Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

166.. Основні принципи організації та функціонування нбу

Принципи: 1)принцип незалежності Б. – згідно з законом органи законод. І викон.влади не мають права втручатися у виконання Б.фун-цій, які передбачені законом. НБУ надано право підтримувати ек.політику уряду доти доки вона не суперечить забезпеченню стабільності нац.грош.одиниці. Згідно з ЗУ НБУ заборонено надавати кредити уряду на фінансування дефіциту держ.бюдж.

2) принцип презид. Та парлам. Контролю за дія-тю НБУ. НБУ підзвітний президенту та ВР. Вони формують раду НБУ, призначають голову НБУ. Рада НБ щорічно інформує ВР про основні засади ГКП. Двічі на рік голова НБ інформує президента і ВР про ді-ть Б.і стан грош.ринку.

3) принцип централізації с-ми ба-в. ТУ НБУ є структурними підрозділами НБ без статусу юр.особи.

4) принцип ек.самост. НБ здійснює видатки за рахунок власних доходів у межах кошторису який затверджується радою НБ.

5) принцип єдності с-ми Б. Усі структурні підрозділи НБ керуються єдиними правовими нормами: закони, укази президента, постанови Кабмін.

6) принцип вертикальної структури управління Б. Всі посадові особи позначаються і підпорядковуються тільки по вертиуалі.

167.. Основні напрями діяльності цб.

Призначення та осн завдання ЦБ обумовлюють напрями його д-ті.

В узагальненому вигляді ЦБ є емісійним центром д-ви, банком банків, органом банк регулювання, банкіром і фін агентом уряду, провідником гр-кр пол-ки, огранном вал регулюв і контролю, інф-статист та аналіт центром гр і банк систем.

  1. ЦБ – емісійний центр готівкового грош обороту( монопол право еміс готівки, ЦБ здійс кредит емісію засобів оббігу в резулт якої збільш резерви КБ)

  2. ЦБ – “банк банків”, здійснює кредитне, розрах-ве і касове обслуг-ня КБ,

  3. ЦБ – орган банк-го регул-ня та нагляду( сприяння еф-ному р-ку банк с-ми та її надійність. Визначає певні прав і нормативи , що регламент д-ть КБ)

  4. ЦБ – банкір і фін агент уряду(зд-є розрах-кас обслуг уряду, бер уч у забезпеч косового виконання держ бюджету, відіграє помітну родь в упр-ні держ боргом)

  5. орган валютного регул-ня і контролю(форм валют і золотовал резервів),

  6. ЦБ – провідник грош-кред політики(визн орієнтири, визн обсяг грош маси і застосов різні види політик, зменш або збільш пропозицію грошей),

  7. Орган вал регул і контролю ( регламентує вал відн ек-х суб’єктів та їх д-ть на вал ринку, проводить курсову пол., управляє між нар ліквідними резервами)

  8. ЦБ – інформац-статистичний та аналітич центр банк си-ми( аналіз і прогнозування стану ек-ки країни.).

168.. Операції цб. Пасиви і активи цб.

ЦБ в процесі своєї діяльності здійсн пасивні та активні операції, а також надають послуги своїм клієнтам. Відмінності операцій ЦБ від операцій КБ:

1) мета проведення операцій;

2) клієнтура.

Пасивні – форм-ся ресурсна база:

1)ЦБ емітують готівку в обіг, продають готівку КБ в обмін на їх резерви, які зберігаються на рахунку в ЦБ. В свою чергу КБ забезпечують готівкою своїх клієнтів в обмін на депозити, які розміщ-ся на рах-х в КБ. Таким чином, ЦБ здійсн емісію готівки через КБ;

2) ЦБ залучають кошти КБ, тб КБ розміщ-ть на рах-х у ЦБ свої обов’язк резерви та (вільні) надлишкові резерви;

3) ЦБ залучають кошти урядових органів

4)ЦБ відкрив рах-ки на яких розміщ-ся іноземні депозити;

5) ЦБ можуть одерж-ти кредити від між нар валютн-фін і кредит установ(МВФ);

6) ЦБ можуть емітувати та розміщ-ти власні боргові зобов’язання;

7) ЦБ форм-ть власний капітал.

Узагальнюючи зміст пасивн операцій ЦБ,слід відзначити, що в пасивах балансу ЦБ знах-ть відображення базові гроші(грош база),тб гроші, які створ ЦБ, а саме: готівка в обігу та резерви КБ

.Активні:1)ЦБ проводять операції з ЦП, вони можуть купувати ЦП у КБ,фірм, нас-ня та продавати ЦП

2) ЦБ проводять кредитування(рефінанс-ня) КБ, тб надають позички,здійсн-ть переврах-ня векселів;

3) ЦБ проводять операції з золотовалютн. резервами (з міжн. ліквідними резервами), а саме купують або продають золотовалютн резерви, кпують абор продають золото, операції СВОП з золотом, використ золото як заставу для отрим-ня кредитів в іноз валюті..

4)ЦБ окремих країн можуть надавати кредити уряду для фінанси дефіциту держбюджету.

Узаг-чи активн операції ЦБ,слід відзначити, що вони мають емісійний хар-р, нагромадж ЦБ ЦП, золота, іноз валюти, збільш заборгованості за кредитом наданим ЦБ.Всі ці опер-ї призводять до збільш грош бази, а отже, і до збільш пропозиції.(Грош база=Готівка в обігу+Резерви КБ, Грош маса=Готівка в обігу+Уся маса депозитн грошей).