Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

194.. Camels

CAMELS – стандартна рейтингова система запроваджена вперше у США. НБУ використовує цю систему з 1998 року. Рейтинг банків визначений за цією системою є власністю НБУ і призначений тільки для внутрішнього використання. За цією системою оцінюються 6 показників діяльності банків за 5 – бальною шкалою (1 – найвища оцінка, 5 – найнижча оцінка).

Компоненти:1)достатність капіталу;2)якість б-ких активів; 3)якість менеджменту;4)надходження (рівень прибутковості активів, капіталу); 5)ліквідність б-у-нормативи, якість управлін-ня активами, пасивами; 6)чутливість до ринкових ризиків.

За результатами рейтингу виділяють 5 груп банків: 1 або 2 надійні за всіма показниками;3–б-ки, які мають суттєві недоліки у своїй діяль-ності; 4 або 5 - банки, які мають серйозні проблеми і вимагають нагля-ду. Рейтиннг б-у затвердж Началь-ник ТУ НБ, чи його заступник.

195.. Заходи впливу за поруш б-го законод-ва.

Головною функцією банк нагляду є виявлення проблемних банків і застосування відповідних заходів щодо них. З погляду банку проблемним є банк, який може збанкрутувати через неплатоспромож-ність чи неліквідність. До таких банків НБУ застос: 1. письмове застереження. 2.Скликан учасників б-у на збори- розроблення і прийняття програми фін оздоровлення. Програм включ: прич тяжкого фін стану, прогноз показн після програм, конкретн заходи покращ.Програм на 6 міс, може ще продовж на 6 міс, в кін НБ перевір банк і виріш його долю3.НБУ вимагає від кб припинити виплату дивідендів. 4. НБ вимагає підвищити розмір резервів на покриття ризиків від проведення активних операцій. 5 Встановлює для кб підвищені економ нормативи, 6 Забороняє КБ операції з підвищеним ризиком,7. накладає штрафи на керівників б або банк. 8 примусову реорганізацію (злиття,приєдн, поділ,перетвор), 9. призначає тимчаові адміністр для управління б. 10. нб може відкликати б ліцензію і ініціювати ліквідацію б.

196.. Ліквідації банків.

Підставою для ліквідації банку є : невиконання ним жодної операції з дня отриманняліцензії протягом1р, якщо банк є критично недокапіталізованим(не дотримується нормативів к-лу). Рішення про відклкання ліцензії і призначення ліквідатора приймає правління НБУ. Ліквідаторами можуть бути фіз (напр службовці НБУ) чи юр (аудиторська фірма, не менше 3 працівників і мають відповідний сертифікат). Робота ліквідатора і залучених до ліквідації осіб оплачується за рах б , який ліквідуєьться. Ліквідатор протягом 3-х днів з момента призначення зобов”язаний опублікувати в газеті “урядовий курєр” чи “голос Укр” повідомлення про початок ліквідації б. Коррах б в НБУ закривається, в б відкривається накопичувальний рахунок для забеспечення д-ті ліквідатора. Право органівупавління переходить до ліквідатора.

Повноваження ліквідатора: управляє майном б і забеспечує його збереження, здійснює інвентаризацію активів і архіву б, зд оцінку майна б згідно з чинними з-вом, визначає ліквідаційну масу, проводить роботу щодо повернення деб заборгованості, виявляє кредиторів б і складає їх реєстр, реалізує майно б і задовольняє вимоги кредиторів, складає ліквідаційний баланс. Банк вважається ліквідованим після його вилучення з державного реєстру банків. Рішення про таке вилучення приймає комісія НБУ з питань регул і нагляду. Процедура ліквідації б має бути завершена не пізніше 3-х років з дня прийняття рішення про відкликання ліцензії