яких переважають цінні папери, із метою одержання доходу (прибутку) у майбутньому.

Під фінансовими інструментами розуміють контракти, які одночасно приводять до виникнення (збільшення) фінансового активу в одного підпривмства і финансового зобов'язання або інструмента власного капіталу в іншого.

Цілі фі-х інв-й: Безпека-це неуразливість фін-х інв-й від коливань та потрясінь на інв-му ринку. Стабільність отрим-я доходу. Доходність-прибутковість яку в змозі приносити інв-ї. Зростання-спроможність фін-х інв-й нарощувати капітал. Це притаманне лише для акцій. Найбільшим чином цьому відповідають акції швидко зростаючих компаній у передових галузях. Інвес-р погоджується на невеликі дивідентиз одночасним швидким подорозченням капіталу. Ліквідність-можливість швидкого перетворення у гроші. Жодному ЦП не притаманні всі ці якості одночасно. Для досяг-я вище вказаних цілей інвестор повинен застос-ти метод диверсифікації, тобто розподілення кап-лу, що інв-ся між різними фін-ми інстр-ми, різних емітентів з різними термінами погашення. Сходинкова диверсифікація—отрим-я дивідентів в різні місяці або квартали.

117.. Цп, клас, х-ка, особл обігу.

ЦП – це грош док, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідн-ни між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як пр, виплату доходу у вигл дивід або %, а також можл-ть передачі грош і інш прав, що випливають з цих док-в, іншим особам.

Усі ЦП можуть бути викор-ні для зд-ня розрах-в, а також як застава для забезпечення платежів і кредитів.

Основними формами цп. є:

Бездокументарна форма цп-це здійснення зберігачем обліковий запис, який є підтвердженням права власності на цп.

Документарна -це паперова форма цп., що містить реквізити відповідного виду цп., певної емісії ,дані про к-ть цп. та засвідчує сукупність прав наданих цими паперами. Випуск у докум. іормі здійснюється емітентом шляхом виготовлення сертифікатів, які випускаються з урахуванням вимог, визначених держ. комісією з цп. та фондового ринку. У бедокум. формі емітент оформляє глобальний сертифікат і передає його .

Відповідно до чинного законодавства в Україні можуть випускатись та обертатись на фондовому ринку такі види цп.:

1.Основні (боргові та права власності):

1Акції

2Облігації внутрішніх та завніш. Держ. позик

3Обліг. Місцевих позик

4Облігації підприємств

5Казначейські зобов’язання республіки

6Ощадні сертифікати

7Інвестиційні сертифік.

8Векселі

2. Похідні цп

1Форвардні контракти

2Опціони

3Депозитарні розписки