Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

124.. Назвіть та охарактеризуйте основні схеми та джерела фінансування реальних інвестиційних проектів.

Проект, з однієї сторони, можна розглядати як деякий захід із заздалегідь визначеною метою, досягнення якої означає завершення проекту, а з іншої — це одноразова сукупність задач і дій, яка має характерні ознаки:

- чіткі цілі, які повинні бутїГдосягненні з одночасним виконан­ням ряду технічних, економічних та інших вимог;

- внутрішні та зовнішні взаємозв'язки операцій, задач і ресурсів, які потребують чіткої координації у процесі виконання проекту;

- визначені строки початку й закінчення проекту;

- обмежені ресурси;

- певна ступінь унікальності цілей проекту, умов здійснення;

- неминучість різних конфліктів.

Найчастіше на практиці інвестиційний проект — це об'єкт реального інвестування, який може бути представленим у вигляді:

1: Інвестицій у підвищення ефективності виробництва. їх метою є, перш за все, створення умов для зниження витрат фірми за рахунок більш досконалого обладнання, навчання персоналу або переміщення виробничих потужностей в регіони з більш вигідними умовами виробництва.

2. Інвестицій у розширення виробництва. Завданням тако­го виду інвестування є розширення можливостей випуску товарів для ринків, що раніше сформувалися, в рамках уже існуючих ви­робництв.

3. Інвестицій у створення нових підприємств. Такі інвес­тиції забезпечують створення зовсім нових підприємств, які бу­дуть випускати товари, що раніше не виготовлялися фірмою, або дозволять фірмі вжити спробу виходу з товарами, що раніше вже випускалися, на нові для неї ринки.

4. Інвестицій заради задоволення вимог державних органів управління. Цей різновид інвестиції стає необхідним у тому разі, коли фірма опиняється перед необхідністю задовольнити вимоги властей в частині або екологічних стандартів, або безпеки про­дукції, або інших умов діяльності, які не можуть бути забезпечені лише за рахунок удосконалення менеджменту.

125.. Назвіть основні методи державного регулювання інвестиційної діяльності в Україні.

Активним учасником інв д-ті є д-ва. Вона бере участь в інв процесі як прямо через держ сектор ек-ки, так і побічно, через свої інституції: органи вик влади та місц самоврядування, Нацбанк, Фонд держмайна та Держ антимонопольний комітет Мін-во фін-в У та інші.

До форм побічного впливу д-ви на інв д-ть можна віднести наступні: держ кре-ня, держ позики, роздержавлення та приватизацію, податк регулювання, амортизац пол.-ку, ліцензування й квотування. Засоби непрямого впливу д-ва реалізує через свої інституції як учасник інв процесу. Д-ва зд-є захист нац-го ринку шляхом митної та податк пол.-ки, тим самим заохочує р-к нац виробника, експорт тов-в, прагне залучити іноз інв-ї.

126.. Охарактеризуйте права та обов'язки інвесторів та учасників інвестиційної діяльності.

Згідно чинного законодавства, інвестори - суб`єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об`єкти інвестування. Учасникоми інвестиційної діяльності можуть бути громадяни та юридичні особи України, ін.держав, які забезпечують реалізацію інвестицій.

Законом україни “Про інвестиційну діяльність визначено права та обов`язки суб`єктів інвестиційної діяльності.

Права:

- всі суб`єкти мають рівні права щодо здійснення інвестиційної діяльності.

- право володіти, користуватися та розпоряджатися об`єктами та результатами інвестицій, влючаючи реінвестиції та торгівельні операції на території України.

- право на придщбання необідному йому майна у громадян та юридичних осіб.

Обов`язки:

- додержувати державних норм і стандартів;

-виконувати вимоги державних органів та посадових осіб;

- подавати в установленому порядку статистичну та бухгалтерську звітність;

- не допускати недобросовісної конкуренції і виконувати всі вимоги антимонопольного регулювання.

Інвестори зобов`язані:

- подати фін. Органам декларацію про обсяги й джерела здійснюваних ними інвемтицій;

- одержати необхідний дозвіл на капітальне будівництво;

- одержати висновок експертизи інвестиц.проектів щодо додержання технолог., санітарно-гігієнічних та ін.вимог.