Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

130.. Визначте основні складові аналізу ризику в інвестиційній діяльності.

Інв-й ризик хар-є можливість виникнення непередбач фін-х втрат. Рівень ризику визначається як відхилення очікуваних доходів від інв-я від розрахункової або сер-ринкової величини. При розрахунках рівня ризику та розрахунках можл фін-х втрат викор-ть абсолютні та відносні показники. Абсол розмір фін-х втрат- це сума збитку спричиненого інвестору у зв’язку з появою несприятливих обставин, хар-х для даного виду ризику. Відносн -це відношення суми збитку до вибраного базов показника.

Методи вимірювання ризиків, які викор-ся для вибору варіанта вкладення інвестицій.

1. аналогій складається з вивчення досвіду інвест-ня, оцінки рез-тів реалізов проектів та екстраполяції їх на перспективу.

2. моделювання грунтується на теорії ігор. Гіпотетичний інвестиційний проект (модель) "проігрується" з метою визначення реакції конкурентів.

3. Демонстрац -дозволяє визначити сусп думку стосовно інвест проекту та з'ясувати коло потенц інвесторів.

4. матем статистики дозволяють з'ясувати ймовірність настання події. Оскільки ризик є супутником б-я варіанта вкладення інв-цій, розрахунки проводяться з метою мінімізації можл збитків, тобто визначається ймов-ть рівня втрат, ймов-ть того, що вони не будуть вище певно рівня, який є прийнятним для інвестора. По суті, методи матем статистики являють собою матем забезпеч-я методу аналогій.

5.Експертний -застос-ся тоді, коли інвестор не має достатньої статист інф-ї для проведення матеа-х розрах-в, або якщо проект не має аналогії. В цьому випадку залучаються експерти різного рівня і в подальшому зд-ся матем-а обробка отриманих рез-тів експертизи. Для того, щоб реально оцінити рівень ризику і розмір спричинених їм фін-х втрат розрахунки повинні зд-ся по кожному виду ризиків окремо.

Для визначення ризикованості інв-го проекту в цілому є такі категорії оцінки інв-й: 1.Безризикові інв-ї- (кор-стр держ ЦП –це в світ практиці), 2.Інв-ї з допустимим ризиком- тут критерієм ризику є можливість втрати чистого прибутку внаслідок реалізації проекту (Граничн знач-я =0,1, т.б інв-й проект відхиляється, якщо з вірогідністю 0,1 може настати втрата чистого прибутку), 3.Інв-ї з рівнем критичного ризику- тут критерієм є можливість втрати всього доходу від реаліз-ї проекту (0,01), 4.Інв-ї з катастрофічним рівнем ризику- виступає можливість втрати всіх активів інвестора, тобто банкрутства (0,001).

131.. Охарактеризуйте економічну сутність вартості капіталу інвестиційного проекту.

Вартість інвестиційного капіталу (В.і.к) — це необхідна ставка доходу, яку повинна мати фірма, щоб покривати витрати для за­лучення капіталів на ринку. Основними факторами, що визнача­ють вартість інвестиційного капіталу е: ризикованість доходів, вага заборгованості в структурі капіталу, фінансова стійкість компанії та інші фактори. В.і.к. можна розглядати як міру прибутковості підприємства, тобто існує пряма залежність між вартістю інв. капіталу та внутрішньою нормою доходності інвестицій (IRR). Якщо IRR>В.і.к., то фірма одержує більше, ніж витрачає на залучення коштів (проект прибутковий).

В.і.к також ототожнюється з премію за ризик, яку інвестори на ринку повязують із фірмою або цінними паперами. (чим вища премія на ризик, тим ризикована фірма або цінні папери.

Якщо В.і.к є необхідною ставкою доходу, яку фірма мусить сплачувати для залучення капіталів, то вона стає орієнтиром для вимірювання рівня прибутковості та ризику інвестицій.

Крім рівня прибутковості та ризику, на В.і.к впливає і те, які джерела фінансування залучаються для реалізації інвестицій (ціна власних та залучених різна).

Т.ч., основною проблемою у формуванні джерел фінансування інв проектів є визначення їх вартості залучення.