Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

111.. ОцінКа ефективності інвестиційного проекту

Першим етапом у визначенні показників ефективності інвестиційного проекту є аналіз та оцінка грошових потоків інвес­тиційного проекту, які базуються на прогнозній інформації про пе­редбачений обсяг випуску та збуту продукції, величині опе­раційних витрат, аналітичних висновках про початкові та на­ступні потреби в активах довгострокового користування та чисто­го оборотного капіталу. Для розрахунку грошового потоку пла­новий строк реалізації капіталовкладень рекомендується поділити на три відрізки часу за періодами виникнення грошових коштів:

1. розробка та початкові інвестування проекту;

2. експлуатація інвестиційного проекту;

3. завершення проекту.

Завершальним етапом оцінки грошового потоку від інвестиційного проекту є складання плану.

Після складання плану грошового потоку інвестиційно­го проекту переходять до його оцінки ефективності, яку не­обхідно проводити за таких принципів:

• Ефективність інвестованого капіталу, оцінюється шляхом порівняння грошового потоку , що формується в процесі експлуатації інвестиційного проекту та початкової інвестиції. Проект визнають прибутковим, якщо забезпе­чується повернення усіх інвестицій при прийнятній для всіх інвесторів нормі доходності.

• Обов'язкове приведення до справжньої вартості як інвестовано­го капіталу, так і суми грошового потоку. Приведення здійс­нюється диференційовано по кожному етапу подальшого інве­стування.

• Процес дисконтування усіх грошових відтоків та притоків здійснюється за дисконтними ставками, які вибираються в за­лежності від особливостей інвестиційного проекту.

• Для розрахунку показника ефективності інвестицій як ставки проценту, яка вибирається для дисконтування, можуть бути використані: середньозважена вартість капіталу; середня депозит­на чи кредитна ставка; індивідуальна норма прибутковості; рівень ризику та ліквідності інвестицій тощо.

112.. Оцінка інвестиційного проекту в умовах невизначеності

Основними причинами для невизначеності — є інфляція, зміни в технології, хибна одиниця проектної потужності, пору­шення строків будівництва тощо. Проблема невизначеності по­силюється також порушенням часових строків на виконання кожної фази проекту. Тому, вкладаючи свої кошти в інвестицій­ний проект, інвестор має визначити вплив інфляції на оцінку інвестицій, оцінити результати аналізу чутливості проекту, аналізу беззбитковості та аналізу еквівалента певності та прийня­ти правильне рішення щодо вкладання коштів.

Рішення про проведення оцінки в умовах невизначе­ності приймається лише в тому випадку, якщо існують серйозні сумніви відносно життєдіяльності інвестиційного проекту.

1) Вплив інфляції на оцінку інвестицій.

Інфляція — це загальне підвищення цін. Коли росте інфляція, реальна вартість сподіваних грошових потоків падає. Якщо інвестор не врахує ризик інфляції, то КРУ або ІКК можуть бути штучно завищені. Таким чином, в процесі аналізу інвес­тиційного проекту, варто врахувати інфляцію, корегуючи або грошові потоки за проектом, або ставку дисконту.