Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

127.. Визначте функції держави як суб'єкту інвестування.

Держава є активним учасником інвестиційної діяльноств в Україні. Вона бере участь в інвестиційному процесі як прямо, так і через свої інституції: органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, НБУ,Фонд держмайна, Держ. атимонопольний комітет Міністерства фінансів України та ін.

Держава здійснює інвестування тих галузей і виробництв, продукція яких має загальнонаціональний характер. До форм побічного впливу держави на інвестиційну діяльність можна віднести наступні: державне кредитування, державні позики, роздержавлення і приватизацію та ін. Держава здійснює захист національного ринку шляхом митної та податкової політики, тим самим заохочує розвиток національного виробництва, експорт товарів, прагне залучити іноземні інвестиції.

128.. Охарактеризуйте напрямки інвестиційної діяльності комерційного банку.

Банки в процесі інвестиційної діяльності поряд із традиційними функціями кредитно-розрахункового та касового обслуговування, депозитними операціями значно розширюють свою діяльність через запровадження операцій з цінними паперами, зокрема, виконують функції депозитаріїв та незалежних реєстраторів цінних паперів акціонерних товариств; інвестиційного кредитування; проектного фінансування; довірчих операцій; обслуговування іноземної інвестиційної діяльності

129 Охарактеризуйте основні методи оцінки ефективності вкладень в. Інвестиційні проекти.

Першим етапом у визначенні показників ефективності інвестиційного проекту є аналіз та оцінка грошових потоків інвес­тиційного проекту, які базуються на прогнозній інформації про пе­редбачений обсяг випуску та збуту продукції, величині опе­раційних витрат, аналітичних висновках про початкові та на­ступні потреби в активах довгострокового користування та чисто­го оборотного капіталу. Для розрахунку грошового потоку пла­новий строк реалізації капіталовкладень рекомендується поділити на три відрізки часу за періодами виникнення грошових коштів:

1. розробка та початкові інвестування проекту;

2. експлуатація інвестиційного проекту;

3. завершення проекту; Завершальним етапом оцінки грошового потоку від інвестиційного проекту є складання плану.

В залежності від основних принципів оцінювання ефек­тивності інвестиційних проектів використовується ряд методів. які умовно можна поділити на такі, у розрахунках який викорис­товується дисконтування, та такі. у розрахунках який дисконту­вання не використовується.

До методів, в яких використовується дисконтування відносять:

• Метод розрахунку чистого приведеного доходу (НРУ);

• Метод визначення індексу рентабельності інвестицій (РГ),

• Метод визначення внутрішньої норми доходності інвестицій(ІКК).

До методів, які не передбачають використання кон­цепції дисконтування відносять:

• Метод визначення строку окупності інвестицій(РР);

• Метод визначення бухгалтерської рентабельності інвестицій (КОГ) або середньої норми прибутку на інвестиції (АКК). Далі більш детально зупинимося на їх розгляді. І. Метод розрахунку чистого приведеного доходу (МРУ). Це метод аналізу інвестицій, який базується на визначені величи­ни. одержаної шляхом дисконтування різниці між усіма річними відтоками та притоками реальних грошей, які накопичуються протягом всього життя проекту